Helstekt oxfilé med färskost och portvinssås

Helstekt oxfilé fylld med vitlöksfärskost och serverad med en Portvinssås. En oxfilé som passar att förbereda i god tid och sedan värma i ugnen till servering.

Servera oxfilén som på tallriksbilden med salladsfat samt rostade rotfrukter eller valfria tillbehör. Några andra förslag är festpotatis, potatisklyftor, hasselbackspotatis, potatisgratäng, potatisbakelsergrönsallad med avokado osv. 

Tips vid köp av oxfilé:

Köp en fin svensk bit oxfilé. Du kanske har ett pris på oxfilé men det finns fina och mindre fina bitar. Finast är mittenbiten på oxfilén Den kallas chateuabriand - är dyr och inte vanlig i köttdisken. Vanligt är ändbitar och de är väl ok till det lägre oxfilépriset men be gärna charken ta fram en fin hel bit. Vidare kan du köpa hel bit oxfilé (finns även frysta att tina) och putsa den samt skära bort svans och huvud. Ändbitarna kan du portionsfrysa för annat tillfälle. Har du inte en jättefin mittbit chateuabriand så kan du ta steksnöre och binda upp biten till en fin rund form. Till receptet funkar även annan filé som fläskfilé, ytterfilé av lamm, älgfilé, rådjursfilé eller renfilé.

Vintips:

Till oxfilén med portvinssåsen passar bla ett fylligt rött vin exempelvis en Merlot från Chile eller Argentina bra.

Stekgrader för oxfilé:

55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.

6 portioner

  • Förberedelse:
  • Tillagning:
  • Klart på:

Ingredienser

  • 800 gram oxfilé
  • 2 msk smör
  • 2 krm svartpeppar
  • 100 gram färskost naturell
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk hackad persilja (fryst funkar)
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör till såsen
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl portvin Ruby eller Tawny
  • 3 msk ljus soja
  • 1,5 dl vatten
  • 5 kvistar färsk timjan

Tillagning

  1. Dagen innan eller på morgonen: Putsa oxfilén och bind ev. upp den med steksnöre.
  2. Bryn oxfilén runt om i smör och peppar. Lägg över på en tallrik att vila och svalna. Täck sedan över och sätt in i kylen att kallna hel. Tillsätt och vispa ur stekpannan med 1,5 dl vatten som du sedan ska ha till såsen.
  3. Laga portvinssåsen: Skala och finhacka löken.
  4. Fräs löken i smör utan att det får färg någon minuter.
  5. Rör i mjölet och låt bli ljust brynt ca 30 sekunder.
  6. Tillsätt portvin lite i taget och rör ut klumpar. Tillsätt och sila sedan ner stekskyn.
  7. Låt såsen koka i minst 20 minuter på låg värme. Späd ev. med lite vatten till önskad tjocklek. Smaka av såsen med ljus soja, salt och svartpeppar. Vill du ha lite mer färg på såsen så kan du tillsätta några droppar koloritsoja. Ställ såsen åt sidan att svalna.
  8. Skala och pressa vitlöken samt blanda med färskosten samt hackad persilja. Smörj en ugnsfast form med lite smör.
  9. Ta upp kött och skär i sex lika stora bitar. Bred en rejäl klick färskost mellan varje bit och sätt ihop dem igen samt placera dem i ugnsformen. Slå såsen runt. Ställ i övertäckt i kyl fram tills det är dags att servera. Håller 1-3 dagar.
  10. Servering: planera och förbered först önskade tillbehör. När det är dags för middag så värmer du ugnen till 175 grader någon timme innan servering. Sätt in formen med köttet samt en stektermometer - det tar cirka 30 minuter beroende på önskad stekgrad.
  11. Garnera med plockad färsk timjan samt ev. hackad bladpersilja eller annat grönt.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer