Kålrotssoppa

Koka en mättande, god, värmande, billig och närande kålrotssoppa. Här med kålrot, morot, schalottenlök, salladslök, vitlök och grönsaksbuljong.

Om du vill kan du runda och lyxa till soppan med någon dl grädde eller några msk crème fraiche innan servering.

Kålrot kan också blandas med potatis, rotselleri, persiljerot, purjolök, gul lök, vårlök, grönkål med mera för varianter på soppan.

Soppan kan garneras med pumpafrön eller riven parmesan.

Vill du ha i mer att tugga på så kan lägga i annat valfritt. Exempelvis kan du fräsa ett paket tärnat bacon eller fläsk, eller räkor, eller tärnad svamp eller smula fetaost samt blanda med tärnat äpple och hackad bladpersilja.

Servera som sopplunch eller middag med gott bröd som köpt surdegsbröd och färskost (eller hembakt surdegsbröd och smör).

Lyxar du till soppan så funkar den som förrätt - förslag är att servera den i mindre portioner - späd soppan med lite grädde och creme fraiche, vitt vin, några droppar tryffelolja och garnera med rostade pumpafrön.

Ett tips på bröd som passar till soppan är kuvertbröd.

4 port kålrotssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 400 gram kålrot
  • 1 morot ca 100 gram
  • 3 schalottenlökar eller 1/2 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 40 gram smör eller rapsolja
  • 1 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger
  • 4 salladslökar
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 dl creme fraiche, grädde eller sojagrädde

Tillagning

  1. Skär bort det yttersta 3 mm skal på kålroten samt allt som ev. är grönt. Skala moroten. Skär i tärningar på ca 2x2 cm bitar. Lägg i en soppkastrull.
  2. Skala och hacka löken samt vitlök. Lägg med kålroten.
  3. Tillsätt smör (eller olja) och fräs rotsaker och lök någon minut utan att det tar färg.
  4. Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka på medelvärme i 40 minuter med lock.
  5. Mixa soppan med en stavmixer eller annan köksapparat. Eller mosa för hand med en potatisstöt om du inte har mixer.
  6. Smaka av rotfruktssoppan innan servering med salt, peppar, citron eller vitvinsvinäger. Rör även i grädde, creme fraiche eller sojagrädde om du vill runda av soppan på slutet om du vill det.
E-mail
Medel: 4.3 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.