Surdegsbröd med färdig rågsurdeg

Surdegsbröd eller surdegsbaguetter med färdig rågsurdeg från burk. Nu finns färdig surdeg att köpa på burk som ger surdegsbröd på under 4 timmar. Du behöver alltså inte föda upp en egen surdeg för att baka gott surdegsbröd.
Om du vill kan du jäsa dem i runda eller avlånga jäskorgar för att få ett runt randigt bröd som det på bilden.

2-3 surdegsbröd eller 4 surdegsbaguetter

  • Förberedelse: 3 tim 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 3 tim 55 min

Ingredienser

  • 1 burk (150 g) färdig rågsurdeg ex. Bagarens
  • 0,5 pkt (25 g) färsk jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 9 dl vetemjöl special + någon dl till utbak
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 1 msk olivolja
  • 2,5 tsk salt

Tillagning

  1. Rör ihop surdegen med jäst och vatten i en stor bakbunke eller degbunke till assistent.
  2. Tillsätt vetemjöl samt rågmjöl och olivolja.
  3. Knåda till en elastisk och smidig deg. Ca 10 min i maskin eller 15 min för hand.
  4. Häll i saltet i slutet av knådningen.
  5. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek i minst 2 timmar.
  6. Häll upp degen på mjölat bakbord.
  7. Dela och rulla ut till 2 eller 3 bröd eller 4 baguetter.
  8. Lägg bröden på plåt ev. med bakplåtspapper och sikta över lite mjöl. Du kan också jäsa dem i jäskorgar av trä. För då försiktigt över bröden till plåt med bakplåtspapper innan gräddning.
  9. Jäs bröden övertäckta i ca 1 timme.
  10. Sätt ugnen på max värme ca 20 minuter innan jästidens slut. Sätt samtidigt in en ugnsfast form med 0,5 liter vatten i ugnen.
  11. Skär 3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen. Nu kan du pensla bröden med ex. vatten och strö över ex. oskalade sesamfrön, pumpafrön eller solrosfrön om du vill.
  12. Grädda bröden mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Sätt ner temperaturen till 220 grader efter ca 5 minuter.
  13. Ta ut och låt surdegsbröden svalna på galler.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer