Veganska pannkakor

Introduktion och förberedelse

Pannkakor med vetemjöl och vatten eller vegetabilisk mjölk utan ägg eller mjölk som håller ihop fint och blir knapriga i kanten.

Lätt och billiga att laga - blanda vetemjöl med vatten och vegetabilisk mjölk som sojamjölk och låt det sedan stå och svälla till en god vegan pannkakssmet.

    Serveringsförslag

    • Servera som vanliga pannkakor - med veganska tillbehör då.
    • Jag hade vispad sojagrädde, Oatly vaniljglass, färska jordgubbar, jordgubbssylt samt rostade solrosfrön och sesamfrön på.
    • Imat visp havregrädde är också god att vispa och ha som grädde.
    • Lönnsirap, agavesirap, socker, florsocker samt färskpressad citron är gott på.
    • Färska bär som blåbär, jordgubbar eller hallon passar.
    • Vidare fruktsallad av färsk tärnad ananas, vindruvor, melon, äpple, päron, apelsin, pomelo, grapefrukt med mera. Fruktsalladen kan blandas med bär samt kan lagas av frysta färdiga tärnade frukter (säljs som frukt att blanda för smoothie).
    • Vidare är det gott med rostade hasselnötter, valnötter eller cashew på.
    • Rostad kokos, frön som pumpafrön, solrosfrön eller liknande är också gott att strö över.
    • Nutella, chokladsås och riven vegan choklad passar också.

    Variationer

    • Byt vatten eller sojamjölk mot rismjölk, havremjölk som Oatly, mandelmjölk eller annan valfri vegan "mjölk".
    • Man kan också byta ut hälften av vätskan mot apelsinjuice, äppeljuice, rödbetsjuice, kallpressad råsaft av valfri sort.
    • Om man vill kan man strö över frön som chiafrön, sesamfrön eller kokosflingor innan du vänder dem och steker andra sidan.

    Framförhållning

    Du behöver framförhållning då smeten ska stå i kylen över natten eller ca 8 timmar. Så gör gärna smeten dagen innan eller på morgonen för att steka på kvällen. Detta för att mjölet ska svälla så att smeten håller ihop när man steker pannkakorna.

    Snabbare variant

    Har du ej tid att låta smeten svälla så länge kan du tillsätta 3 msk sojamjöl och låt svälla i 30 minuter.

    4 portioner, 12 veganska pannkakor

    • Förberedelse: 8 tim 5 min
    • Tillagning: 25 min
    • Klart på: 8 tim 30 min

    Ingredienser

    • 4 dl vetemjöl
    • 5 dl vatten eller vegetabilisk mjölk som sojamjölk eller sojadryck
    • 1 tsk salt
    • 1/2 dl flytande margarin att steka i

    Tillagning

    1. Mät upp vetemjöl, vatten eller vegetabilisk mjölk samt salt i en bunke. Rör ihop till en klumpfri smet.
    2. Låt pannkakssmeten stå övertäckt i kylen i ca 8 timmar eller över natten så att vetemjölet får svälla.
    3. Värm en stekpanna och tillsätt 1/2 msk flytande margarin.
    4. Rör om i smeten. Tillsätt ca 0,75 dl pannkakssmet till varje pannkaka. Stek någon minut på varje sida så de får fin färg.
    5. Lägg upp efterhand på en tallrik och lägg gärna över lite folie eller annan tallrik att hålla de stekta pannkakorna varma medan du steker resten.
    E-mail
    Medel: 4 (26 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 304 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-08

    Tillbehör och liknande recept: