Surdegsbröd med färdig rågsurdeg

Surdegsbröd eller surdegsbaguetter med färdig rågsurdeg från burk. Nu finns färdig surdeg att köpa på burk som ger surdegsbröd på under 4 timmar. Du behöver alltså inte föda upp en egen surdeg för att baka gott surdegsbröd.
Om du vill kan du jäsa dem i runda eller avlånga jäskorgar för att få ett runt randigt bröd som det på bilden.

2-3 surdegsbröd eller 4 surdegsbaguetter

  • Förberedelse: 3 tim 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 3 tim 55 min

Ingredienser

  • 1 burk (150 g) färdig rågsurdeg ex. Bagarens
  • 0,5 pkt (25 g) färsk jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 9 dl vetemjöl special + någon dl till utbak
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 1 msk olivolja
  • 2,5 tsk salt

Tillagning

  1. Rör ihop surdegen med jäst och vatten i en stor bakbunke eller degbunke till assistent.
  2. Tillsätt vetemjöl samt rågmjöl och olivolja.
  3. Knåda till en elastisk och smidig deg. Ca 10 min i maskin eller 15 min för hand.
  4. Häll i saltet i slutet av knådningen.
  5. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek i minst 2 timmar.
  6. Häll upp degen på mjölat bakbord.
  7. Dela och rulla ut till 2 eller 3 bröd eller 4 baguetter.
  8. Lägg bröden på plåt ev. med bakplåtspapper och sikta över lite mjöl. Du kan också jäsa dem i jäskorgar av trä. För då försiktigt över bröden till plåt med bakplåtspapper innan gräddning.
  9. Jäs bröden övertäckta i ca 1 timme.
  10. Sätt ugnen på max värme ca 20 minuter innan jästidens slut. Sätt samtidigt in en ugnsfast form med 0,5 liter vatten i ugnen.
  11. Skär 3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen. Nu kan du pensla bröden med ex. vatten och strö över ex. oskalade sesamfrön, pumpafrön eller solrosfrön om du vill.
  12. Grädda bröden mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Sätt ner temperaturen till 220 grader efter ca 5 minuter.
  13. Ta ut och låt surdegsbröden svalna på galler.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer