Sommarbuffé
Mitt förslag till en sommarbuffé med grillat som passar även passar till vår och höst.
Ett salladsfat med bönor, linser och tomat; grillad oxfilé och lax; ugnsstekt potatis; tre enkla kalla såser - fetaostsås, chilifraiche samt sås med balsamvinäger.
Här har jag valt ett kött- och ett fisk-alternativ.
Vidare lufttorkad skinka och rostade cashewnötter som tilltugg före eller till buffén. Både enkelt och lyxigt.
Som dessert kan man ha en blandade ostar med kex; samt marängtårta med jordgubbar, kladdkaka eller någon annan valfri söt favorit.
Receptet kan enkelt ökas på för flera portioner.
Tillagning
- Koka gärna kikärter, stora vita bönor och svarta linser dagen innan enligt paket. Förvara i kylen.
- Balsamvinägersås: koka upp vinäger, soja och socker.
- Red av med maizenan under omrörning till den tjocklek du önskar. Ta av från värmen och smaka av såsen med ev. socker, salt och vit- eller svartpeppar. Häll upp i en skål och låt svalna.
- Fetaostsås: blanda hälften av crème fraichen med smulad fetaost i en skål.
- Sweetchilisås: blanda hälften av crème fraichen med sweetchilisås i en skål.
- Skölj och tärna tomater. Lägg i en skål i kylen.
- Skär oxfilé och lax i sex bitar. Lägg i varsin skål och blanda med någon msk olivolja, något krm salt samt svartpeppar. Förvara övertäckt i kyl om du förbereder dagen innan. Ta fram någon halvtimme innan grillning.
- Ugnsrostad skivad potatis: sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och skiva potatisen så fint du kan ev. med mandolin.
- Blanda med några msk olivolja, 2 krm salt samt ett krm vitpeppar i en skål.
- Smörj ett ugnsbläck med olivolja och tryck ut potatisen i ett jämnt lager.
- Ugnsbaka potatisen i ca 25 minuter eller tills den är mjuk och har fått färg. Lägg upp på fat.
- Rosta cashewnötter ljust bruna i en stekpanna. Salta dem. Lägg upp i skål.
- Hit kan du förbereda.
- Förslag vid servering är att duka upp ett fint buffébord enligt nedan.
- Tänd grillen. Värm gärna på potatisen om du förberett den tidigare.
- Skölj och lägg upp grönsallad, kikärter, vita stora bönor, svarta linser på ett stort fat eller på mindre fat. Droppa gärna över av balsamvinägersåsen.
- Lägg upp lufttorkad skinka samt ställ fram rostade cashewnötter. Nötter och skinka kan man servera gästerna direkt att äta till ex. fördrink. Servera då skinkan med tandpetare att ta med.
- Duka upp såserna.
- Grilla oxfilé- samt laxbitarna på varsin sida i 2-3 minuter. Lägg upp på fat eller grillpanna och låt vila några minuter. Garnera med hackad bladpersilja.
- Servera alltsammans - ugnsrostad potatis, grillad oxfilé- och lax, salladsfat, tre såser, lufttorkad skinka samt rostade cashewnötter.
Varianter
- Du kan självklart välja andra rätter att byta ut eller komplettera med.
- Godast blir att grilla på utegrill men man kan också grilla inomhus i grillpanna.
- Du kan också grilla kycklingspett eller halloumi (till vegetarianer) eller aubergine och portabellosvamp penslad med lite olja blandad med pressad vitlök till veganer.
- Istället för ugnsrostad skivad potatis kan du välja annan potatis som klyftpotatis, ugnsrostad potatis i halvor eller kokt färskpotatis i örter. Mycket förberedas.
Godast med hemkokta bönor och linser
Koka gärna egna bönor och linser dagen innan samt laga såserna och förvara i kylen. Tips är att koka en stor laddning bönor och linser och spara resten till annat ex. frysa in. Använder du färdigkokta bönor och linser så skölj dem noga innan användning.
![En tallrik med rätterna från sommarbuffén. En tallrik med rätterna från sommarbuffén.](https://receptfavoriter.se/sites/default/files/sommarbuffe_1200_2.jpg)
Uppskattat näringsvärde per portion: 1548 kcal