Enkel pizzadeg

Introduktion och förberedelse

Ett enkelt recept på vanlig pizzadeg som lätt att göra och är smidig att baka ut. Bakas med jäst och tar runt en timme och 30 minuter.

Passar dig som vill ha ett lättare och snabbare recept samt inte så kompakt deg som Napoletansk pizzadeg.

Användning

  • Pizzadegen passar till vanlig pizza i valfri variant.
  • Toppa med pizzasås och ost samt valfria toppings. Eller crème fraiche och ost samt valfria toppings för Bianco.
  • För inspiration vad du kan ha på din pizza kan du titta på detta pizzarecept med många förslag på toppings. Eller kolla fler förslag i kategorin pizzor.

Varianter

  • En variant är att kalljäsa degen. Kan då förberedas och förvaras i kylen flera dagar innan pizzabaket. Det är samma recept som nedan fast du tar endast hälften av mängden jäst. Lägg degen övertäckt i en stor bunke så det inte jäser över i kylen.
  • Istället för färsk jäst kan du göra degen med torrjäst - se paket för mängd eller bakpulver.

Hållbarhet

Degen håller flera dagar i kylen. Den kan även frysas.

Tips

  • Välj gärna ett vetemjöl för pizza som pizzamjöl märkt "00", Tipo00 mjöl, manitoba eller annat vetemjöl på vårvete.
  • Pizzan blir godast om den bakas på hög värme helst runt 400 grader. Det finns pizzaugnar för hemma- och utomhusbruk att köpa som blir tillräckligt varma. Det tar då 1-3 minuter att baka en pizza. Man får vända runt pizzan och passa den. Pizzan på bilden bakade jag i en smidig liten Ooni vedeldad pizzaugn.
  • Pizzan kan även bakas i vanlig hemmaugn på max värme 250 grader och sedan sätter man på grillen 20 minuter och har en baksten eller pizzastål några cm under grillen. Baka sedan pizzan med grill och ugn på max. Det tar då 4-5 minuter. Passa pizzan mot slutet.
  • Har du ingen pizzaspade eller liknande så är ett tips att klippa ut ett runt bakplåtspapper och lägg över pizzabottnen på. Lägg sedan på toppings. Då kan du lättare hantera pizzan och dra över den ex. från en skärbräda med bakplåtspappret dit den ska bakas.

"Vanlig" pizzadeg som är lätt och smidig att knåda ut med händerna eller kavel samt passar enklare pizzor i "svensk" stil.
"Vanlig" pizzadeg som är lätt och smidig att knåda ut med händerna eller kavel samt passar enklare pizzor i "svensk" stil.

4 runda tallrikstora pizzor diameter ca 25 cm, 6 medelstora eller två långpannor 25x35 cm

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 0,5 pkt färsk jäst, 25 gram
  • 2,5 dl, 250 gram vatten, fingervarmt
  • 2 msk olivolja
  • 6-7 dl vetemjöl gärna vetemjöl special, pizzamjöl märkt "00" eller Tipo 00
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl vetemjöl till utbakning

Tillagning

  1. Smula ner jäst i en bunke.
  2. Tillsätt fingervarmt vatten. Rör med en slev eller visp tills jästen löst upp sig.
  3. Tillsätt salt, olivolja samt allt vetemjöl utom 1 dl och blanda ihop till en kladdig deg. Tillsätt sedan resten av mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
  4. Knåda degen i maskin i 5 minuter eller 10 minuter för hand.
  5. Täck över degen och låt den jäsa till dubbel storlek i en 1 timme.
  6. Dela degen i fyra delar till fyra stora pizzor eller sex delar till sex medelstora pizzor. Eller dela i två delar till två långpannor 25x35 cm. Knåda ihop till runda bollar på mjölat bakbord.
  7. Tryck ut en del i taget med fingrarna till en rundel och sedan med handflator och fingrar så sträcker och trycker du försiktigt ut degen under tiden du roterar degen till tunna runda pizzabottnar - ca 25 cm diameter. Lämna lite tjockare deg runt kanterna. Det gör inget om den inte är helt rund. Råkar det bli hål så lappar du över det lite försiktigt. Man kan även ta hjälp av en kavel och kavla ut degen - försök då trycka ut lite tjockare deg ut mot kanterna.
  8. Du kan baka ut flera pizzabottnar efter varandra och lägga med bakplåtspapper mellan eller bredvid varandra.
  9. Låt stå och jäsa lite extra i 10 minuter innan du lägger på topping.
  10. Nu kan du använda pizzabottnarna till valfri pizza. Toppa förslagsvis med tomatsås, ost och topping samt baka av på max värme och grill i ugnen eller i pizzaugn.
E-mail
Medel: 0 (0 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 246 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-24

Tillbehör och liknande recept:

Fixa godaste pizzakvällen med egen pizza

Baka egen pizza. Massor av recept på hemlagad pizza till vardags eller fest. Lite olika pizzor bakade i...