Spenatgryta med kyckling och linser

En god linsgryta med kyckling, spenat, garam masala, lök, vitlök, tomat och chili.

Billigt och enkelt att dubblera och laga till många.

Grytan kan varieras med kokosmjölk, koka med tärnad potatis. Vill du ha en vegetarisk variant så kan du skippa kycklingen eller ersätta med stekt paneer (indisk ost) eller halloumi.

Överbliven spenatgryta kan du spara om du kylen den snabbt och förvarar i kylen eller fryser in.

Gott till spenatgrytan är som på bilden basmatiris kokt med hel kardemumma, kanelstång och lite gurkmeja; vidare en raita - tärnad eller riven gurka i yoghurt smaksatt med hackad ingefära, spiskummin och salt.

Vidare Naan - indiskt tunnbröd - köp färdiga och värm eller baka egna. Knapriga Papadams kan man också servera till.

Lassi som är en dryck med yoghurt är gott att dricka till.

Istället för frusen spenat kan du ta färsk spenat (räkna då minst ett kilo färsk spenat). Chiliflakes kan bytas mot valfri chili efter tycke ex. 1-2 röda färska spansk peppar eller 1 färsk poblano chili. Blanda gärna chilisorter och ha ex. i någon hel torkad chili.

4 portioner spenatgryta med kyckling och linser

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 50 gram smör, gärna ghee eller klarerat smör
  • 1 msk hackad färsk ingefära
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 1 msk garam masala
  • 1,5 dl gröna eller röda linser
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 450 gram frusen spenat (hackad eller hel)
  • 1 pkt krossade tomater
  • 0,5 röd paprika
  • 0,7 liter vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk socker
  • 250 gram kycklingfilé
  • 1/2 kruka färsk koriander (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  2. Skala och finhacka färsk ingefära.
  3. Fräs lök och vitlök i en stor kastrull eller stekgryta.
  4. Skölj och tärna paprika.
  5. Tillsätt ingefära, gurkmeja, chiliflakes och garam masala. Fräs någon minut.
  6. Tillsätt linser, grönsaksbuljong, spenat, krossade tomater, tärnad paprika, salt, svartpeppar, socker och vatten.
  7. Koka upp grytan och låt koka på medelvärme i 30 minuter.
  8. Skär kycklingen i tärningar.
  9. Bryn kycklingen i en stekpanna med lite olja, salt och peppar.
  10. Lägg över den i spenatgrytan och koka i 5 minuter till.
  11. Koka ris och laga raita eller de tillbehör du vill ha till spenatgrytan.
  12. Smaka av spenatgrytan med salt, chili, garam masala och svartpeppar.
  13. Hacka färsk koriander grovt. Strö över färsk koriander vid servering (valfritt).
  14. Servera förslagsvis spenat- och kycklinggrytan med ris, raita och naanbröd.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-04

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept