Gari inlagd japansk ingefära

Hemgjord Gari. Lägg in egen ingefära på japanskt vis. Gari - som inlagd ingefära kallas på japanska - serveras till sushi och japansk mat. Ingefäran håller länge inlagd, förvarad mörkt och svalt. Se till att lagen täcket ingefäran.

Använd helst ekologiskt odlad ingefära - skala den annars noga och väl med potatisskalare (ej ekologisk ingefära besprutas kraftigt). Lagen är en vanlig söt ättikslag - 1-2-3-lag - en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten. Så om du behöver är det bara att blanda mer lag så det täcker ingefäran. Ingefäran kan också läggas in i risvinäger. 

Ingefäran kan också smaksätta västerländsk mat. Hacka och blanda med matyoghurt så har den en jättegod kall sås till det mesta - grillat eller stekt. Eller gör en ingefärsmarinad till grillad lax, kyckling, räkor eller fisk med hackad gari, olivolja, honung, citronsaft och chiliflakes. 

Det blir ca 0,5 liter. Se till att använda en steriliserad burk om du vill spara garin länge. Förvara förslagsvis ingefäran i en glasburk med lock ex. gammal syltburk eller annan glasburk för inläggningar. Förvara i kylen. Inlagd ingefära håller oöppnad flera veckor i kylen täckt med lag. Öppnad burk som man pillat i kan du räkna någon vecka minst - men kolla på den och smaka - den kan hålla mycket längre. 

Ingefära är nyttigt och antibakteriellt samt mycket mer. 

1 burk ca 0,5 liter

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 dagar
  • Klart på: 5 dagar 20 min

Ingredienser

  • 300 gram färsk ingefära, gärna ekologisk
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl ättikssprit 12 %
  • 1,5 dl vatten

Tillagning

  1. Koka upp ättika, vatten och socker i en kastrull. Rör så sockret löser sig.
  2. Skala ingefäran noga. Skölj den. Skär ingefäran i jättetunna skivor - så tunna skivor du kan. Här kan du använda en vass kniv eller mandolin (ett slag rivjärn som kan skiva mycket tunnt).
  3. Lägg ingefäran i en kastrull och täck med vatten. Koka den i 7 minuter. Häll sedan av vattnet.
  4. Fördela ingefäran i burken. Slå över den kokheta ättikslagen och sätt på lock. Låt svalna.
  5. Låt ingefäran stå minst fem dagar i kylen att få smak. Den kan också ätas efter några timmar. Förvaras i kylen.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer