Gulbetssoppa

Introduktion och förberedelse

Gulbetssoppa är gott, billigt samt lättlagat med lite lök, vitlök, grönsaksbuljong och så lite grädde på slutet som gör soppan krämig.

Laga gärna soppan på svenska gulbetor som är i säsong från september till februari.

Serveringsförslag

  • Servera som sopplunch eller lätt middag. Funkar också som förrätt.
  • På bilden med ostgratinerade breadsticks att doppa i soppan.
  • Annat bröd som passar är nybakt bake-off baguette, köpt surdegsbröd eller annat bröd samt pålägg som färskost, smör eller annat pålägg.
  • Överkurs är att baka eget surdegsbröd, brytbröd, kuvertbröd eller annat bröd och servera hemgjort smör eller färskost till.

Garnering

  • Garnera soppan med knapriga pumpafrön - rostad dem gärna innan. Rostade solrosfrön passar också.
  • Vidare kan man strö över ost som riven parmesan, smulad fetaost, ädelost eller vegan parmesan prosociano.
  • Ett fräst paket tärnat bacon eller fläsk;
  • 2 dl skalade räkor blandat med lite hackad dill;
  • Fräst tärnad svamp, riven parmesanost, någon droppe tryffelolja samt hackad bladpersilja;
  • En tärnad bit fetaost blandat med ett tärnat äpple och hackad bladpersilja.

Varianter

  • Du kan byta gulbetor mot vanliga rödbetor eller polkabetor. Här en variant på rödbetssoppa med pepparrots crème fraiche.
  • Du kan ta två grönsaksbuljongtärningar och lösa upp i 1,3 liter hett vatten eller göra egen grönsaksbuljong innan.
  • Andra rotsaker som passar i soppan är tärnad potatis, rotselleri, palsternacka, sötpotatis, persiljerot och kålrot.
  • Krydda med några krm torkad timjan.
  • Vidare förslag är några krm gurkmeja, 1 krm spiskummin, 1/2 tsk garam masala och 1/2 tsk curry för indisk variant.
  • Ta kokosmjölk, 2-3 limeblad, 2 krm chiliflakes, limesaft och någon tsk grön currypasta för thai-variant.

Vegan variant

Laga soppan med havregrädde, sojagrädde eller kokosmjölk.

Vintips

Serverar du soppan som förrätt och vill ha ett vin till så passar ett kylt vitt vin till som Italienskt Soave.

Soppa med gulbetor serverad med ostgratinerade breadsticks och pumpafrön.
Soppa med gulbetor serverad med ostgratinerade breadsticks och pumpafrön.

4 port gulbetssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram gulbetor, ca 5 stycken
  • 1/2 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,3 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong, gärna ekologisk
  • 1/2 citron
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl grädde eller havregrädde
  • 0,75 dl pumpafrön till garnering

Tillagning

  1. Skala gulbetorna samt skär bort eventuella fula delar. Skär i tärningar på ca 2x2 cm bitar. Lägg i en soppkastrull.
  2. Skala och hacka lök. Skala och hacka vitlök. Lägg med gulbetorna.
  3. Tillsätt olivolja och fräs någon minut utan att det tar färg.
  4. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Koka på medelvärme i 30 minuter med lock.
  5. Mixa soppan med en stavmixer eller annan köksapparat. Eller mosa väl för hand med en potatisstöt om du inte har mixer.
  6. Smaka av soppan med citronsaft, salt och peppar.
  7. Rör i grädde och koka upp.
  8. Rosta pumpafrön eller andra frön i en torr stekpanna någon minut tills de precis fått lite färg. Lägg i en skål och servera till soppan. Strö över någon msk på varje portion vid servering.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 142 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.