Veganska pannkakor

Pannkakor utan ägg eller mjölk är lätt att laga - blanda vetemjöl med sojamjölk och låt det sedan stå och svälla en halvtimme så har du en god vegan pannkakssmet.

Det blir fasta fina veganska pannkakor. Flaskan på bilden är sojamjölk från min asiatiska handlare - det går utmärkt med annan sojamjölk såklart.

Variationer:

Byt ut vetemjölet mot grahamsmjöl för mer fibrer. Byt sojamjölken mot rismjölk, havremjölk som Oatly, mandelmjölk eller annan valfri vegan "mjölk".

Havremjölk kan du göra själv genom att mixa någon dl havre med ca 6 dl vatten. Man kan också byta ut hälften av vätskan som sojamjölk mot apelsinjuice, äppeljuice, rödbetsjuice, kallpressad råsaft av valfri sort. Om man vill kan man strö över frön som chiafrön, sesamfrön eller kokosflingor innan du vänder dem och steker andra sidan.

Serveringsförslag:

Veganpannkakor kan servera som vanliga pannkakor (utan vispad grädde då). Lönnsirap, socker, florsocker är gott. Färska bär som blåbär, jordgubbar, hallon passar. Vidare fruktsallad av färsk tärnad ananas, vindruvor, melon, äpple, päron, apelsin, pomelo, grapefrukt med mera.

Fruktsalladen kan blandas med bär samt kan lagas av frysta färdiga tärnade frukter (säljs som frukt att blanda för smoothie). Vidare är det gott med rostade hasselnötter, valnötter eller cashew. Rostad kokos, frön som pumpafrön, solrosfrön eller liknande är också gott att strö över. Vill du ha en vegan sås till - istället för vispad grädde - ta Oatly fraiche eller liknande. Nu glömde jag nästan alla goda sojaglassar samt sorbet som man kan ha till om veganpannkisarna serveras som efterrätt. Då kan man ha nutella, chokladsås och riven choklad på också.

2 port veganska pannkakor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 dl vetemjöl
  • 3 dl sojamjölk
  • 3 msk rapsolja
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Mät upp vetemjöl, salt samt en msk olja i en bunke.
  2. Tillsätt sojamjölken och rör ut klumpar. En variant är att göra tvärtom och sikta ner mjölet i sojamjölken så slipper du röra ut klumpar. Rör i hälften av oljan.
  3. Låt pannkakssmeten stå i 30 minuter så att vetemjölet får svälla.
  4. Värm en stekpanna och lägg i lite olja.
  5. Tillsätt ca 0,75 dl smet till varje pannkaka och låt de steka någon minut på varje sida. Vänd försiktigt. Lättast är det att steka lite mindre pannkakor då de inte har ägg i som binder ihop större vanliga pannkakor.
E-mail
Medel: 4 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Liknande recept:

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer