Surdegsbröd med färdig rågsurdeg
Surdegsbröd eller surdegsbaguetter med färdig rågsurdeg från burk. Nu finns färdig surdeg att köpa på burk som ger surdegsbröd på under 4 timmar.
Du behöver alltså inte ha en egen surdeg för att baka gott surdegsbröd - även om du såklart kan baka brödet med hemgjord rågsurdeg.
Om du vill kan du jäsa dem i runda eller avlånga jäskorgar för att få ett runt randigt bröd som det på bilden.
Tillagning
- Rör ihop surdegen med jäst och vatten i en stor bakbunke eller degbunke till assistent.
- Tillsätt vetemjöl samt rågmjöl och olivolja.
- Knåda till en elastisk och smidig deg. Ca 10 min i maskin eller 15 min för hand.
- Häll i saltet i slutet av knådningen.
- Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek i minst 2 timmar.
- Häll upp degen på mjölat bakbord.
- Dela och rulla ut till 2 eller 3 bröd eller 4 baguetter.
- Lägg bröden på plåt ev. med bakplåtspapper och sikta över lite mjöl. Du kan också jäsa dem i jäskorgar av trä. För då försiktigt över bröden till plåt med bakplåtspapper innan gräddning.
- Jäs bröden övertäckta i ca 1 timme.
- Sätt ugnen på max värme ca 20 minuter innan jästidens slut. Sätt samtidigt in en ugnsfast form med 0,5 liter vatten i ugnen.
- Skär 3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen. Nu kan du pensla bröden med ex. vatten och strö över ex. oskalade sesamfrön, pumpafrön eller solrosfrön om du vill.
- Grädda bröden mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Sätt ner temperaturen till 220 grader efter ca 5 minuter.
- Ta ut och låt surdegsbröden svalna på galler.
Baksten och bakstål
Baksten och bakstål är bra för att behålla värmen under baket. Dessa hjälper ugnen att bevara värmen när man bakar brödet och ger ett bättre resultat. Värm bakstenen eller bakstålet i ugnen någon halvtimme innan bakning. Baksten och bakstål finns att köpa i välsorterade köksaffärer.
Serveringsförslag
Gott med pålägg som solrospesto, färskost eller hemgjort smör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 136 kcal