Surdegsbröd med färdig rågsurdeg
Introduktion och förberedelse
Surdegsbröd eller surdegsbaguetter med färdig rågsurdeg från burk. Nu finns färdig surdeg att köpa på burk som ger surdegsbröd på under 4 timmar.
Du behöver alltså inte ha en egen surdeg för att baka gott surdegsbröd - även om du såklart kan baka brödet med hemgjord rågsurdeg.
Om du vill kan du jäsa dem i runda eller avlånga jäskorgar för att få ett runt randigt bröd som det på bilden.
- Gott med pålägg som solrospesto, färskost eller hemgjort smör.

Tillagning
- Rör ihop surdegen med jäst och vatten i en stor bakbunke eller degbunke till assistent.
- Tillsätt vetemjöl samt rågmjöl och olivolja.
- Knåda till en elastisk och smidig deg. Ca 10 min i maskin eller 15 min för hand.
- Häll i saltet i slutet av knådningen.
- Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek i minst 2 timmar.
- Häll upp degen på mjölat bakbord.
- Dela och rulla ut till 2 eller 3 bröd eller 4 baguetter.
- Lägg bröden på plåt ev. med bakplåtspapper och sikta över lite mjöl. Du kan också jäsa dem i jäskorgar av trä. För då försiktigt över bröden till plåt med bakplåtspapper innan gräddning.
- Jäs bröden övertäckta i ca 1 timme.
- Sätt ugnen på max värme ca 20 minuter innan jästidens slut. Sätt samtidigt in en ugnsfast form med 0,5 liter vatten i ugnen.
- Skär 3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen. Nu kan du pensla bröden med ex. vatten och strö över ex. oskalade sesamfrön, pumpafrön eller solrosfrön om du vill.
- Grädda bröden mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Sätt ner temperaturen till 220 grader efter ca 5 minuter.
- Ta ut och låt surdegsbröden svalna på galler.
Uppskattat näringsvärde per portion: 136 kcal