Rödbetssoppa

Introduktion och förberedelse för tillagning

En snabb rödbetssoppa serverad med pepparrotscrème-fraiche. En vegetarisk soppa med färdigkokta rödbetor som är enkel att laga.

Dessutom riktigt nyttig. Om du vill kan du ta fryst hackad lök då går det ännu snabbare.

Här serverad med ärtskott, avokadoolja, riven pepparrot och crème fraiche samt en baguette med färskost med vitlök och örter, skivad gurka, salt och svartpeppar.

Köp vacuumförpackade kokta rödbetor om du vill laga soppan snabbt. Eller koka egna rödbetor.

Man kan också ta råa rödbetor, skala dem och riva dem grovt på rivjärn eller i matberedare.

Du ska inte ta inlagda rödbetor.

Varianter

Du kan variera smaken med att tillsätta någon msk finriven ingefära, riven pepparrot, garam masala, chili, rivet äpple eller strimlad purjolök.

Andra varianter på rödbetssoppa klassisk Borsjtj med kött eller vegetarisk Borsjtj.

Serveringsförslag

Gott är även att toppa med smulad fetaost eller chevre.

Vill du göra soppan riktigt festlig så tillsätt lite extra creme fraiche samt garnera med ärtskott, extra tärnade kokta rödbetor, avokadoolja samt rostade pinjenötter eller pumpafrön.

Extra gott är att ha en slags varma mackor till av skivor av surdegsbröd penslade i olivolja toppade med en skiva chevre samt några droppar flytande honung som du gratinerat i ugnen.

Vegan variant

För vegan rödbetssoppa så kan du använda Oatly Fraiche istället för crème fraiche.

6 portioner snabb rödbetssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg kokta rödbetor
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 8 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl citronsaft
  • 1,5 dl créme fraiche
  • 2 msk finriven färsk pepparrot
  • Tillbehör: 1,5 dl créme fraiche
  • 0,5 dl finriven färsk pepparrot
  • 50 gram ärtskott
  • 4 msk avokadoolja

Tillagning

  1. Skala och hacka lök.
  2. Fräs lök i olivolja.
  3. Skala och pressa i vitlök.
  4. Skär i tärningar. Tillsätt alla rödbetor utom 2 dl om du vill ha lite hela tärningar i soppan efter att du mixat den.
  5. Fräs rödbetor, lök och vitlök några minuter.
  6. Tillsätt vatten, buljongtärning, salt, peppar och citronsaft.
  7. Koka i 10 minuter på medelvärme.
  8. Mixa rödbetssoppan med stavmixer så mycket du önskar.
  9. Rör i hälften av crème fraichen.
  10. Smaka av med salt och peppar samt några msk pepparrot.
  11. Blanda resten av crème fraichen med den rivna pepparroten.
  12. Servera rödbetsoppan och toppa med avokadoolja, några msk pepparrotscrème-fraiche samt ärtskott. Gott med mackor till ex. varm bake-off baguette med färskost smaksatt med vitlök och örter fylld med skivad gurka toppad med någon nypa flingsalt och nymald svartpeppar.
E-mail
Medel: 4.6 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-28

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.