Blomkålssoppa med curry
God blomkålssoppa som passar till lunch, middag eller buffé.
Blomkål passar mycket bra att koka soppa på ihop med garam masala, curry samt gurkmeja.
Tillagning
- Skala och hacka lök samt vitlök.
- Lägg i en stor kastrull med olivolja eller smör.
- Skölj, rensa och skär blomkål i buketter och lägg i grytan.
- Fräs lök och blomkål samt tillsätt curry, garam masala samt gurkmeja. Fräs någon minut under omrörning.
- Tillsätt mjölk, buljong, vatten och buljongtärning eller bara vatten och koka i ca 12 minuter tills blomkålen är mjuk.
- Tillsätt ev. grädde och koka upp.
- Mixa blomkålssoppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare. Du kan mixa den helt slät eller lämna lite grövre bitar blomkål vilket jag tycker är gott.
- Smaka av soppan med salt, curry, garam masala, citron eller vinäger.
- Rosta ev. pumpafrön i en panna och strö över soppan.
- Hacka bladpersilja och strö över soppan.
- Blomkålssoppa med curry är klar att servera. Gärna med ett gott bröd till. Prova gärna naan-bröd eller annat tunnbröd.
Serveringsförslag
- Servera med soppan med goda hembakta bullar, ciabatta eller rågbullar samt färskost.
- Eller med varma mackor till.
- Du kan även servera soppan med långa krutonger eller krutonger med ost och vitlök.
Vegan variant
Istället för mjölk tar du enbart vatten, sojamjölk eller Oatly havremjölk. Mitt tips är att ta hälften vatten och hälften vegetabilisk mjölk samt avsluta med någon dl sojagrädde eller Oatly Imat.
Uppskattat näringsvärde per portion: 82 kcal