Sommarbuffe

Sommarbuffé. Ett förslag på buffé till grillat som passar på sommar, vår och höst med salladsfat med bönor, linser och tomat; grillad oxfilé och lax; ugnsstekt potatis; tre enkla kalla såser - fetaostsås, chilifraiche samt sås med balsamvinäger. Vidare lufttorkad skinka och rostade cashewnötter som tilltugg före eller till buffén. Både enkelt och lyxigt.

Du kan självklart välja andra rätter att byta ut eller komplettera med. Godast blir att grilla på utegrill men man kan också grilla inomhus i grillpanna.

Här har jag valt ett kött- och ett fisk-alternativ. Du kan också grilla kycklingspett eller halloumi (till vegetarianer) eller aubergine och portabellosvamp penslad med lite olja blandad med pressad vitlök till veganer. Istället för ugnsrostad skivad potatis kan du välja annan potatis som klyftpotatis, ugnsrostad potatis i halvor eller kokt färskpotatis i örter. Mycket förberedas. Koka gärna egna bönor och linser dagen innan samt laga såserna och förvara i kylen. Tips är att koka en stor laddning bönor och linser och spara resten till annat ex. frysa in. Använder du färdigkokta bönor och linser så skölj dem noga innan användning. Som dessert kan man ha en blandade ostar med kex; samt marängtårta med jordgubbar, kladdkaka eller någon annan valfri söt favorit.

Receptet kan enkelt ökas på för flera portioner.

6 portioner sommarbuffé

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 12 skivor lufttorkad skinka
  • 4 dl cashewnötter
  • 500 gram oxfilé
  • 500 gram laxfilé utan skinn
  • 2 dl olivolja
  • 800 gram fast potatis
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 4 dl kokta kikärter
  • 4 dl kokta stora vita bönor
  • 4 dl kokta svarta linser, Belugalinser
  • 5 st kvisttomater
  • 200 gram grönsallad av valfri sort
  • 7 dl crème fraiche
  • 1 pkt fetaost
  • 0,5 dl sweetchilisås
  • 1 dl balsamvinäger
  • 0,5 dl ljus soja
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 tsk maizena utrörd i 1 dl vatten
  • 1 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Koka gärna kikärter, stora vita bönor och svarta linser dagen innan enligt paket. Förvara i kylen.
  2. Balsamvinägersås: koka upp vinäger, soja och socker.
  3. Red av med maizenan under omrörning till den tjocklek du önskar. Ta av från värmen och smaka av såsen med ev. socker, salt och vit- eller svartpeppar. Häll upp i en skål och låt svalna.
  4. Fetaostsås: blanda hälften av crème fraichen med smulad fetaost i en skål.
  5. Sweetchilisås: blanda hälften av crème fraichen med sweetchilisås i en skål.
  6. Skölj och tärna tomater. Lägg i en skål i kylen.
  7. Skär oxfilé och lax i sex bitar. Lägg i varsin skål och blanda med någon msk olivolja, något krm salt samt svartpeppar. Förvara övertäckt i kyl om du förbereder dagen innan. Ta fram någon halvtimme innan grillning.
  8. Ugnsrostad skivad potatis: sätt ugnen på 200 grader.
  9. Skala och skiva potatisen så fint du kan ev. med mandolin.
  10. Blanda med några msk olivolja, 2 krm salt samt ett krm vitpeppar i en skål.
  11. Smörj ett ugnsbläck med olivolja och tryck ut potatisen i ett jämnt lager.
  12. Ugnsbaka potatisen i ca 25 minuter eller tills den är mjuk och har fått färg. Lägg upp på fat.
  13. Rosta cashewnötter ljust bruna i en stekpanna. Salta dem. Lägg upp i skål.
  14. Hit kan du förbereda.
  15. Förslag vid servering är att duka upp ett fint buffébord enligt nedan.
  16. Tänd grillen. Värm gärna på potatisen om du förberett den tidigare.
  17. Skölj och lägg upp grönsallad, kikärter, vita stora bönor, svarta linser på ett stort fat eller på mindre fat. Droppa gärna över av balsamvinägersåsen.
  18. Lägg upp lufttorkad skinka samt ställ fram rostade cashewnötter. Nötter och skinka kan man servera gästerna direkt att äta till ex. fördrink. Servera då skinkan med tandpetare att ta med.
  19. Duka upp såserna.
  20. Grilla oxfilé- samt laxbitarna på varsin sida i 2-3 minuter. Lägg upp på fat eller grillpanna och låt vila några minuter. Garnera med hackad bladpersilja.
  21. Servera alltsammans - ugnsrostad potatis, grillad oxfilé- och lax, salladsfat, tre såser, lufttorkad skinka samt rostade cashewnötter.
E-mail
Medel: 3.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer