Veganska pannkakor

Pannkakor utan ägg eller mjölk är lätt att laga - blanda vetemjöl med sojamjölk och låt det sedan stå och svälla en halvtimme så har du en god vegan pannkakssmet. Det blir fasta fina veganska pannkakor. Flaskan på bilden är sojamjölk från min asiatiska handlare - det går utmärkt med annan sojamjölk såklart. 

Variationer:

Byt ut vetemjölet mot grahamsmjöl för mer fibrer. Byt sojamjölken mot rismjölk, havremjölk som Oatly, mandelmjölk eller annan valfri vegan "mjölk". Havremjölk kan du göra själv genom att mixa någon dl havre med ca 6 dl vatten. Man kan också byta ut hälften av vätskan som sojamjölk mot apelsinjuice, äppeljuice, rödbetsjuice, kallpressad råsaft av valfri sort. Om man vill kan man strö över frön som chiafrön, sesamfrön eller kokosflingor innan du vänder dem och steker andra sidan. 

Serveringsförslag:

Veganpannkakor kan servera som vanliga pannkakor (utan vispad grädde då). Lönnsirap, socker, florsocker är gott. Färska bär som blåbär, jordgubbar, hallon passar. Vidare fruktsallad av färsk tärnad ananas, vindruvor, melon, äpple, päron, apelsin, pomelo, grapefrukt med mera. Fruktsalladen kan blandas med bär samt kan lagas av frysta färdiga tärnade frukter (säljs som frukt att blanda för smoothie). Vidare är det gott med rostade hasselnötter, valnötter eller cashew. Rostad kokos, frön som pumpafrön, solrosfrön eller liknande är också gott att strö över. Vill du ha en vegan sås till - istället för vispad grädde - ta Oatly fraiche eller liknande. Nu glömde jag nästan alla goda sojaglassar samt sorbet som man kan ha till om veganpannkisarna serveras som efterrätt. Då kan man ha nutella, chokladsås och riven choklad på också. 

2 port veganska pannkakor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 dl vetemjöl
  • 3 dl sojamjölk
  • 3 msk rapsolja
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Mät upp vetemjöl, salt samt en msk olja i en bunke.
  2. Tillsätt sojamjölken och rör ut klumpar. En variant är att göra tvärtom och sikta ner mjölet i sojamjölken så slipper du röra ut klumpar. Rör i hälften av oljan.
  3. Låt pannkakssmeten stå i 30 minuter så att vetemjölet får svälla.
  4. Värm en stekpanna och lägg i lite olja.
  5. Tillsätt ca 0,75 dl smet till varje pannkaka och låt de steka någon minut på varje sida. Vänd försiktigt. Lättast är det att steka lite mindre pannkakor då de inte har ägg i som binder ihop större vanliga pannkakor.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer