Spenatgryta med kyckling och linser

En god linsgryta med kyckling, spenat, garam masala, lök, vitlök, tomat och chili.
Billigt och enkelt att dubblera och laga till många.
Grytan kan varieras med kokosmjölk, koka med tärnad potatis. Vill du ha en vegetarisk variant så kan du skippa kycklingen eller ersätta med stekt paneer (indisk ost) eller halloumi.
Överbliven spenatgryta kan du spara om du kylen den snabbt och förvarar i kylen eller fryser in.
Gott till spenatgrytan är som på bilden basmatiris kokt med hel kardemumma, kanelstång och lite gurkmeja; vidare en vegansk raita - tärnad gurka och tomat i yoghurt smaksatt med hackad ingefära, spiskummin och salt. Vidare Naan (indiskt tunnbröd). Knapriga Papadams kan man också servera till. Lassi som är en dryck med yoghurt är gott att dricka till.
Istället för frusen spenat kan du ta färsk spenat (räkna då minst ett kilo färsk spenat). Chiliflakes kan bytas mot valfri chili efter tycke ex. 3 röda färska spansk peppar eller 1 färsk poblano chili. Blanda gärna chilisorter och ha ex. i någon hel torkad chili.

6 portioner spenatgryta med kyckling och linser

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 dl matolja
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 2 tsk gurkmeja
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 msk garam masala
  • 400 gram gröna eller röda linser
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 450 gram frusen spenat (hackad eller hel)
  • 1 pkt krossade tomater
  • 0,5 röd paprika
  • 2 liter vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk socker
  • 250 gram kycklingfilé
  • 1 kruka färsk koriander (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt pressa vitlöken.
  2. Skala och finhacka färsk ingefära.
  3. Fräs lök och vitlök i en stor kastrull eller stekgryta.
  4. Tillsätt ingefära, gurkmeja, chiliflakes och garam masala. Fräs några minuter.
  5. Skölj och tärna paprika.
  6. Tillsätt linser, grönsaksbuljong, spenat, krossade tomater, tärnad paprika, salt, svartpeppar, socker och vatten.
  7. Koka upp spenatgrytan och låt koka på medelvärme i 25 minuter eller tills linserna är mjuka.
  8. Skär kycklingen i tärningar.
  9. Bryn kycklingen i en stekpanna med lite olja, salt och peppar.
  10. Lägg över den i spenatgrytan och koka i 5 minuter till.
  11. Koka ris och laga raita eller de tillbehör du vill ha till spenatgrytan.
  12. Smaka av spenatgrytan med salt, chili, garam masala och svartpeppar.
  13. Hacka färsk koriander grovt. Strö över färsk koriander vid servering (valfritt).
  14. Servera förslagsvis spenat- och kycklinggrytan med ris, raita och naanbröd.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer