Vegetarisk rödbetssoppa Borsjtj

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk rödbetssoppa - Borsjtj - utan kött. Fyllig, billig, enkel och god rysk eller ukrainsk rödbetssoppa. En vegovariant på Borsjtj med kött.

Rödbetssoppan serveras med skålar med gräddfil eller helst smetana, saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja.

Grönsaksbuljongen kan du ersätta med 1,5 liter vatten och två tärningar grönsaksbuljong.

Gott till din egen soppmiddag är också nybakt bondbröd eller piroger.

Överbliven Borstj blir godare dagen efter samt går också bra att frysa in.

6-7 portioner vegetarisk rödbetssoppa borsjtj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 500 gram färska rödbetor
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 3 potatisar
  • 1 palsternacka
  • 200 gram rotselleri
  • 250 gram vitkål
  • 2 msk olja
  • 1,5 liter grönsaksbuljong
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl smetana eller gräddfil
  • 4 dl skivad eller tärnad ´saltgurka
  • 1 skål färsk och hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Skala potatis, morötter, palsternacka och rotselleri och skiva dem samt tärna dem.
  3. Rensa vitkål och strimla den.
  4. Borsta rödbetorna, skär bort fästet och skala dem om de har fula skal. Skär dem i strimlor eller tärningar.
  5. Fräs alltihop i smöret i en stor soppkastrull.
  6. Tillsätt salt, peppar och vinäger samt buljongen (eller vatten och buljongtärning).
  7. Koka i rödbetssoppan ca 20 minuter tills grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
  8. Servera rödbetssoppan med skålar av gräddfil, hackad bladpersilja samt strimlad saltgurka.
E-mail
Medel: 4 (34 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 75 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.