Hemgjord grillkrydda eller rub

Blanda din egen grillkrydda eller rub. Här ett grundrecept med förslag på kryddblandning som passar till grillat och stekt kött, kyckling, grönsaker samt förslag till fisk som lax.

Enkelt, billigt och gott samt utan konstiga tillsatser.

Kallas på engelska för Rub - en krydda man gnider in i det man ska grilla.

Grillkrydda kan bytas mot grillolja, marinad eller glaze som också ger god smak åt det du grillar eller steker.

Fler kryddor och alternativ

Du välja kryddning efter egen smak och välja de kryddor du gillar enlig mitt recept nedan.

  • Med rökt paprikapulver får man lite mer rökig BBQ smak om man gillar det.
  • Till lax och fisk så är ett gott förslag med: vitlökspulver, lökpulver, torkad oregano, paprikapulver, malda korianderfrön, torkad timjan, svartpeppar och salt. Här är ett förslag på lax med rub.

Andra kryddor som passar är:

  • curry, ingefära, kanel, malda korianderfrön, finhackade torkade örter som basilika, oregano, timjan, gräslök, persilja, salvia med mera.
  • Gillar du hetare kryddning så tar du i mer chili som chiliflakes, hemgjord chilirub, Cayennepeppar eller annan torkad chilikrydda.

Överkurs med rostade kryddor

Överkurs är rosta hela torkade kryddor - exempelvis hel spiskummin, korianderfrön och hel svartpeppar - i en stekpanna någon minut innan du maler dem i en kaffeböns/kryddmixer eller mortel.

Rostade får kryddorna extra fin arom och smak. Exempel är hemgjord Garam masala och hemgjord curry - som också funkar fint att grilla med - speciellt kyckling och lamm.

1 sats grillkrydda för ca 800 gram kött, kyckling, fisk eller grönsaker

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1 msk nymald svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1/2 tsk cayennepeppar, chiliflakes eller chilipulver efter tycke
  • 1 msk rökt eller vanligt paprikapulver
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk mald muskot
  • 1/2 tsk torkad rosmarin
  • 1 msk lökpulver

Tillagning

  1. Blanda alla kryddor och förvara i en tät glasburk.
  2. Tips inför grillning med grillkrydda: gnid in det du ska grilla i grillkryddan och låt gärna vila medan grillen blir varm eller ännu längre i kylen.
E-mail
Medel: 3.8 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept