Surdegsbröd med färdig rågsurdeg

Introduktion och förberedelse

Surdegsbröd eller surdegsbaguetter med färdig rågsurdeg från burk. Nu finns färdig surdeg att köpa på burk som ger surdegsbröd på under 4 timmar.

Du behöver alltså inte ha en egen surdeg för att baka gott surdegsbröd - även om du såklart kan baka brödet med hemgjord rågsurdeg.

Om du vill kan du jäsa dem i runda eller avlånga jäskorgar för att få ett runt randigt bröd som det på bilden.

Bröd bakat med färdig rågsurdeg skivat på handduk.
Vill du baka ett surdegsbröd men inte har någon surdeg så kan du köpa färdig färsk rågsurdeg och baka detta goda surdegsbröd på.

2-3 surdegsbröd eller 4 surdegsbaguetter

  • Förberedelse: 3 tim 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 3 tim 55 min

Ingredienser

  • 1 burk (150 g) färdig rågsurdeg ex. Bagarens
  • 0,5 pkt (25 g) färsk jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 9 dl vetemjöl special + någon dl till utbak
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 1 msk olivolja
  • 2,5 tsk salt

Tillagning

  1. Rör ihop surdegen med jäst och vatten i en stor bakbunke eller degbunke till assistent.
  2. Tillsätt vetemjöl samt rågmjöl och olivolja.
  3. Knåda till en elastisk och smidig deg. Ca 10 min i maskin eller 15 min för hand.
  4. Häll i saltet i slutet av knådningen.
  5. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek i minst 2 timmar.
  6. Häll upp degen på mjölat bakbord.
  7. Dela och rulla ut till 2 eller 3 bröd eller 4 baguetter.
  8. Lägg bröden på plåt ev. med bakplåtspapper och sikta över lite mjöl. Du kan också jäsa dem i jäskorgar av trä. För då försiktigt över bröden till plåt med bakplåtspapper innan gräddning.
  9. Jäs bröden övertäckta i ca 1 timme.
  10. Sätt ugnen på max värme ca 20 minuter innan jästidens slut. Sätt samtidigt in en ugnsfast form med 0,5 liter vatten i ugnen.
  11. Skär 3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen. Nu kan du pensla bröden med ex. vatten och strö över ex. oskalade sesamfrön, pumpafrön eller solrosfrön om du vill.
  12. Grädda bröden mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Sätt ner temperaturen till 220 grader efter ca 5 minuter.
  13. Ta ut och låt surdegsbröden svalna på galler.
E-mail
Medel: 4 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 136 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-22

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.