Vegetarisk rödbetssoppa Borsjtj
Introduktion och förberedelse
Vegetarisk rödbetssoppa - Borsjtj - utan kött. Fyllig, billig, enkel och god rysk eller ukrainsk rödbetssoppa. En vegovariant på Borsjtj med kött.
Rödbetssoppan serveras med skålar med gräddfil eller helst smetana, saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja.
Grönsaksbuljongen kan du ersätta med 1,5 liter vatten och två tärningar grönsaksbuljong.
Gott till din egen soppmiddag är också nybakt bondbröd eller piroger.
Överbliven Borstj blir godare dagen efter samt går också bra att frysa in.
Tillagning
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Skala potatis, morötter, palsternacka och rotselleri och skiva dem samt tärna dem.
- Rensa vitkål och strimla den.
- Borsta rödbetorna, skär bort fästet och skala dem om de har fula skal. Skär dem i strimlor eller tärningar.
- Fräs alltihop i smöret i en stor soppkastrull.
- Tillsätt salt, peppar och vinäger samt buljongen (eller vatten och buljongtärning).
- Koka i rödbetssoppan ca 20 minuter tills grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
- Servera rödbetssoppan med skålar av gräddfil, hackad bladpersilja samt strimlad saltgurka.
Uppskattat näringsvärde per portion: 75 kcal