Kålrotssoppa

Koka soppa på kålrot - nyttigt, gott och billigt. Här med lite morot, schalotten, salladslök, vitlök och grönsaksbuljong.

Om du vill kan du runda och lyxa till soppan med lite grädde eller creme fraiche innan servering. Kålrot kan också blandas med potatis, rotselleri, persiljerot, purjolök, gul lök, vårlök, grönkål med mera för varianter på soppan. Soppan kan garneras med pumpafrön eller riven parmesan. Vill du ha i mer att tugga på så kan lägga i annat valfritt. Exempelvis kan du fräsa ett paket tärnat bacon eller fläsk, eller räkor, eller tärnad svamp eller smula fetaost samt blanda med tärnat äpple och hackad bladpersilja.

Servera som sopplunch eller middag med gott bröd som köpt surdegsbröd och färskost (eller hembakt surdegsbröd och smör). Lyxar du till soppan så funkar den som förrätt - förslag är att servera den i mindre portioner - späd soppan med lite grädde och creme fraiche, vitt vin, några droppar tryffelolja och garnera med rostade pumpafrön. Då kan du ha ett kuvertbröd till.

4 port kålrotssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 400 gram kålrot
  • 1 morot ca 100 gram
  • 3 schalottenlökar eller 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 40 gram smör eller rapsolja
  • 1 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 4 salladslökar
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 dl creme fraiche, grädde eller sojagrädde

Tillagning

  1. Skär bort det yttersta 3 mm skal på kålroten samt allt som ev. är grönt. Skala moroten. Skär i tärningar på ca 2x2 cm bitar. Lägg i en soppkastrull.
  2. Skala och hacka löken samt vitlök. Lägg med kålroten.
  3. Tillsätt smör (eller olja) och fräs rotsaker och lök någon minut utan att det tar färg.
  4. Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka på medelvärme i 40 minuter med lock.
  5. Mixa soppan med en stavmixer eller annan köksapparat. Eller mosa för hand med en potatisstöt om du inte har mixer.
  6. Smaka av rotfruktssoppan innan servering med salt, peppar, citron eller vitvinsvinäger. Rör även i grädde, creme fraiche eller sojagrädde om du vill runda av soppan på slutet om du vill det.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer