Aroniamarmelad

Introduktion och förberedelse för tillagning

En marmelad av aroniabär - här smaksatt med kanel och konjak men det är valfritt. Aroniamarmelad passar som vanlig marmelad till smörgås, på rostad macka eller scones.

Aroniabär är små svarta bär som växer på låga buskar många har i trädgården. De smakar lite som sura svarta vinbär. Om du vill kan du blanda i hälften björnbär, svarta vinbär eller blåbär för extra smak. Kanel kan uteslutas. Andra kryddningar som funkar är en pytteliten bit stjärnanis eller någon cm vaniljstång.

Sterilisera gärna burkar och lock så får du en sylt som blir hållbar i rumsvärme. Öppnad burk håller några veckor i kylen. Om du vil kan du göra ett pektinprov för att se så att marmeladen stelnar som du vill ha den. Gör den inte det så finns det gelésocker eller fruktpektin att köpa och tillsätta enligt förpackning.

2x5 dl glasburkar aroniamarmelad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 8 dl aroniabär
  • 4,5 dl syltsocker
  • 1,6 dl vatten
  • 1/2 kanelstång
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 msk konjak

Tillagning

  1. Mät upp aroniabär och vatten i en kastrull. Tillsätt kanelstång. Koka under lock på låg värme i 30 minuter. Rör då och då.
  2. Tillsätt syltsocker, vaniljsocker och citronsaft samt koka i 10 minuter till. Skumma eventuellt.
  3. Ta upp kanelstången och tillsätt konjak (valfritt). Nu kan du göra ett pektinprov om du vill - se ovan.
  4. Häll upp i glasburkar och sätt på lock direkt. Låt marmeladen svalna med locket på.
  5. Förvara mörkt och svalt.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.