Ponzusill
Ponzusill är inlagd sill med japanska smaker från frisk, sötsur och salt citrussoja samt färsk ingefära.
Ponzu är ljus soja som smaksätts med citrus som citron eller yuzu, mirin och risvinäger.
Tillagning
- Blanda socker, ponzusås, chiliflakes, lagerblad och risvinäger i en kastrull. Värm tills sockret löst sig. Sätt åt sidan. Låt svalna helt.
- Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda. Lägg i en skål.
- Skala och riv ingefäran fint. Lägg med sillen.
- Tillsätt ponzusåsen. Blanda runt.
- Lägg upp sillen i en glasburk med lock - häll såsen över.
- Ställ i kylen. Låt gärna sillen stå och dra några timmar - helst över natten.
- Ponzusillen kan förvaras kylt någon vecka.
- Servera direkt ur burken. Eller lägg upp på fat till servering. Se förslag på garnering ovan.
Serveringsförslag
- Passar till midsommar, jul, påsk, smörgåsbord med mera.
- Kan serveras som den är direkt ur glasburk eller upplagd på fat.
Garnering
Några förslag på garnering är med hackad gräslök, skivade rädisor, citronzest, strimlat citronskal, svarvad rättika, inlagd ingefära Gari, sjögrässnacks, rostade sesamfrön och/eller katsuobushi flingor.
Val av sill
- Jag använde 5-minuters sill som redan är inlagd. Det är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen. Låt gärna stå och få smak några timmar eller något dygn i kylen.
- Använder du inläggningssill får du ha lite framförhållning då den först läggs i en ättikslag samt 1/2 tsk krossad vitpeppar, 1/2 tsk krossad kryddpeppar, 1 lagerblad samt 4 kryddnejlikor.
- Med färsk sill så måste du följa lite andra steg och laga detta recept på Inlagd sill eller strömming.
Varianter
Istället för köpt Ponzusås kan du göra en egen variant genom att koka ihop 0,75 dl ljus soja, 0,5 dl citronsaft, 0,25 dl mirin, 0,25 dl risvinäger, 2 tsk socker, 0,5 dl katsuobushi flingor samt 5 cm delad kombu sjögräs. Låt stå att svalna. Sila sedan av.
Uppskattat näringsvärde per portion: 65 kcal