Rödbetssoppa Borsjtj utan kött vegetarisk

Vegetarisk rödbetssoppa - Borsjtj utan kött. Fyllig, billig, enkel och god rysk rödbetssoppa - en rysk klassiker.
Borsjtj serveras med skålar med gräddfil, saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja.
Grönsaksbuljongen kan du ersätta med 1,5 liter vatten och två tärningar grönsaksbuljong.
Gott till din egen soppmiddag är också nybakt lantbröd eller piroger.
Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.
Överbliven Borstj blir godare dagen efter samt går också bra att frysa in.

6-7 portioner vegetarisk rödbetssoppa borsjtj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 500 gram färska rödbetor
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 3 potatisar
  • 1 palsternacka
  • 200 gram rotselleri
  • 250 gram vitkål
  • 2 msk olja
  • 1,5 liter grönsaksbuljong
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl smetana eller gräddfil
  • 4 dl skivad eller tärnad ´saltgurka
  • 1 skål färsk och hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Skala potatis, morötter, palsternacka och rotselleri och skiva dem samt tärna dem.
  3. Rensa vitkål och strimla den.
  4. Borsta rödbetorna, skär bort fästet och skala dem om de har fula skal. Skär dem i strimlor eller tärningar.
  5. Fräs alltihop i smöret i en stor soppkastrull.
  6. Tillsätt salt, peppar och vinäger samt buljongen (eller vatten och buljongtärning).
  7. Koka i rödbetssoppan ca 20 minuter tills grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
  8. Servera rödbetssoppan med skålar av gräddfil, hackad bladpersilja samt strimlad saltgurka.
E-mail
Medel: 4 (25 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer