Enkla chokladcupcakes

Enkla chokladcupcakes med frosting. Enkla är de för att du bara rör ner alla ingredienser efter att du vispat ägg och socker - då går de snabbt och enkelt att baka.

Tänk på att de ska svalna innan du kan breda på frosting.

Du kan välja valfri smak på frosting - här har jag med recept på två varianter - en chokladfrosting som på bilden och en grönfärgad Cream cheese-frosting med vanilj- och citronsmak.

Eller gör en egen frosting. Du kan färga frostingen med röd, gul eller blå karamellfärg. Väljer du röd karamellfärg så får du rosa frosting då kan du även ta i lite hallonsaft eller jordgubbssaft.

Till gult kan du ta hjortron eller apelsin. Väljer du blå karamellfärg kan du ta i lite blåbärssaft och så vidare. Att tillsätta extra smak i form av saft är dock valfritt.

På den ena bildern är frostingen spritsad - då lägger du frostingen i en spritspåse med valfri tyll (spets) ex. formad som en stjärna och spritsar ut frostingen i de mönster du gillar. Använd fantasin.

Vidare kan man garnera med strössel och färska gröna blad (vanligast är mynta eller citronmeliss), riven choklad, hyvlad choklad eller ätliga blommor.

15 stycken chokladcupcakes

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 50 gram smält smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk riven mörk choklad
  • 1 krm salt
  • Chokladfrosting: 4 dl florsocker
  • 60 gram mjukt smör
  • 100 gram neutral färskost ex. Philadelphia
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Cream Cheese frosting: 5 dl florsocker
  • 60 gram mjukt smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk citronsaft
  • 100 gram neutral färskost ex. Philadelphia
  • 2 droppar grön karamellfärg (eller valfri färg)
  • Garnering: 15 små gröna blad som citronmeliss eller mynta, strössel, riven choklad, hyvlad choklad eller ätliga blommor blir också fint

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull eller i en skål i mikron. Ställ åt sidan att svalna något.
  3. Vispa ägg och socker några minuter med en elvisp - det ska bli vitt och fluffigt.
  4. Vispa eller rör ner smöret, vetemjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker, riven choklad och salt. Det ska bli en jämn smet.
  5. Lägg ut ca 15 muffinsformar (dubbla dem om de är klena i pappret - annars kan smeten flyta ut) på en plåt eller använd en muffinspanna smord med smör.
  6. Fördela smeten i muffinsformarna. Börja med en rågad msk i varje form. Fyll ut med resten.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter eller tills de fått fin färg.
  8. Ta ut och låt svalna i formarna på galler.
  9. Frosting: blanda frostingarna i var sin skål. Rör ihop mjukt smör med övriga ingredienser till en jämn röra.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.