Gari inlagd japansk ingefära

Hemgjord Gari. Lägg in egen ingefära på japanskt vis. Gari - som inlagd ingefära kallas på japanska - serveras till sushi och japansk mat. Ingefäran håller länge inlagd, förvarad mörkt och svalt. Se till att lagen täcket ingefäran.

Använd helst ekologiskt odlad ingefära - skala den annars noga och väl med potatisskalare (ej ekologisk ingefära besprutas kraftigt). Lagen är en vanlig söt ättikslag - 1-2-3-lag - en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten. Så om du behöver är det bara att blanda mer lag så det täcker ingefäran. Ingefäran kan också läggas in i risvinäger. 

Ingefäran kan också smaksätta västerländsk mat. Hacka och blanda med matyoghurt så har den en jättegod kall sås till det mesta - grillat eller stekt. Eller gör en ingefärsmarinad till grillad lax, kyckling, räkor eller fisk med hackad gari, olivolja, honung, citronsaft och chiliflakes. 

Det blir ca 0,5 liter. Se till att använda en steriliserad burk om du vill spara garin länge. Förvara förslagsvis ingefäran i en glasburk med lock ex. gammal syltburk eller annan glasburk för inläggningar. Förvara i kylen. Inlagd ingefära håller oöppnad flera veckor i kylen täckt med lag. Öppnad burk som man pillat i kan du räkna någon vecka minst - men kolla på den och smaka - den kan hålla mycket längre. 

Ingefära är nyttigt och antibakteriellt samt mycket mer. 

1 burk ca 0,5 liter

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 dagar
  • Klart på: 5 dagar 20 min

Ingredienser

  • 300 gram färsk ingefära, gärna ekologisk
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl ättikssprit 12 %
  • 1,5 dl vatten

Tillagning

  1. Koka upp ättika, vatten och socker i en kastrull. Rör så sockret löser sig.
  2. Skala ingefäran noga. Skölj den. Skär ingefäran i jättetunna skivor - så tunna skivor du kan. Här kan du använda en vass kniv eller mandolin (ett slag rivjärn som kan skiva mycket tunnt).
  3. Lägg ingefäran i en kastrull och täck med vatten. Koka den i 7 minuter. Häll sedan av vattnet.
  4. Fördela ingefäran i burken. Slå över den kokheta ättikslagen och sätt på lock. Låt svalna.
  5. Låt ingefäran stå minst fem dagar i kylen att få smak. Den kan också ätas efter några timmar. Förvaras i kylen.
E-mail
Inga röster än

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer