Minipajer

Introduktion och förberedelse

Minipajer i muffinsplåt med förslag på olika fyllning som grönkål, Västerbottensost, skinka, lax, Brie med mera.

Serveringsförslag

  • En slags små portionspajer som passar både till utflykt, förrätt, kräftskiva, julbord, påskbord, midsommar, buffé, knytkalas, lunch eller lätt middag.
  • Minipajerna kan serveras varma eller kalla.
  • Gott med en frisk grönsallad och/eller tomatsallad till.

Val av fyllning

  • Du kan fylla pajerna med det du gillar. Du kan fylla med flera olika fyllningar vilket är smidigt om du har rester samt vill ha pajer som passar gäster med olika smaker.
  • Eller fylla med en fyllning - räkna ca 200 gram fyllning av valfri sort. Kolla in förslag på pajer här och använd fyllningen i minipajerna.

Jag fyllde med lite rester från ett julbord:

  • Tärnad rökt lax, gräslök samt grönkål.
  • Tärnad gravad lax, dill och grönkål.
  • Tärnad julskinka med grönkål.
  • Tärnad rökt skinka med Västerbottensost.
  • Tärnad saltrulle och Brieost.

Minipajer gräddade i muffinsplåt med blandade fyllningar av grönkål, skinka, saltrulle, Brie, rökt lax och annat gott.
Minipajer gräddade i muffinsplåt med blandade fyllningar av grönkål, skinka, saltrulle, Brie, rökt lax och annat gott.

12 minipajer

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • DEG: 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör att smörja formen med
  • ÄGGSTANNING: 3 ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 50 gram riven ost som Västerbottensost eller mozzarella
  • FYLLNING: 50 gram hackad grönkål
  • 1/2 schalottenlök
  • 1/4 vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 150 gram av en fyllning eller blanda tärnad rökt lax, gravad lax, rökt skinka, julskinka, kokt skinka, saltrulle, rostbiff eller ost som Brie
  • 10 gram dill
  • 10 gram gräslök

Tillagning

  1. DEG: Skär smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen. Ställ in pajdegen i kylen att vila 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. FYLLNING: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs i smör och tillsätt hackad grönkål. Fräs på medelvärme i 5 minuter och rör då och då. Smaka av med salt och peppar. Tärna övrig fyllning du önskar ha i pajerna så fint du kan. Hacka dill och gräslök om du vill ha det i.
  4. Smörj en muffinsform med plats för 12 muffins med smör. Dela pajdegen i två delar. Kavla ut degen till ca 3 mm tjocklek på mjölat bakbord. Ta ut rundlar på 12 cm i diameter och fyll samt tryck försiktigt ut i muffinsformarna. Skär bort kanter som sticker upp över kanten och använd till att kavla ut tillsammans med resten av degen. Upprepa med hela degen tills du har fyllt alla 12 muffinsformarna.
  5. Grädda minipajskalen i 10 minuter i nedre delen av ugnen.
  6. ÄGGSTANNING: Blanda ägg med grädde samt vitpeppar och salt i en skål till äggstanning. Rör i den rivna osten.
  7. Fördela fyllning i minipajerna efter tycke. Jag gjorde några pajer med rökt lax, gräslök och grönkål; gravad lax, dill och grönkål; julskinka, gräslök och grönkål; rökt skinka med extra Västerbottensost samt gräslök; samt en med saltrulle, Brie och grönkål.
  8. Rör om äggstanningen och skeda försiktigt över i minipajerna. Se till så den hamnar i pajskalet och ost kommer med. Fyll upp till kanten på pajskalet.
  9. Grädda minipajerna i ca 15 minuter i nedre delen av ugnen tills de fått fin färg och äggstanningen har stelnat.
  10. Ta ut och låt pajerna svalna något innan servering. Blir goda varma eller kalla. Passar även att värma. Går bra att frysa in.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 432 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-28

Tillbehör och liknande recept: