Fylld kycklingfilé med parmaskinka

Kycklingfilé fylld med en röra av basilika, soltorkade tomater, färskost och vitlök som steks inlindad med parmaskinka.

4 portioner kycklingfilé med parmaskinka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer, ca 500 gram
  • 8 st soltorkade tomater i olja
  • 150 gram färskost naturell, en ask
  • 1 klyfta vitlök
  • 6 skivor parmaskinka eller annan lufttorkad skinka, ca 160 gram
  • 0,5 dl hackad färsk basilika
  • 1,5 dl grädde
  • 1/2 citron
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 dl vatten

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Förbered tillbehör till kycklingen - se förslag ovan. Exempelvis klyfta fina potatisar med skal och blanda med olivolja, salt och peppar och sätt in i ugnen i ca 40 minuter på 175 grader.
  3. Skala och pressa vitlöken i en skål och blanda med färskosten. Tillsätt citronsaft från en halv citron. Salta och peppra.
  4. Ta undan ca 0,75 dl av färskosten. Hacka de soltorkade tomaterna samt basilikan och blanda i med färskosten. Skär en ficka i varje kycklingfilé och fördela färskoströran som fyllning i kycklingen.
  5. Linda in kycklingfiléerna i skinkskivorna.
  6. Ta fram en ugnsfast form och smörj med lite olivolja och lägg i kycklingfiléerna.
  7. Sätt in kycklingfiléerna i ugnen i ca 20-30 minuter. Kolla med stektermometer att kycklingen har kommit upp i 60 grader eller skär i en och se om kycklingen är klar.
  8. SÅS: Gör under tiden en sås på resten av färskosten genom att koka upp den i en kastrull under omrörning med grädde och vatten. Smaka av såsen med salt och peppar.
  9. Servera kycklingen med såsen samt valfria tillbehör - se förslag ovan.
  10. Du kan skära kycklingen lite snett och lägga upp på fat och garnera med lite av såsen samt grovhackad basilika eller ruccola om du önskar.

Serveringsförslag

Val av kyckling

Välj svensk kyckling och godast är majskyckling eller en krav-märkt kyckling. Du kan tina fryst kyckling eller köpa färsk.

Varianter

  • Byt parmaskinka mot annan lufttorkad skinka som prosciutto, tysk spickeskinka eller spansk Serrano.
  • Byt naturell färskost med en smaksatt färskost med vitlök, örter eller liknande. Då kan du skippa att själv smaksätta färskosten som i nedan recept.
E-mail
Medel: 3.8 (68 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 346 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-15