Surdegsbröd med färdig rågsurdeg

Introduktion och förberedelse

Surdegsbröd eller surdegsbaguetter med färdig rågsurdeg från burk. Nu finns färdig surdeg att köpa på burk som ger surdegsbröd på under 4 timmar.

Du behöver alltså inte föda upp en egen surdeg för att baka gott surdegsbröd.

Om du vill kan du jäsa dem i runda eller avlånga jäskorgar för att få ett runt randigt bröd som det på bilden.

2-3 surdegsbröd eller 4 surdegsbaguetter

  • Förberedelse: 3 tim 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 3 tim 55 min

Ingredienser

  • 1 burk (150 g) färdig rågsurdeg ex. Bagarens
  • 0,5 pkt (25 g) färsk jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 9 dl vetemjöl special + någon dl till utbak
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 1 msk olivolja
  • 2,5 tsk salt

Tillagning

  1. Rör ihop surdegen med jäst och vatten i en stor bakbunke eller degbunke till assistent.
  2. Tillsätt vetemjöl samt rågmjöl och olivolja.
  3. Knåda till en elastisk och smidig deg. Ca 10 min i maskin eller 15 min för hand.
  4. Häll i saltet i slutet av knådningen.
  5. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek i minst 2 timmar.
  6. Häll upp degen på mjölat bakbord.
  7. Dela och rulla ut till 2 eller 3 bröd eller 4 baguetter.
  8. Lägg bröden på plåt ev. med bakplåtspapper och sikta över lite mjöl. Du kan också jäsa dem i jäskorgar av trä. För då försiktigt över bröden till plåt med bakplåtspapper innan gräddning.
  9. Jäs bröden övertäckta i ca 1 timme.
  10. Sätt ugnen på max värme ca 20 minuter innan jästidens slut. Sätt samtidigt in en ugnsfast form med 0,5 liter vatten i ugnen.
  11. Skär 3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen. Nu kan du pensla bröden med ex. vatten och strö över ex. oskalade sesamfrön, pumpafrön eller solrosfrön om du vill.
  12. Grädda bröden mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Sätt ner temperaturen till 220 grader efter ca 5 minuter.
  13. Ta ut och låt surdegsbröden svalna på galler.
E-mail
Medel: 4 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 136 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-23

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.