Vegetarisk rödbetssoppa Borsjtj
Vegetarisk rödbetssoppa - Borsjtj - utan kött. Fyllig, billig, enkel och god rysk eller ukrainsk rödbetssoppa.
En vegovariant på Borsjtj med kött.
Tillagning
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Skala potatis, morötter, palsternacka och rotselleri och skiva dem samt tärna dem.
- Rensa vitkål och strimla den.
- Borsta rödbetorna, skär bort fästet och skala dem om de har fula skal. Skär dem i strimlor eller tärningar.
- Fräs alltihop i smöret i en stor soppkastrull.
- Tillsätt salt, peppar och vinäger samt buljongen (eller vatten och buljongtärning).
- Koka i rödbetssoppan ca 20 minuter tills grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
- Servera rödbetssoppan med skålar av gräddfil, hackad bladpersilja samt strimlad saltgurka.
Serveringsförslag
- Rödbetssoppan serveras med skålar med tillbehör som gräddfil, crème fraiche eller helst smetana - rysk syrad gräddfil; vidare syrad saltgurka - skivad eller tärnad samt färska och hackade kryddor som förslagsvis bladpersilja eller kruspersilja.
- Man kan även ha till kokt hackat ägg.
- Gott till din egen soppmiddag är också nybakt bondbröd ned smör eller färskost eller piroger.
Tips
- Du kan koka egen grönsaksbuljong eller ta vatten och buljongtärning - jag tycker Kung Markattas grönsaksbuljong blir bra.
- Överbliven Borstj blir godare dagen så laga den gärna dagen innan servering.
- Soppan går också bra att frysa in.
Uppskattat näringsvärde per portion: 75 kcal