Hemgjord grillkrydda eller rub

Blanda din egen grillkrydda eller rub. Här ett grundrecept med förslag på kryddblandning som passar till grillat och stekt kött, kyckling, grönsaker samt förslag till fisk som lax.

Enkelt, billigt och gott samt utan konstiga tillsatser.

Kallas på engelska för Rub - en krydda man gnider in i det man ska grilla.

Grillkrydda kan bytas mot grillolja, marinad eller glaze som också ger god smak åt det du grillar eller steker.

Fler kryddor och alternativ

Du välja kryddning efter egen smak och välja de kryddor du gillar enlig mitt recept nedan.

  • Med rökt paprikapulver får man lite mer rökig BBQ smak om man gillar det.
  • Till lax och fisk så är ett gott förslag med: vitlökspulver, lökpulver, torkad oregano, paprikapulver, malda korianderfrön, torkad timjan, svartpeppar och salt. Här är ett förslag på lax med rub.

Andra kryddor som passar är:

  • curry, ingefära, kanel, malda korianderfrön, finhackade torkade örter som basilika, oregano, timjan, gräslök, persilja, salvia med mera.
  • Gillar du hetare kryddning så tar du i mer chili som chiliflakes, hemgjord chilirub, Cayennepeppar eller annan torkad chilikrydda.

Överkurs med rostade kryddor

Överkurs är rosta hela torkade kryddor - exempelvis hel spiskummin, korianderfrön och hel svartpeppar - i en stekpanna någon minut innan du maler dem i en kaffeböns/kryddmixer eller mortel.

Rostade får kryddorna extra fin arom och smak. Exempel är hemgjord Garam masala och hemgjord curry - som också funkar fint att grilla med - speciellt kyckling och lamm.

1 sats grillkrydda för ca 800 gram kött, kyckling, fisk eller grönsaker

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1 msk nymald svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1/2 tsk cayennepeppar, chiliflakes eller chilipulver efter tycke
  • 1 msk rökt eller vanligt paprikapulver
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk mald muskot
  • 1/2 tsk torkad rosmarin
  • 1 msk lökpulver

Tillagning

  1. Blanda alla kryddor och förvara i en tät glasburk.
  2. Tips inför grillning med grillkrydda: gnid in det du ska grilla i grillkryddan och låt gärna vila medan grillen blir varm eller ännu längre i kylen.
E-mail
Medel: 3.8 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer