Kålrotssoppa

Koka en mättande, god, värmande, billig och närande kålrotssoppa.

Här med kålrot, morot, schalottenlök, salladslök eller purjolök, vitlök och grönsaksbuljong.

Gott med rostade solrosfrön på toppen samt ett nybakt bröd eller bake-off, smör eller färskost eller annat pålägg till.

Köp gärna svensk kålrot. Finns hela året med undantag av maj - juni.

4 port kålrotssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 400 gram kålrot
  • 1 morot ca 100 gram
  • 2 schalottenlökar eller 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk smör eller rapsolja
  • 1 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong, gärna ekologisk
  • 1 tsk citronsaft eller vit balsamvinäger
  • 4 salladslökar eller 1/2 purjolök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 dl crème fraiche, grädde, havregrädde eller sojagrädde
  • 0,75 dl solrosfrön, vita eller svarta sesamfrön eller pumpafrön till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skär bort det yttersta 3 mm skal på kålroten samt allt som ev. är grönt. Skala moroten. Skär i tärningar på ca 2x2 cm bitar. Lägg i en soppkastrull.
  2. Tillsätt smör (eller olja) och fräs rotsaker och lök någon minut utan att det tar färg.
  3. Skala och hacka schalottenlök. Rensa och skölj samt hacka salladslök eller purjolök. Skala och hacka vitlök. Lägg lök och vitlök med kålroten i kastrullen. Fräs någon minut till.
  4. Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka på medelvärme i 40 minuter med lock.
  5. Mixa soppan med en stavmixer eller annan köksapparat. Eller mosa för hand med en potatisstöt om du inte har mixer.
  6. Smaka av rotfruktssoppan innan servering med salt, peppar, citron eller vitvinsvinäger.
  7. Rör i grädde, crème fraiche, havregrädde eller sojagrädde samt värm upp på slutet för en extra krämig soppa. Det är dock valfritt.
  8. Rosta solrosfrön eller andra frön i en torr stekpanna någon minut tills de precis fått lite färg. Lägg i en skål och servera till soppan. Strö över några tsk på varje portion vid servering.

Serveringsförslag

Servera som sopplunch eller lätt middag med gott bröd som köpt surdegsbröd eller varmt bake-off bröd samt pålägg som färskost, smör eller annat pålägg.

Överkurs är att baka eget surdegsbröd, brytbröd eller annat bröd och servera hemgjort smör eller färskost till.

Till fest

Lyxar du till soppan så funkar den som förrätt - förslag är att servera den i mindre portioner - späd soppan med lite grädde och creme fraiche, vitt vin, några droppar tryffelolja och garnera med rostade pumpafrön.

Ett tips på bröd som passar till soppan till fest är kuvertbröd. Då kan du också servera ett vitt vin till som Italienskt Soave tycker jag passar.

Garnering

Gott är att strö över rostade solrosfrön. Soppan kan även garneras med pumpafrön, vita eller svarta sesamfrön; ost som riven parmesan, smulad fetaost, ädelost eller vegan parmesan prosociano.

Varianter

Andra grönsaker som passar att skära i bitar och laga med kålroten i soppan är: potatis, rotselleri, palsternacka, sötpotatis, persiljerot, gulbeta, gul lök, knipplök, grönkål, vitkål, savoykål och liknande.

Matigare topping

Vill du ha i mer att tugga så kan du toppa soppan med exempelvis:

  • Ett fräst paket tärnat bacon eller fläsk;
  • 2 dl skalade räkor blandat med lite hackad dill;
  • Fräst tärnad svamp, riven parmesanost, någon droppe tryffelolja samt hackad bladpersilja;
  • En tärnad bit fetaost blandat med ett tärnat äpple och hackad bladpersilja.

Vegan variant

Laga soppan med matolja samt red på slutet med havregrädde eller sojagrädde. Toppa med riven Violife prosociano vegan parmesan och/eller frön som nedan.

Soppa med kålrot i tallrik garnerad med rostade solrosfrön.
Soppa med kålrot i tallrik garnerad med rostade solrosfrön. Pumpafrön, svarta eller vita sesamfrön, riven parmesan, smulad fetaost eller prosociano är också gott på.

E-mail
Medel: 4 (33 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-13