Fylld kycklingfilé med parmaskinka

Introduktion och förberedelse

Fylld italiensk kycklingfilé inlindad med parmaskinka samt sås med färskost.

Serveringsförslag

En god middagsrätt med kyckling som passar ex. klyftpotatis samt avokado- och tomatsallad som på bilden.

Andra goda tillbehör är kokt pasta som tagliatelle, pressad potatis, kokta små potatisar, råris eller polenta.

Tomatsallad, vanlig grönsallad eller sallad med kokta svarta bönor med hackad rödlök passar också till - blanda med god vinäger, olivolja, salt och vitpeppar.

Val av kyckling

Välj svensk kyckling och godast är majskyckling eller en krav-märkt kyckling. Du kan tina fryst kyckling eller köpa färsk.

Varianter

  • Byt parmaskinka mot annan lufttorkad skinka som prosciutto, tysk spickeskinka eller spansk Serrano.
  • Byt naturell färskost med en smaksatt färskost med vitlök, örter eller liknande. Då kan du skippa att själv smaksätta färskosten som i nedan recept.

4 portioner kycklingfilé med parmaskinka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer, ca 500 gram
  • 8 st soltorkade tomater i olja
  • 150 gram färskost naturell, en ask
  • 1 klyfta vitlök
  • 6 skivor parmaskinka eller annan lufttorkad skinka, ca 160 gram
  • 0,5 dl hackad färsk basilika
  • 1,5 dl grädde
  • 1/2 citron
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Förbered tillbehör till kycklingen - se förslag ovan. Exempelvis klyfta fina potatisar med skal och blanda med olivolja, salt och peppar och sätt in i ugnen i ca 40 minuter på 175 grader.
  3. Skala och pressa vitlöken i en skål och blanda med färskosten. Tillsätt citronsaft från en halv citron. Salta och peppra.
  4. Ta undan ca 0,75 dl av färskosten. Hacka de soltorkade tomaterna samt basilikan och blanda i med färskosten. Skär en ficka i varje kycklingfilé och fördela färskoströran som fyllning i kycklingen.
  5. Linda in kycklingfiléerna i skinkskivorna.
  6. Ta fram en ugnsfast form och smörj med lite olivolja och lägg i kycklingfiléerna.
  7. Sätt in kycklingfiléerna i ugnen i ca 20-30 minuter. Kolla med stektermometer att kycklingen har kommit upp i 60 grader eller skär i en och se om kycklingen är klar.
  8. SÅS: Gör under tiden en sås på resten av färskosten genom att koka upp den i en kastrull under omrörning med grädde och vatten. Smaka av såsen med salt och peppar.
  9. Servera kycklingen med såsen samt valfria tillbehör - se förslag ovan.
  10. Du kan skära kycklingen lite snett och lägga upp på fat och garnera med lite av såsen samt grovhackad basilika eller ruccola om du önskar.
E-mail
Medel: 4.1 (40 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 346 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.