Spenatgryta med kyckling och linser

En god linsgryta med kyckling, spenat, garam masala, lök, vitlök, tomat och chili.
Billigt och enkelt att dubblera och laga till många.
Grytan kan varieras med kokosmjölk, koka med tärnad potatis. Vill du ha en vegetarisk variant så kan du skippa kycklingen eller ersätta med stekt paneer (indisk ost) eller halloumi.
Överbliven spenatgryta kan du spara om du kylen den snabbt och förvarar i kylen eller fryser in.
Gott till spenatgrytan är som på bilden basmatiris kokt med hel kardemumma, kanelstång och lite gurkmeja; vidare en vegansk raita - tärnad gurka och tomat i yoghurt smaksatt med hackad ingefära, spiskummin och salt. Vidare Naan (indiskt tunnbröd). Knapriga Papadams kan man också servera till. Lassi som är en dryck med yoghurt är gott att dricka till.
Istället för frusen spenat kan du ta färsk spenat (räkna då minst ett kilo färsk spenat). Chiliflakes kan bytas mot valfri chili efter tycke ex. 3 röda färska spansk peppar eller 1 färsk poblano chili. Blanda gärna chilisorter och ha ex. i någon hel torkad chili.

6 portioner spenatgryta med kyckling och linser

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 dl matolja
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 2 tsk gurkmeja
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 msk garam masala
  • 400 gram gröna eller röda linser
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 450 gram frusen spenat (hackad eller hel)
  • 1 pkt krossade tomater
  • 0,5 röd paprika
  • 2 liter vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk socker
  • 250 gram kycklingfilé
  • 1 kruka färsk koriander (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt pressa vitlöken.
  2. Skala och finhacka färsk ingefära.
  3. Fräs lök och vitlök i en stor kastrull eller stekgryta.
  4. Tillsätt ingefära, gurkmeja, chiliflakes och garam masala. Fräs några minuter.
  5. Skölj och tärna paprika.
  6. Tillsätt linser, grönsaksbuljong, spenat, krossade tomater, tärnad paprika, salt, svartpeppar, socker och vatten.
  7. Koka upp spenatgrytan och låt koka på medelvärme i 25 minuter eller tills linserna är mjuka.
  8. Skär kycklingen i tärningar.
  9. Bryn kycklingen i en stekpanna med lite olja, salt och peppar.
  10. Lägg över den i spenatgrytan och koka i 5 minuter till.
  11. Koka ris och laga raita eller de tillbehör du vill ha till spenatgrytan.
  12. Smaka av spenatgrytan med salt, chili, garam masala och svartpeppar.
  13. Hacka färsk koriander grovt. Strö över färsk koriander vid servering (valfritt).
  14. Servera förslagsvis spenat- och kycklinggrytan med ris, raita och naanbröd.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer