Gari inlagd japansk ingefära

Introduktion och förberedelse

Gör hemgjord Gari och lägg in egen ingefära på japanskt vis.

Serveringsförslag

  • God till sushi och japansk mat men passar även som sötsur smaksättare till pokebowls och sallader.
  • Hacka och blanda med matyoghurt så har den en jättegod kall sås till det mesta - grillat eller stekt.
  • Eller gör en ingefärsmarinad till grillad eller stekt lax, kyckling, räkor eller fisk med hackad gari, olivolja, honung, citronsaft och chiliflakes.

Tips

Du kan skära ingefäran längs med fibrerna i tunna skivor i lagom stora mumsbitar med en vass kniv eller mandolin. Det går också att skära ingefäran mot fibrerna - det är valfritt.

Förvaring och hållbarhet

  • Ingefäran håller länge - flera månader om inte år - inlagd och förvarad mörkt och svalt. Se till att lagen täcker ingefäran.
  • Se till att använda en steriliserad burk om du vill spara garin länge. Förvara förslagsvis ingefäran i en glasburk med lock ex. gammal syltburk eller annan glasburk för inläggningar. Förvara öppnad burk i kylen.

Köp ekologisk ingefära

Använd helst ekologiskt odlad ingefära - skala den annars noga och väl med potatisskalare (ej ekologisk ingefära besprutas kraftigt).

Lag

  • Lagen är en vanlig söt ättikslag - 1-2-3-lag - en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten. Så om du behöver är det bara att blanda mer lag så det täcker ingefäran.
  • Ingefäran kan också läggas in i risvinäger.
  • Vill du ha mer rosa färg på ingefäran kan du ta i pyttelite röd karamellfärg i lagen. Akta så det inte blir för mycket bara.

Variant med saltad hel ingefära

Man kan också lägga in skalade hela bitar ingefära i salt först. Blanda med 1,5 tsk salt och låt stå i ett dygn övertäckt. Skölj bort salt och skiva tunt längs med fibrerna och lägg sedan i samma lag som nedan i 5-7 dagar.

1 burk ca 0,5 liter inlagd ingefära

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 5 dagar
  • Klart på: 5 dagar 30 min

Ingredienser

  • 300 gram färsk ingefära, ekologisk
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl ättikssprit 12 %
  • 1,5 dl vatten

Tillagning

  1. Koka upp ättika, vatten och socker i en kastrull. Rör så sockret löser sig.
  2. Skölj och skala ingefäran noga - speciellt om du ej köpt ekologiskt odlad ingefära. Skär ingefäran i så tunna skivor du kan längs med fibrerna i så stora bitar du tycker är lagom. Här kan du använda en vass kniv eller mandolin (ett slags rivjärn som kan skiva mycket tunt).
  3. Lägg ingefäran i en kastrull och täck med vatten. Koka den i 7 minuter. Häll sedan av vattnet.
  4. Fördela ingefäran i burken. Slå över den kokheta ättikslagen och sätt på lock. Låt svalna.
  5. Låt ingefäran stå minst fem dagar i kylen att få smak. Den kan också ätas efter några timmar. Förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4 (71 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 17 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-10-13