Inlagd aubergine
Lägg in aubergine i ättikslag. Saltad aubergine i lagom bitar får fint tuggmotstånd och matig konsistens inlagd i ättikslag smaksatt med kryddpeppar, kryddnejlika, vitlök, chili, rödlök, rotselleri och morot.
Passar veganer, vegetarianer och de som inte gillar sill. Men också alla som gillar inlagd pikant aubergine såklart.
Tillagning
- Skala auberginen med en potatisskalare.
- Skär auberginen i bitar som är ca 1 cm tjocka. Jag delade den först på mitten på längden. Sedan skar jag ca 1 cm tjocka skivor på längden. Dessa delade jag sedan i tre delar på tvären. Se bild.
- Blanda aubergine med citronsaft och salt i en bunke. Täck över och ställ i kylen ett dygn.
- Blanda ättika, socker och vatten samt kryddpeppar, kryddnejlika och lagerblad i en kastrull. Värm tills sockret löst sig. Ställ åt sidan att svalna. Förvara i kylen.
- Dags att lägga in auberginebitarna. Förbered och strimla skalad vitlök samt rödlök. Skär rent rotselleri och skär i tunna bitar. Skölj och strimla chili. Skala morot och skär i tunna skivor eller svarva den i en grönsakssvarv. Skölj av saltet från auberginen.
- Varva aubergine och övriga ingredienser i två glasburkar på 1/2 liter vardera. Fyll på med ättikslagen. Sätt på lock.
- Ställ i kylen i två dygn att få smak.
- Ta fram och tryck till innehållet lite så den auberginen komprimeras ihop lite efter två dygn.
- Förvara i kylen fram till servering. Håller minst någon månad.
Serveringsförslag
- Servera som den är likt inlagd gurka eller som en slags auberginesill och ersättare för sill på julbord, påskbord och till midsommar.
- Kan garneras med hackad färsk dill men det är valfritt.
Tips
Låt stå några dagar och få smak. Håller sedan minst någon månad i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 24 kcal