Amerikanska pannkakor

Introduktion och förberedelse

Amerikanska pannkakor som blir fluffiga och tjocka samt frasiga i kanterna.

Smeten gör du av ägg, vetemjöl, mjölk, salt och bakpulver.

Serveringsförslag

  • Amerikanska pannkakor är goda till frukost eller brunch.
  • Funkar också som efterrätt som vanliga pannkakor.
  • Pannkakorna brukar serveras med en klick smör som får smälta över pannkakorna samt lönnsirap.
  • Svensk ljus sirap, kokossirap eller agavesirap funkar också istället för lönnsirap.
  • Jag serverade mina pannkakor med vaniljkvarg, svensk sirap, skivad banan, rårörda björnbär med lite socker, hackad mandel och rostade pumpafrön - rosta 30 sekunder i en torr panna.
  • Pannkakorna kan även toppas med knaperstekt bacon. Då brukar man också ha lönnsirap till.
  • Fler förslag på tillbehör är naturell yoghurt, fruktyoghurt, vaniljyoghurt, naturell kvarg, vaniljglass, hackade hasselnötter, valnötter, pekannötter, hallonsylt, jordgubbssylt, blåbärssylt, vispad grädde, nutella, kolasås, färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar, kiwi, mango, melon och så vidare.

Varianter

  • Blueberry pancakes eller blåbärspannkakor är gott och då kan man strö frysta eller färska blåbär över pannkakorna precis efter du hällt smeten i pannan.
  • Bakpulver kan bytas mot hälften så mycket bikarbonat men byt då mjölken mot något syrligt som filmjölk.
  • Med en halv burk majs och en halv hackad paprika i smeten kan man servera pannkakorna med avokado, mango och tomatsalsa och matyoghurt blir pannkakorna god lunch.

Kan förberedas

Smeten kan du förbereda och ha i kylen i god tid - förslagsvis kvällen innan om du ska steka amerikanska pannkakor till brunch eller frukost.

Pannkaksfest med tjocka amerikanska pannkakor med vaniljkvarg, björnbär, banan, sirap, mandel och pumpafrön.
Pannkaksfest med tjocka amerikanska pannkakor med vaniljkvarg, björnbär, banan, sirap, mandel och pumpafrön. Eller servera med de tillbehör du gillar.

4 portioner amerikanska pannkakor, 10-12 stycken

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 3 dl mjölk 3%
  • 2 ägg, L eller M
  • 50 gram smör, margarin eller flytande margarin; eller 1/2 dl matolja som rapsolja, majsolja eller solrosolja

Tillagning

  1. Rör samman mjöl, bakpulver och salt i en skål.
  2. Tillsätt ägg och mjölk.
  3. Vispa tills smeten är jämn och klumpfri.
  4. Smält smöret i en stekpanna, mikron eller kastrull. Eller använd olja eller flytande margarin.
  5. Häll i smör eller olja i smeten. Låt gärna smeten stå och vila i 20 minuter för att mjölet ska svälla så att du får en extra fluffig pannkaka. Hit kan du förbereda och förvara i kylen någon dag.
  6. Värm en stekpanna och klicka i 1 msk smör, margarin, flytande margarin eller olja.
  7. Häll ca 0,6 till 0,75 dl smet i stekpannan. Förslagsvis 2-3 i taget i en panna. Vicka lite så att smeten rinner ut.
  8. Grädda pannkakorna någon minut tills smeten stelnat på översidan och undersidan är ljusbrun. Vidare börjar det bubbla på ytan så är det dags att vända.
  9. Vänd pannkakan med en stekspade och grädda andra sidan någon minut till.
  10. Lägg upp pannkakorna på ett fat eller tallrik och täck gärna över med lite folie för att de ska hålla värmen. Fortsätt grädda tills smeten är slut. Det blir ca 10-12 stycken.
  11. Servera varma och nygräddade med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.2 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 518 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-07

Tillbehör och liknande recept: