Kokta musslor

Introduktion och förberedelse för tillagning

Ett grundrecept på kokta musslor. Blåmusslor är goda att koka med lite schalottenlök, vitlök, smör eller olivolja, en skvätt grädde samt persilja. Kokta musslor passar till förrätt, lunch eller lätt middag (med bröd). Gott till musslor är ett gott bröd som baguette eller vitlöksbröd.

I Belgien har man pommes frites till musslorna vilket är mycket gott.

Musslorna kan serveras direkt ur grytan om den är fin. Det finns fina grytor som är för musslor man kan servera direkt ur om man vill. Eller i djupra tallrikar, skålar eller en stor skål. Se gärna till att ha handservetter till att torka sig på då man blir kladdig om fingrarna samt en skål att lägga musselskal i bredvid.

Släng musslor som är öppna när de är okokta (de är då döda). Släng också musslor som är stängda även när de blivit kokta (de kan också vara dåliga). Musslorna ska vara kontrollerade och märkta enligt Livsmedelsverket. Du kan köpa frysta eller färska musslor.

Du kan också tillsätta någon dl vitt vin för franska Moules Marinières musslor, ta mer grädde och ta smör istället för olivolja för riktigt krämig sås till musslorna.

Vintips:

Till musslor passar ett vitt kylt vin ex. friskt vin från Loire, vino verdhe från Portugal eller liknande.

2 portioner kokta musslor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 kg blåmusslor
  • 0,5 purjolök
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Rensa musslorna. Skär bort ev. sk. skägg med en skalkniv. Släng musslor som är öppna när de är okokta (de är då döda).
  2. Skala och hacka löken. Lägg i en stor kastrull (med lock) med olivoljan. Kastrullen ska ha plats till musslorna.
  3. Skala och pressa vitlöken och tillsätt den.
  4. Dela, skölj, rensa och finstrimla purjolök samt tillsätt till grytan.
  5. Tillsätt grädden.
  6. Sätt grytan på högsta värme. Rör om.
  7. När löken kokar så tillsätter du musslorna. Skaka eller rör om och sätt på locket.
  8. Koka musslorna i fem minuter med locket på.
  9. Skölj och hacka persilja.
  10. När alla musslor öppnat sig är de klara. Om någon mussla inte öppnat sig efter fem minuters koktid så slänger du den då den kan vara dålig.
  11. Ös upp musslorna på ett djupt fat eller skål eller lägg upp på två djupa tallrikar. Slå musselspadet över.
  12. Garnera med rikligt med hackad persilja. Servera gärna med gott bröd som baguette till. Ev. vitlöksbaguette.
E-mail
Medel: 4.4 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.