Inlagd aubergine

Lägg in aubergine i ättikslag. Saltad aubergine i lagom bitar får fint tuggmotstånd och matig konsistens inlagd i ättikslag smaksatt med kryddpeppar, kryddnejlika, vitlök, chili, rödlök, rotselleri och morot.

Passar veganer, vegetarianer och de som inte gillar sill. Men också alla som gillar inlagd pikant aubergine såklart.

2 burkar inlagd aubergine eller auberginesill

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 3 dagar
  • Klart på: 3 dagar 20 min

Ingredienser

  • 1 stor aubergine, ca 300 gram
  • 1 msk salt
  • 1 tsk citronsaft
  • ÄTTIKSLAG: 1 dl ättika 12%
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 2 kryddnejlikor
  • 2 hela kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • EXTRA: 1/2 röd chilifrukt
  • 50 gram rotselleri
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 1 morot
  • 1/2 rödlök

Tillagning

  1. Skala auberginen med en potatisskalare.
  2. Skär auberginen i bitar som är ca 1 cm tjocka. Jag delade den först på mitten på längden. Sedan skar jag ca 1 cm tjocka skivor på längden. Dessa delade jag sedan i tre delar på tvären. Se bild.
  3. Blanda aubergine med citronsaft och salt i en bunke. Täck över och ställ i kylen ett dygn.
  4. Blanda ättika, socker och vatten samt kryddpeppar, kryddnejlika och lagerblad i en kastrull. Värm tills sockret löst sig. Ställ åt sidan att svalna. Förvara i kylen.
  5. Dags att lägga in auberginebitarna. Förbered och strimla skalad vitlök samt rödlök. Skär rent rotselleri och skär i tunna bitar. Skölj och strimla chili. Skala morot och skär i tunna skivor eller svarva den i en grönsakssvarv. Skölj av saltet från auberginen.
  6. Varva aubergine och övriga ingredienser i två glasburkar på 1/2 liter vardera. Fyll på med ättikslagen. Sätt på lock.
  7. Ställ i kylen i två dygn att få smak.
  8. Ta fram och tryck till innehållet lite så den auberginen komprimeras ihop lite efter två dygn.
  9. Förvara i kylen fram till servering. Håller minst någon månad.
Ingredienser till inlagd aubergine
Skala och salta först in auberginen. Förbered även en ättikslag.
Saltad aubergine lagd i burkar med ättikslag.
Varva auberginen med ättikslag och smaksättare som lagerblad, kryddnejlika, kryddpeppar, rödlök, morot och lite chili.

Serveringsförslag

  • Servera som den är likt inlagd gurka eller som en slags auberginesill och ersättare för sill på julbord, påskbord och till midsommar.
  • Kan garneras med hackad färsk dill men det är valfritt.

Tips

Låt stå några dagar och få smak. Håller sedan minst någon månad i kylen.

E-mail
Medel: 4.5 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 24 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-05-20