Rödbetssoppa

En snabb rödbetssoppa serverad med pepparrotscrème-fraiche. En vegetarisk soppa med färdigkokta rödbetor som är enkel att laga.

Dessutom riktigt nyttig. Om du vill kan du ta fryst hackad lök då går det ännu snabbare.

Soppan är god som den är både till vardag lunch, lunchlåda, lätt middag eller soppbuffé.

6 portioner snabb rödbetssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg kokta rödbetor
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 8 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 dl citronsaft
  • 1,5 dl crème fraiche
  • 2 msk finriven färsk pepparrot
  • Tillbehör: 1,5 dl créme fraiche
  • 0,5 dl finriven färsk pepparrot
  • 50 gram ärtskott
  • 4 msk avokadoolja

Tillagning

  1. Skala och hacka lök.
  2. Fräs lök i olivolja.
  3. Skala och pressa i vitlök.
  4. Skär i tärningar. Tillsätt alla rödbetor utom 2 dl om du vill ha lite hela tärningar i soppan efter att du mixat den.
  5. Fräs rödbetor, lök och vitlök några minuter.
  6. Tillsätt vatten, buljongtärning, salt, peppar och citronsaft.
  7. Koka i 10 minuter på medelvärme.
  8. Mixa rödbetssoppan med stavmixer så mycket du önskar.
  9. Rör i hälften av crème fraichen.
  10. Smaka av med salt och peppar samt några msk pepparrot.
  11. Blanda resten av crème fraichen med den rivna pepparroten.
  12. Servera rödbetsoppan och toppa med avokadoolja, några msk pepparrotscrème-fraiche samt ärtskott. Gott med mackor till ex. varm bake-off baguette med färskost smaksatt med vitlök och örter fylld med skivad gurka toppad med någon nypa flingsalt och nymald svartpeppar.

Serveringsförslag

  • Här serverad med ärtskott, avokadoolja, riven pepparrot och crème fraiche samt en baguette med färskost med vitlök och örter, skivad gurka, salt och svartpeppar.
  • Gott är även att toppa med smulad fetaost eller chèvre. Du kan garnera den med hackad gräslök, persilja, färsk koriander eller dill.
  • Vill du göra soppan riktigt festlig så tillsätt lite extra crème fraiche samt garnera med ärtskott, extra tärnade kokta rödbetor, avokadoolja samt rostade pinjenötter eller pumpafrön.
  • Extra gott är att ha en slags varma mackor till av skivor av surdegsbröd penslade i olivolja toppade med en skiva chevre samt några droppar flytande honung som du gratinerat i ugnen.
  • Ett gott bröd passar till som bake-off baguette, surdegsbröd, baguette eller hembakt bröd som surdegsbröd, grissini, baguette eller brytbröd. Då kan man även ha ett lyxigt pålägg som färskost.
  • Eller med varma mackor eller ostgratinerade breadsticks.
  • Gott efter är en efterrätt som en klassisk äppelpaj.

Med köpta kokta rödbetor eller koka egna

  • Köp vacuumförpackade kokta rödbetor om du vill laga soppan snabbt. Eller koka egna rödbetor.
  • Man kan också ta råa rödbetor, skala dem och riva dem grovt på rivjärn eller i matberedare.
  • Du ska inte ta inlagda rödbetor.

Varianter

  • Du kan variera smaken med att tillsätta någon msk finriven ingefära, riven pepparrot, garam masala, chili, rivet äpple eller strimlad purjolök.
  • Du kan laga soppa med gulbetor eller ta polkabetor istället för rödbetor.
  • Andra varianter på rödbetssoppa är klassisk Borsjtj med kött eller vegetarisk Borsjtj.

Vegan variant

För vegan rödbetssoppa så kan du använda Oatly Fraiche eller kokosmjölk istället för crème fraiche.

Snabb och lättlagad soppa med rödbetor
Snabb och lättlagad soppa med rödbetor, lök och vitlök serverad med en sås av crème fraiche och pepparrot, groddar och baguette med färskost och gurka.

E-mail
Medel: 4.1 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 202 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-20