Blomkålssoppa med curry

God blomkålssoppa som passar till lunch, middag eller buffé. En blomkålssoppa smaksatt med garam masala, curry samt gurkmeja.

4 portioner blomkålssoppa med curry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål (cirka 700 gram rensad)
  • 1 liten gul lök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 msk olivolja eller smör
  • 0,5 tsk curry
  • 1 tsk garam masala
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 liter mjölk, buljong som grönsak eller kyckling (1 buljongtärning) eller bara vatten. Du kan också blanda.
  • 2 dl grädde (valfritt)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad färsk persilja
  • 1 msk citronsaft eller vinäger (valfritt)
  • 1 dl pumpafrön (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Lägg i en stor kastrull med olivolja eller smör.
  3. Skölj, rensa och skär blomkål i buketter och lägg i grytan.
  4. Fräs lök och blomkål samt tillsätt curry, garam masala samt gurkmeja. Fräs någon minut under omrörning.
  5. Tillsätt mjölk, buljong, vatten och buljongtärning eller bara vatten och koka i ca 12 minuter tills blomkålen är mjuk.
  6. Tillsätt ev. grädde och koka upp.
  7. Mixa blomkålssoppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare. Du kan mixa den helt slät eller lämna lite grövre bitar blomkål vilket jag tycker är gott.
  8. Smaka av soppan med salt, curry, garam masala, citron eller vinäger.
  9. Rosta ev. pumpafrön i en panna och strö över soppan.
  10. Hacka bladpersilja och strö över soppan.
  11. Blomkålssoppa med curry är klar att servera. Gärna med ett gott bröd till. Prova gärna naan-bröd eller annat tunnbröd.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer