Oxfilé med calvados- och pepparsås

Oxfilé med calvados- och pepparsås samt potatisgratäng. Servera gärna med en blandad grönsallad toppad med lite olivolja, vinäger, salt och peppar.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Räkna 4 bitar oxfilé på 130-150 gram styck eller efter tycke.
Vintips till oxfilén är en fransk Bourgogne eller annat rött vin av Pinot Noir.
Till calvadossåsen så är en ung calvados (Fine) med mycket äppelsmak att föredra ex. Lecompte Originel.

4 portioner oxfilé med calvados- och pepparsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram oxfilé
  • 2 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Calvados- och pepparsås: 2 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl grädde
  • 2 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 3 cl calvados
  • 2 tsk maizena
  • 2 krm salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • Potatisgratäng: 800 gram potatis
  • 2 msk smör till formen
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven lagrad ost (valfritt)

Tillagning

  1. Börja med potatisgratängen: Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen.
  2. Skiva potatisen i ca 3 mm tjocka skivor (matberedare går snabbast).
  3. Nu kan du göra på två vis: Snabbast är att koka upp mjölk, grädde, salt, vitpeppar och vitlök i en kastrull och hälla över potatisskivorna som du lagt i en form smord med smör. Då gräddar du klart potatisgratängen på ungefär 35 minuter i ugnen. Om du har mer tid så kan du lägga potatisskivor i en stor skål och pressa i vitlök samt tillsätta salt och vitpeppar. Lägg potatisen i form smord med smör. Tryck ut så att ytan blir jämn. Häll på mjölk och grädde.
  4. Sätt in formen i ugnen i 45 minuter. Ta ev. ut potatisgratängen och strö över osten tio minuter innan gratängen är klar om du vill ha ost på.
  5. Stekt oxfilé: Salta och peppra oxfilébitarna.
  6. Bryn dem i smör i en stekpanna eller grillpanna någon minut på varje sida. Du kan också grilla dem på utegrill någon minut på varje sida. Lägg dem i en ugnsform.
  7. Ställ in oxfilébitarna i ugnen under potatisgratängen i 5-15 minuter beroende på vilken stekgrad du vill ha. Gör under tiden såsen. Använd gärna en termometer till köttet (50 grader är röd; 60 grader är medium och 70 grader genomstekt). Eller använd fingret och tryck på köttet - känns det som läppen är det rött, som näsan är det medium eller som hakan - genomstekt.
  8. Ställ köttet att vila övertäckt med lite folie i 5-10 minuter innan servering.
  9. Calvados- och pepparsås: Fräs tomatpurén i smör någon minut under omrörning.
  10. Rör i grädde, vatten och buljongtärning. Koka upp.
  11. Blanda calvados med maizena och rör i samt koka upp.
  12. Smaksätt såsen med salt och nymalen svartpeppar.
  13. Servera oxfilén med såsen samt potatisgratängen och gärna en blandad grönsallad till.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer