Veganska pannkakor

Pannkakor utan ägg eller mjölk är lätt att laga - blanda vetemjöl med sojamjölk och låt det sedan stå och svälla en halvtimme så har du en god vegan pannkakssmet. Det blir fasta fina veganska pannkakor. Flaskan på bilden är sojamjölk från min asiatiska handlare - det går utmärkt med annan sojamjölk såklart. 

Variationer:

Byt ut vetemjölet mot grahamsmjöl för mer fibrer. Byt sojamjölken mot rismjölk, havremjölk som Oatly, mandelmjölk eller annan valfri vegan "mjölk". Havremjölk kan du göra själv genom att mixa någon dl havre med ca 6 dl vatten. Man kan också byta ut hälften av vätskan som sojamjölk mot apelsinjuice, äppeljuice, rödbetsjuice, kallpressad råsaft av valfri sort. Om man vill kan man strö över frön som chiafrön, sesamfrön eller kokosflingor innan du vänder dem och steker andra sidan. 

Serveringsförslag:

Veganpannkakor kan servera som vanliga pannkakor (utan vispad grädde då). Lönnsirap, socker, florsocker är gott. Färska bär som blåbär, jordgubbar, hallon passar. Vidare fruktsallad av färsk tärnad ananas, vindruvor, melon, äpple, päron, apelsin, pomelo, grapefrukt med mera. Fruktsalladen kan blandas med bär samt kan lagas av frysta färdiga tärnade frukter (säljs som frukt att blanda för smoothie). Vidare är det gott med rostade hasselnötter, valnötter eller cashew. Rostad kokos, frön som pumpafrön, solrosfrön eller liknande är också gott att strö över. Vill du ha en vegan sås till - istället för vispad grädde - ta Oatly fraiche eller liknande. Nu glömde jag nästan alla goda sojaglassar samt sorbet som man kan ha till om veganpannkisarna serveras som efterrätt. Då kan man ha nutella, chokladsås och riven choklad på också. 

2 port veganska pannkakor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 dl vetemjöl
  • 3 dl sojamjölk
  • 3 msk rapsolja
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Mät upp vetemjöl, salt samt en msk olja i en bunke.
  2. Tillsätt sojamjölken och rör ut klumpar. En variant är att göra tvärtom och sikta ner mjölet i sojamjölken så slipper du röra ut klumpar. Rör i hälften av oljan.
  3. Låt pannkakssmeten stå i 30 minuter så att vetemjölet får svälla.
  4. Värm en stekpanna och lägg i lite olja.
  5. Tillsätt ca 0,75 dl smet till varje pannkaka och låt de steka någon minut på varje sida. Vänd försiktigt. Lättast är det att steka lite mindre pannkakor då de inte har ägg i som binder ihop större vanliga pannkakor.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Kockens tips på liknande recept:

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du tips på hemgjord glögg, tilltugg och bästa köpeglöggen.

Läs mer

Tips på julöl 2017

Vid juletid hamnar vinet under granen. På julbordet står istället julöl, snaps och i vissa fall mumma. Här hittar du tips på årets utbud och smaktyper. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer