Spenatgryta med kyckling och linser

Introduktion och förberedelse för tillagning

En god linsgryta med kyckling, spenat, garam masala, lök, vitlök, tomat och chili.

Billigt och enkelt att dubblera och laga till många.

Grytan kan varieras med kokosmjölk, koka med tärnad potatis. Vill du ha en vegetarisk variant så kan du skippa kycklingen eller ersätta med stekt paneer (indisk ost) eller halloumi.

Överbliven spenatgryta kan du spara om du kylen den snabbt och förvarar i kylen eller fryser in.

Gott till spenatgrytan är som på bilden basmatiris kokt med hel kardemumma, kanelstång och lite gurkmeja; vidare en raita - tärnad eller riven gurka i yoghurt smaksatt med hackad ingefära, spiskummin och salt.

Vidare Naan - indiskt tunnbröd - köp färdiga och värm eller baka egna. Knapriga Papadams kan man också servera till.

Lassi som är en dryck med yoghurt är gott att dricka till.

Istället för frusen spenat kan du ta färsk spenat (räkna då minst ett kilo färsk spenat). Chiliflakes kan bytas mot valfri chili efter tycke ex. 1-2 röda färska spansk peppar eller 1 färsk poblano chili. Blanda gärna chilisorter och ha ex. i någon hel torkad chili.

4 portioner spenatgryta med kyckling och linser

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 50 gram smör, gärna ghee eller klarerat smör
  • 1 msk hackad färsk ingefära
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 1 msk garam masala
  • 1,5 dl gröna eller röda linser
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 450 gram frusen spenat (hackad eller hel)
  • 1 pkt krossade tomater
  • 0,5 röd paprika
  • 0,7 liter vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk socker
  • 250 gram kycklingfilé
  • 1/2 kruka färsk koriander (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  2. Skala och finhacka färsk ingefära.
  3. Fräs lök och vitlök i en stor kastrull eller stekgryta.
  4. Skölj och tärna paprika.
  5. Tillsätt ingefära, gurkmeja, chiliflakes och garam masala. Fräs någon minut.
  6. Tillsätt linser, grönsaksbuljong, spenat, krossade tomater, tärnad paprika, salt, svartpeppar, socker och vatten.
  7. Koka upp grytan och låt koka på medelvärme i 30 minuter.
  8. Skär kycklingen i tärningar.
  9. Bryn kycklingen i en stekpanna med lite olja, salt och peppar.
  10. Lägg över den i spenatgrytan och koka i 5 minuter till.
  11. Koka ris och laga raita eller de tillbehör du vill ha till spenatgrytan.
  12. Smaka av spenatgrytan med salt, chili, garam masala och svartpeppar.
  13. Hacka färsk koriander grovt. Strö över färsk koriander vid servering (valfritt).
  14. Servera förslagsvis spenat- och kycklinggrytan med ris, raita och naanbröd.
E-mail
Medel: 4.6 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-04

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.