Aroniamarmelad

Introduktion och förberedelse

En marmelad av aroniabär - här smaksatt med kanel och konjak men det är valfritt.

Aroniamarmelad passar som vanlig marmelad till smörgås, på rostad macka eller scones.

Tips för plockning

Aroniabär är små svarta bär som växer på låga buskar många har i trädgården. De smakar lite som sura svarta vinbär.

Varianter

  • Om du vill kan du blanda i hälften björnbär, svarta vinbär eller blåbär för extra smak.
  • Kanel kan uteslutas.
  • Andra kryddningar som funkar är en pytteliten bit stjärnanis eller en cm vaniljstång.
  • Konjak kan uteslutas eller ersättas med annan brandy, lagrad rom eller likör som Amaretto (mandellikör), apelsinlikör Grand Marnier eller Cointreau eller liknande.

Hållbar marmelad

Syltsockret ger en hållbar marmelad men sterilisera gärna burkar och lock för säkerhetsskull om du vill spara den länge. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk håller några veckor i kylen.

Rätt konsistens

Om du vill kan du göra ett pektinprov för att se så att marmeladen stelnar som du vill ha den. Gör den inte det så finns det gelésocker eller flytande fruktpektin att köpa och tillsätta enligt förpackning. Flytande fruktpektin kan du ta en dl och koka upp en minut och sedan göra om pektinprovet.

2x5 dl glasburkar aroniamarmelad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 8 dl aroniabär
  • 4,5 dl syltsocker
  • 1,6 dl vatten
  • 1/2 kanelstång
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 msk konjak

Tillagning

  1. Mät upp aroniabär och vatten i en kastrull. Tillsätt kanelstång. Koka under lock på låg värme i 30 minuter. Rör då och då.
  2. Tillsätt syltsocker, vaniljsocker och citronsaft samt koka i 10 minuter till. Skumma eventuellt.
  3. Ta upp kanelstången och tillsätt konjak (valfritt). Nu kan du göra ett pektinprov om du vill - se ovan.
  4. Häll upp i glasburkar och sätt på lock direkt. Låt marmeladen svalna med locket på.
  5. Förvara mörkt och svalt.
E-mail
Medel: 4.1 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-23

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.