Vegetarisk rödbetssoppa Borsjtj

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk rödbetssoppa - Borsjtj - utan kött. Fyllig, billig, enkel och god rysk eller ukrainsk rödbetssoppa.

En vegovariant på Borsjtj med kött.

Serveringsförslag

  • Rödbetssoppan serveras med skålar med tillbehör som gräddfil, crème fraiche eller helst smetana - rysk syrad gräddfil; vidare syrad saltgurka - skivad eller tärnad samt färska och hackade kryddor som förslagsvis bladpersilja eller kruspersilja.
  • Man kan även ha till kokt hackat ägg.
  • Gott till din egen soppmiddag är också nybakt bondbröd ned smör eller färskost eller piroger.

Tips

  • Du kan koka egen grönsaksbuljong eller ta vatten och buljongtärning - jag tycker Kung Markattas grönsaksbuljong blir bra.
  • Överbliven Borstj blir godare dagen så laga den gärna dagen innan servering.
  • Soppan går också bra att frysa in.

Gott till rödbetssoppan är smetana, syrad gurka och hackad persilja.
Gott till rödbetssoppan är smetana, syrad gurka och hackad persilja.

6 portioner vegetarisk rödbetssoppa borsjtj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 500 gram färska rödbetor
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 3 potatisar
  • 1 palsternacka
  • 200 gram rotselleri
  • 250 gram vitkål
  • 2 msk olja
  • 1,5 liter grönsaksbuljong
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl smetana eller gräddfil
  • 4 dl skivad eller tärnad saltgurka
  • 1 dl färsk och hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Skala potatis, morötter, palsternacka och rotselleri och skiva dem samt tärna dem.
  3. Rensa vitkål och strimla den.
  4. Borsta rödbetorna, skär bort fästet och skala dem om de har fula skal. Skär dem i strimlor eller tärningar.
  5. Fräs alltihop i smöret i en stor soppkastrull.
  6. Tillsätt salt, peppar och vinäger samt buljongen (eller vatten och buljongtärning).
  7. Koka i rödbetssoppan ca 20 minuter tills grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
  8. Servera rödbetssoppan med skålar av gräddfil, hackad bladpersilja samt strimlad saltgurka.
E-mail
Medel: 3.8 (77 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 75 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-09