Gari inlagd japansk ingefära

Introduktion och förberedelse

Hemgjord Gari. Lägg in egen ingefära på japanskt vis. Gari - som inlagd ingefära kallas på japanska - serveras till sushi och japansk mat.

Det blir ca 0,5 liter. Ingefära är nyttigt och antibakteriellt samt mycket mer.

Förvaring

Ingefäran håller länge - flera månader om inte år - inlagd och förvarad mörkt och svalt. Se till att lagen täcker ingefäran.

Se till att använda en steriliserad burk om du vill spara garin länge. Förvara förslagsvis ingefäran i en glasburk med lock ex. gammal syltburk eller annan glasburk för inläggningar. Förvara öppnad burk i kylen.

Köp ekologisk ingefära

Använd helst ekologiskt odlad ingefära - skala den annars noga och väl med potatisskalare (ej ekologisk ingefära besprutas kraftigt).

Lagen är en vanlig söt ättikslag - 1-2-3-lag - en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten. Så om du behöver är det bara att blanda mer lag så det täcker ingefäran. Ingefäran kan också läggas in i risvinäger.

Till mer än sushi

Ingefäran kan också smaksätta västerländsk mat. Hacka och blanda med matyoghurt så har den en jättegod kall sås till det mesta - grillat eller stekt. Eller gör en ingefärsmarinad till grillad lax, kyckling, räkor eller fisk med hackad gari, olivolja, honung, citronsaft och chiliflakes.

1 burk ca 0,5 liter

 • Förberedelse: 20 min
 • Tillagning: 5 dagar
 • Klart på: 5 dagar 20 min

Ingredienser

 • 300 gram färsk ingefära, ekologisk
 • 1 dl strösocker
 • 0,5 dl ättikssprit 12 %
 • 1,5 dl vatten

Tillagning

 1. Koka upp ättika, vatten och socker i en kastrull. Rör så sockret löser sig.
 2. Skölj och skala ingefäran noga - speciellt om du ej köpt ekologiskt odlad ingefära. Skär ingefäran i så tunna skivor du kan. Här kan du använda en vass kniv eller mandolin (ett slags rivjärn som kan skiva mycket tunt).
 3. Lägg ingefäran i en kastrull och täck med vatten. Koka den i 7 minuter. Häll sedan av vattnet.
 4. Fördela ingefäran i burken. Slå över den kokheta ättikslagen och sätt på lock. Låt svalna.
 5. Låt ingefäran stå minst fem dagar i kylen att få smak. Den kan också ätas efter några timmar. Förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.3 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 17 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.