Kokta musslor

Ett grundrecept på kokta musslor. Blåmusslor är goda att koka med lite schalottenlök, vitlök, smör eller olivolja, en skvätt grädde samt persilja. Kokta musslor passar till förrätt, lunch eller lätt middag (med bröd). Gott till musslor är ett gott bröd som baguette eller vitlöksbröd.

I Belgien har man pommes frites till musslorna vilket är mycket gott.

Musslorna kan serveras direkt ur grytan om den är fin. Det finns fina grytor som är för musslor man kan servera direkt ur om man vill. Eller i djupra tallrikar, skålar eller en stor skål. Se gärna till att ha handservetter till att torka sig på då man blir kladdig om fingrarna samt en skål att lägga musselskal i bredvid.

Släng musslor som är öppna när de är okokta (de är då döda). Släng också musslor som är stängda även när de blivit kokta (de kan också vara dåliga). Musslorna ska vara kontrollerade och märkta enligt Livsmedelsverket. Du kan köpa frysta eller färska musslor.

Du kan också tillsätta någon dl vitt vin för franska Moules Marinières musslor, ta mer grädde och ta smör istället för olivolja för riktigt krämig sås till musslorna.

Vintips:

Till musslor passar ett vitt kylt vin ex. friskt vin från Loire, vino verdhe från Portugal eller liknande.

2 portioner kokta musslor

 • Förberedelse: 20 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 30 min

Ingredienser

 • 1 kg blåmusslor
 • 0,5 purjolök
 • 2 schalottenlökar
 • 1 vitlöksklyfta
 • 3 msk olivolja
 • 1 dl vispgrädde
 • 0,5 krm vitpeppar
 • 4 msk hackad persilja

Tillagning

 1. Rensa musslorna. Skär bort ev. sk. skägg med en skalkniv. Släng musslor som är öppna när de är okokta (de är då döda).
 2. Skala och hacka löken. Lägg i en stor kastrull (med lock) med olivoljan. Kastrullen ska ha plats till musslorna.
 3. Skala och pressa vitlöken och tillsätt den.
 4. Dela, skölj, rensa och finstrimla purjolök samt tillsätt till grytan.
 5. Tillsätt grädden.
 6. Sätt grytan på högsta värme. Rör om.
 7. När löken kokar så tillsätter du musslorna. Skaka eller rör om och sätt på locket.
 8. Koka musslorna i fem minuter med locket på.
 9. Skölj och hacka persilja.
 10. När alla musslor öppnat sig är de klara. Om någon mussla inte öppnat sig efter fem minuters koktid så slänger du den då den kan vara dålig.
 11. Ös upp musslorna på ett djupt fat eller skål eller lägg upp på två djupa tallrikar. Slå musselspadet över.
 12. Garnera med rikligt med hackad persilja. Servera gärna med gott bröd som baguette till. Ev. vitlöksbaguette.
E-mail
Medel: 4.5 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer