Oxfilé med calvados- och pepparsås

Oxfilé med calvados- och pepparsås samt potatisgratäng.

Servera gärna med en blandad grönsallad toppad med lite olivolja, vinäger, salt och peppar.

4 portioner oxfilé med calvados- och pepparsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram oxfilé
  • 2 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Calvados- och pepparsås: 2 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl grädde
  • 2 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 3 cl calvados
  • 2 tsk maizena
  • 2 krm salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • Potatisgratäng: 800 gram potatis
  • 2 msk smör till formen
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl riven lagrad ost (valfritt)

Tillagning

  1. Börja med potatisgratängen: Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen.
  2. Skiva potatisen i ca 3 mm tjocka skivor (matberedare går snabbast).
  3. Nu kan du göra på två vis: Snabbast är att koka upp mjölk, grädde, salt, vitpeppar och vitlök i en kastrull och hälla över potatisskivorna som du lagt i en form smord med smör. Då gräddar du klart potatisgratängen på ungefär 35 minuter i ugnen. Om du har mer tid så kan du lägga potatisskivor i en stor skål och pressa i vitlök samt tillsätta salt och vitpeppar. Lägg potatisen i form smord med smör. Tryck ut så att ytan blir jämn. Häll på mjölk och grädde.
  4. Sätt in formen i ugnen i 45 minuter. Ta ev. ut potatisgratängen och strö över osten tio minuter innan gratängen är klar om du vill ha ost på.
  5. Stekt oxfilé: Salta och peppra oxfilébitarna.
  6. Bryn dem i smör i en stekpanna eller grillpanna någon minut på varje sida. Du kan också grilla dem på utegrill någon minut på varje sida. Lägg dem i en ugnsform.
  7. Ställ in oxfilébitarna i ugnen under potatisgratängen i 5-15 minuter beroende på vilken stekgrad du vill ha. Gör under tiden såsen. Använd gärna en termometer till köttet (50 grader är röd; 60 grader är medium och 70 grader genomstekt). Eller använd fingret och tryck på köttet - känns det som läppen är det rött, som näsan är det medium eller som hakan - genomstekt.
  8. Ställ köttet att vila övertäckt med lite folie i 5-10 minuter innan servering.
  9. Calvados- och pepparsås: Fräs tomatpurén i smör någon minut under omrörning.
  10. Rör i grädde, vatten och buljongtärning. Koka upp.
  11. Blanda calvados med maizena och rör i samt koka upp.
  12. Smaksätt såsen med salt och nymalen svartpeppar.
  13. Servera oxfilén med såsen samt potatisgratängen och gärna en blandad grönsallad till.

Portionsberäkning

Räkna 4 bitar oxfilé på 130-150 gram styck eller efter tycke.

Val av calvados

Till calvadossåsen så är en ung calvados (Fine) med mycket äppelsmak att föredra ex. Lecompte Originel.

Stekgrader

55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

Att dricka till

Vintips till oxfilén är en fransk Bourgogne eller annat rött vin av Pinot Noir.

E-mail
Medel: 3 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 655 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-02