Kokta musslor

Ett grundrecept på kokta musslor. Musslor är goda att koka med lite schalottenlök, vitlök, smör eller olivolja, en skvätt grädde samt persilja.
Släng musslor som är öppna när de är okokta (de är då döda). Släng också musslor som är stängda även när de blivit kokta (de kan också vara dåliga).
Gott till kokta musslor är ett gott bröd som baguette eller vitlöksbröd.
Vintips till musslorna blir vitt vin ex. friskt vin från Loire, vino verdhe från Portugal eller liknande.
Du kan låta musslorna svalna också, rensa bort skalen och spara bara musslor och musselspad till ex. musselsoppa, fisksoppa eller annat.
Kokta musslor passar till förrätt, lunch eller lätt middag (med bröd).
Du kan också tillsätta någon dl vitt vin, mer grädde och ta smör istället för olivolja.
I Belgien har man pommes frites till musslorna vilket är mycket gott.

2 portioner kokta musslor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 kg musslor
  • 0,5 purjolök
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Rensa musslorna. Skär bort ev. sk. skägg med en skalkniv. Släng musslor som är öppna när de är okokta (de är då döda).
  2. Skala och hacka löken. Lägg i en stor kastrull (med lock) med olivoljan. Kastrullen ska ha plats till musslorna.
  3. Skala och pressa vitlöken och tillsätt den.
  4. Dela, skölj, rensa och finstrimla purjolök samt tillsätt till grytan.
  5. Tillsätt grädden.
  6. Sätt grytan på högsta värme. Rör om.
  7. När löken kokar så tillsätter du musslorna. Skaka eller rör om och sätt på locket.
  8. Koka musslorna i fem minuter med locket på.
  9. Skölj och hacka persilja.
  10. När alla musslor öppnat sig är de klara. Om någon mussla inte öppnat sig efter fem minuters koktid så slänger du den då den kan vara dålig.
  11. Ös upp musslorna på ett djupt fat eller skål eller lägg upp på två djupa tallrikar. Slå musselspadet över.
  12. Garnera med rikligt med hackad persilja. Servera gärna med gott bröd som baguette till. Ev. vitlöksbaguette.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer