Helstekt oxfilé med färskost och portvinssås
Helstekt oxfilé fylld med vitlöksfärskost och serverad med en Portvinssås.
En oxfilé som passar att förbereda i god tid och sedan värma i ugnen till servering.
Tillagning
- Dagen innan eller på morgonen: Putsa oxfilén och bind ev. upp den med steksnöre.
- Bryn oxfilén runt om i smör och peppar. Lägg över på en tallrik att vila och svalna. Täck sedan över och sätt in i kylen att kallna hel. Tillsätt och vispa ur stekpannan med 1,5 dl vatten som du sedan ska ha till såsen.
- Laga portvinssåsen: Skala och finhacka löken.
- Fräs löken i smör utan att det får färg någon minuter.
- Rör i mjölet och låt bli ljust brynt ca 30 sekunder.
- Tillsätt portvin lite i taget och rör ut klumpar. Tillsätt och sila sedan ner stekskyn.
- Låt såsen koka i minst 20 minuter på låg värme. Späd ev. med lite vatten till önskad tjocklek. Smaka av såsen med ljus soja, salt och svartpeppar. Vill du ha lite mer färg på såsen så kan du tillsätta några droppar koloritsoja. Ställ såsen åt sidan att svalna.
- Skala och pressa vitlöken samt blanda med färskosten samt hackad persilja. Smörj en ugnsfast form med lite smör.
- Ta upp kött och skär i sex lika stora bitar. Bred en rejäl klick färskost mellan varje bit och sätt ihop dem igen samt placera dem i ugnsformen. Slå såsen runt. Ställ i övertäckt i kyl fram tills det är dags att servera. Håller 1-3 dagar.
- Servering: planera och förbered först önskade tillbehör. När det är dags för middag så värmer du ugnen till 175 grader någon timme innan servering. Sätt in formen med köttet samt en stektermometer - det tar cirka 30 minuter beroende på önskad stekgrad.
- Garnera med plockad färsk timjan samt ev. hackad bladpersilja eller annat grönt.
Serveringsförslag
- Servera oxfilén som på tallriksbilden med salladsfat samt rostade rotfrukter eller valfria tillbehör.
- Några andra förslag är festpotatis, potatisklyftor, hasselbackspotatis, potatisgratäng, potatisbakelser, grönsallad med avokado osv.
Val av oxfilé
- Köp en fin svensk bit oxfilé. Du kanske har ett pris på oxfilé men det finns fina och mindre fina bitar. Finast är mittenbiten på oxfilén - den kallas chateuabriand - är dyr och inte vanlig i köttdisken.
Vanligt är ändbitar och de är väl ok till det lägre oxfilépriset men be gärna charken ta fram en fin hel bit.
Vidare kan du köpa hel bit oxfilé (finns även frysta att tina) och putsa den samt skära bort svans och huvud. Ändbitarna kan du portionsfrysa för annat tillfälle.
Har du inte en jättefin mittbit chateuabriand så kan du ta steksnöre och binda upp biten till en fin rund form.
- Till receptet funkar även annan filé som fläskfilé, ytterfilé av lamm, älgfilé, rådjursfilé eller renfilé.
Vintips
Till oxfilén med portvinssåsen passar bla ett fylligt rött vin exempelvis en Merlot från Chile eller Argentina bra.
Stekgrader
55 grader ger röd, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.
Uppskattat näringsvärde per portion: 755 kcal