Morotssoppa med kokosmjölk och curry

Introduktion och förberedelse

Smakrik morotssoppa med kokosmjölk och curry, gurkmeja, ingefära och chili.

Serveringsförslag

  • Servera som sopplunch eller lätt middag. Funkar också som matlåda och förrätt.
  • Jag serverade med alfalfagroddar, pumpafrön samt en klick Oatly Fraiche på toppen. Vidare hade jag rostat rågsurdegsbröd med jordnötssmör till.
  • Annat bröd som passar är nybakt bake-off baguette med ett nötsmör till.
  • Ett festligt alternativ är ostgratinerade breadsticks, hembakt surdegsbröd, brytbröd, kuvertbröd eller annat bröd och servera hemgjort smör eller färskost till.

Varianter

  • Soppan är vegan men du kan byta Oatly Fraiche mot crème fraiche om du vill. Vidare kan man fräsa löken i ghee smörolja.
  • Du kan byta vanliga morötter mot gula eller lila morötter eller blanda.
  • Istället för buljongtärning kan du laga egen grönsaksbuljong innan.
  • Andra rotsaker som passar i soppan är tärnad polkabeta, rödbeta, potatis, rotselleri, palsternacka, sötpotatis, persiljerot och/eller kålrot.
  • Torkad ingefära kan bytas mot någon tsk färsk finhackad ingefära.

4 portioner morotssoppa med kokosmjölk och curry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 600 gram morötter
  • 2 msk majsolja, kokosfett, rapsolja eller solrosolja
  • 2 tsk curry
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk mald ingefära
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 limeblad
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1,2 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 burk Oalty Fraiche

Tillagning

  1. Skala och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Skala och slanta morot.
  3. Fräs lök och vitlök i olja eller kokosfett någon minut. Rör då och då.
  4. Tillsätt morötter och fräs ytterligare någon minut. Rör då och då.
  5. Tillsätt curry, gurkmeja, ingefära, chili, salt och svartpeppar. Fräs en halv minut. Rör då och då.
  6. Tillsätt vatten, buljongtärningar, kokosmjölk och limeblad.
  7. Koka upp och låt koka på medelvärme i 30 minuter under lock.
  8. Ta upp limebladen och mixa soppan slät med en stavmixer.
  9. Lägg i limeblad igen.
  10. Rör i halva burken Oatly Fraiche och rör om. Spara resten att klicka över vid servering om du vill det.
  11. Smaka av morotssoppan med salt och peppar samt ev. övriga kryddor.
  12. Servera morotssoppan med valfri garnering och tillbehör. Jag hade på alfalfagroddar, pumpafrön och en klick Oatly Fraiche. Vidare hade jag rostat rågbröd med jordnötssmör till.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 348 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-08