Veganska pannkakor

Introduktion och förberedelse

Pannkakor utan ägg eller mjölk är lätt att laga - blanda vetemjöl med sojamjölk och låt det sedan stå och svälla en halvtimme så har du en god vegan pannkakssmet.

Det blir fasta fina veganska pannkakor. Flaskan på bilden är sojamjölk från min asiatiska handlare - det går utmärkt med annan sojamjölk såklart.

Variationer:

  • Byt ut vetemjölet mot grahamsmjöl för mer fibrer. Byt sojamjölken mot rismjölk, havremjölk som Oatly, mandelmjölk eller annan valfri vegan "mjölk".
  • Havremjölk kan du göra själv genom att mixa någon dl havre med ca 6 dl vatten.
  • Man kan också byta ut hälften av vätskan som sojamjölk mot apelsinjuice, äppeljuice, rödbetsjuice, kallpressad råsaft av valfri sort.
  • Om man vill kan man strö över frön som chiafrön, sesamfrön eller kokosflingor innan du vänder dem och steker andra sidan.

Serveringsförslag:

  • Veganpannkakor kan servera som vanliga pannkakor - det finns sojagrädde man kan vispa till.
  • Lönnsirap, agavesirap, socker, florsocker är gott.
  • Färska bär som blåbär, jordgubbar, hallon passar.
  • Vidare fruktsallad av färsk tärnad ananas, vindruvor, melon, äpple, päron, apelsin, pomelo, grapefrukt med mera. Fruktsalladen kan blandas med bär samt kan lagas av frysta färdiga tärnade frukter (säljs som frukt att blanda för smoothie).
  • Vidare är det gott med rostade hasselnötter, valnötter eller cashew.
  • Rostad kokos, frön som pumpafrön, solrosfrön eller liknande är också gott att strö över.
  • Vill du ha en vegan sås till - istället för vispad grädde - ta Oatly fraiche eller liknande.
  • Nu glömde jag nästan alla goda sojaglassar samt sorbet som man kan ha till om veganpannkisarna serveras som efterrätt. Då kan man ha nutella, chokladsås och riven choklad på också.

2 port veganska pannkakor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 dl vetemjöl
  • 3 dl sojamjölk eller sojadryck
  • 3 msk rapsolja
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Mät upp vetemjöl, salt samt en msk olja i en bunke.
  2. Tillsätt sojamjölken och rör ut klumpar. En variant är att göra tvärtom och sikta ner mjölet i sojamjölken så slipper du röra ut klumpar. Rör i hälften av oljan.
  3. Låt pannkakssmeten stå i 30 minuter så att vetemjölet får svälla.
  4. Värm en stekpanna och lägg i lite olja.
  5. Tillsätt ca 0,75 dl smet till varje pannkaka och låt de steka någon minut på varje sida. Vänd försiktigt. Lättast är det att steka lite mindre pannkakor då de inte har ägg i som binder ihop större vanliga pannkakor.
E-mail
Medel: 3.9 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 355 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-31

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept: