Surdeg och surdegsbröd

Så här gör du egen surdeg. Surdegen tar några dagar att göra men sköter sig själv. Färdig surdeg förvaras bäst i skruvlocksburk i kylskåpet.
Förnyar sin surdeg gör man genom att spara en bit surdeg i samband med bakning av surdegsbröd.
Köp gärna ekologiskt mjöl från ex. Saltå Kvarn eller annan lokal producent.

4 surdegsbröd

  • Förberedelse: 2 dagar
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 dagar 2 tim

Ingredienser

  • SURDEG start: 4 dl vetemjöl
  • 3 dl fingervarmt vatten
  • 1 dl rivet äpple
  • SURDEGSBRÖD DAG 1 på kvällen: 1 dl surdeg
  • 3 dl ljummet vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • SURDEGSBRÖD DAG 2 på morgonen: 2 dl ljummet vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • SURDEGSBRÖD DAG 2 på kvällen efter 5-10 timmar: 3 dl ljummet vatten
  • 1 msk salt
  • 1 liter vetemjöl

Tillagning

  1. SURDEG: Dag 1: Skölj och riv äpple. Blanda rivet äpple, 2 dl vetemjöl och 1 dl fingervarmt vatten i en glas- eller plastburk med lock ex. 2 liters plastburk. Det ska vara en tjockflytande gröt. Ställ den varmt mellan 22-28 grader. Ovanpå kylen eller i en avstängd ugn brukar vara bra ställen. Låt surdegen stå i 2 dagar och rör om i den varje dag.
  2. Dag 3: Rör i ytterligare 2 dl vetemjöl samt 2 dl fingervarmt vatten.
  3. Dag 4: Surdegen är klar att användas. Den ska vara bubblig. Surdegen förvaras i kylen med lock tills den ska användas.
  4. BAKA SURDEGSBRÖD: Surdegsbröd dag 1 (på kvällen): Blanda ut surdeg i fingervarmt vatten och rör ned mjöl. Täck med lock eller plast. Låt denna sk fördeg stå i rumstemperatur och jäsa.
  5. Surdegsbröd dag 2 (på morgonen): Blanda fingervarmt vatten och vetemjöl med fördegen. Låt stå övertäckt 5-10 timmar och jäsa.
  6. Surdegsbröd dag 2 (på kvällen): Snart dags att baka. Blanda i fingervarmt vatten och vetemjöl till en fast men ännu klibbig deg. Spara lite vetemjöl till utbakningen.
  7. Knåda degen för hand på bakbord i 13 minuter. Tillsätt saltet och knåda i 7 minuter till. Ett tips är att använda en köksmaskin att knåda åt dig.
  8. Låt degen stå och vila övertäckt i 10 minuter.
  9. Dela degen på fyra delar och forma limpor.
  10. Lägg dem på bakplåtspapper. Mjöla ovanpå.
  11. Jäs bröden övertäckta i ca 40 minuter.
  12. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt i två plåtar så att de blir varma.
  13. För över bröden på plåtarna och sätt in bröden i ugnen. Sänk värmen efter 10 minuter till 200 grader. Efter totalt 40 minuter sänk igen till 180 grader och grädda i ytterligare 10-20 minuter. Bröden ska ha fin yta och låta ihåliga när du knackar på botten.
  14. Ta ut bröden och låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer