Inlagd aubergine

Introduktion och förberedelse

Lägg in aubergine i ättikslag. Servera som den är likt inlagd gurka eller som en slags auberginesill och ersättare för sill på julbord, påskbord och till midsommar.

Passar veganer, vegetarianer och de som inte gillar sill. Men också alla som gillar inlagd pikant aubergine såklart.

Först saltas aubergine i lagom bitar så att den får fint tuggmotstånd och matig konsistens sedan lägger man in den med ättikslag smaksatt med kryddpeppar, kryddnejlika, vitlök, chili, rödlök, rotselleri och morot.

Låt stå några dagar och få smak. Håller sedan minst någon månad i kylen.

Kan garneras med hackad färsk dill men det är valfritt.

2 burkar inlagd aubergine eller auberginesill

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 3 dagar
  • Klart på: 3 dagar 20 min

Ingredienser

  • 1 stor aubergine, ca 300 gram
  • 1 msk salt
  • 1 tsk citronsaft
  • ÄTTIKSLAG: 1 dl ättika 12%
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 2 kryddnejlikor
  • 2 hela kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • EXTRA: 1/2 röd chilifrukt
  • 50 gram rotselleri
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 1 morot
  • 1/2 rödlök

Tillagning

  1. Skala auberginen med en potatisskalare.
  2. Skär auberginen i bitar som är ca 1 cm tjocka. Jag delade den först på mitten på längden. Sedan skar jag ca 1 cm tjocka skivor på längden. Dessa delade jag sedan i tre delar på tvären. Se bild.
  3. Blanda aubergine med citronsaft och salt i en bunke. Täck över och ställ i kylen ett dygn.
  4. Blanda ättika, socker och vatten samt kryddpeppar, kryddnejlika och lagerblad i en kastrull. Värm tills sockret löst sig. Ställ åt sidan att svalna. Förvara i kylen.
  5. Dags att lägga in auberginebitarna. Förbered och strimla skalad vitlök samt rödlök. Skär rent rotselleri och skär i tunna bitar. Skölj och strimla chili. Skala morot och skär i tunna skivor eller svarva den i en grönsakssvarv. Skölj av saltet från auberginen.
  6. Varva aubergine och övriga ingredienser i två glasburkar på 1/2 liter vardera. Fyll på med ättikslagen. Sätt på lock.
  7. Ställ i kylen i två dygn att få smak.
  8. Ta fram och tryck till innehållet lite så den auberginen komprimeras ihop lite efter två dygn.
  9. Förvara i kylen fram till servering. Håller minst någon månad.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 24 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.