Gari inlagd japansk ingefära

Introduktion och förberedelse

Gör hemgjord Gari och lägg in egen ingefära på japanskt vis. God till sushi och japansk mat.

Du kan skära ingefäran längs med fibrerna i tunna skivor i lagom stora mumsbitar med en vass kniv eller mandolin. Det går också att skära ingefäran mot fibrerna - det är valfritt.

Det blir ca 0,5 liter gari.

Ingefära är nyttigt och antibakteriellt.

Förvaring och hållbarhet

Ingefäran håller länge - flera månader om inte år - inlagd och förvarad mörkt och svalt. Se till att lagen täcker ingefäran.

Se till att använda en steriliserad burk om du vill spara garin länge. Förvara förslagsvis ingefäran i en glasburk med lock ex. gammal syltburk eller annan glasburk för inläggningar. Förvara öppnad burk i kylen.

Köp ekologisk ingefära

Använd helst ekologiskt odlad ingefära - skala den annars noga och väl med potatisskalare (ej ekologisk ingefära besprutas kraftigt).

Lag

  • Lagen är en vanlig söt ättikslag - 1-2-3-lag - en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten. Så om du behöver är det bara att blanda mer lag så det täcker ingefäran.
  • Ingefäran kan också läggas in i risvinäger.
  • Vill du ha mer rosa färg på ingefäran kan du ta i pyttelite röd karamellfärg i lagen. Akta så det inte blir för mycket bara.

Variant med saltad hel ingefära

Man kan också lägga in skalade hela bitar ingefära i salt först. Blanda med 1,5 tsk salt och låt stå i ett dygn övertäckt. Skölj bort salt och skiva tunt längs med fibrerna och lägg sedan i samma lag som nedan i 5-7 dagar.

Till mer än sushi

  • Gott att använda i pokebowl.
  • Ingefäran kan också smaksätta västerländsk mat. Hacka och blanda med matyoghurt så har den en jättegod kall sås till det mesta - grillat eller stekt.
  • Eller gör en ingefärsmarinad till grillad eller stekt lax, kyckling, räkor eller fisk med hackad gari, olivolja, honung, citronsaft och chiliflakes.

1 burk ca 0,5 liter

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 5 dagar
  • Klart på: 5 dagar 30 min

Ingredienser

  • 300 gram färsk ingefära, ekologisk
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl ättikssprit 12 %
  • 1,5 dl vatten

Tillagning

  1. Koka upp ättika, vatten och socker i en kastrull. Rör så sockret löser sig.
  2. Skölj och skala ingefäran noga - speciellt om du ej köpt ekologiskt odlad ingefära. Skär ingefäran i så tunna skivor du kan längs med fibrerna i så stora bitar du tycker är lagom. Här kan du använda en vass kniv eller mandolin (ett slags rivjärn som kan skiva mycket tunt).
  3. Lägg ingefäran i en kastrull och täck med vatten. Koka den i 7 minuter. Häll sedan av vattnet.
  4. Fördela ingefäran i burken. Slå över den kokheta ättikslagen och sätt på lock. Låt svalna.
  5. Låt ingefäran stå minst fem dagar i kylen att få smak. Den kan också ätas efter några timmar. Förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4 (69 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 17 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-02