Rödbetssoppa Borsjtj utan kött vegetarisk

Vegetarisk rödbetssoppa - Borsjtj utan kött. Fyllig, billig, enkel och god rysk rödbetssoppa - en rysk klassiker.
Borsjtj serveras med skålar med gräddfil, saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja.
Grönsaksbuljongen kan du ersätta med 1,5 liter vatten och två tärningar grönsaksbuljong.
Gott till din egen soppmiddag är också nybakt lantbröd eller piroger.
Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.
Överbliven Borstj blir godare dagen efter samt går också bra att frysa in.

6-7 portioner vegetarisk rödbetssoppa borsjtj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 500 gram färska rödbetor
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 3 potatisar
  • 1 palsternacka
  • 200 gram rotselleri
  • 250 gram vitkål
  • 2 msk olja
  • 1,5 liter grönsaksbuljong
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl smetana eller gräddfil
  • 4 dl skivad eller tärnad ´saltgurka
  • 1 skål färsk och hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Skala potatis, morötter, palsternacka och rotselleri och skiva dem samt tärna dem.
  3. Rensa vitkål och strimla den.
  4. Borsta rödbetorna, skär bort fästet och skala dem om de har fula skal. Skär dem i strimlor eller tärningar.
  5. Fräs alltihop i smöret i en stor soppkastrull.
  6. Tillsätt salt, peppar och vinäger samt buljongen (eller vatten och buljongtärning).
  7. Koka i rödbetssoppan ca 20 minuter tills grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
  8. Servera rödbetssoppan med skålar av gräddfil, hackad bladpersilja samt strimlad saltgurka.
E-mail
Medel: 3.9 (29 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.