Inkokt lax

Inkokt lax är en svensk klassiker. Laxfiléerna läggs i en sjudande lag och får svalna med morot, ättika, lök, kryddnejlikor, lagerblad, dill och salt. Lätt att förbereda och laga till flera - förvara sedan i kylen till servering. Gott med kokt potatis, majonnäs eller majonässås och inlagd gurka. Vidare passar skarpsås till.

Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt. Räkna 4 bitar laxfilé av mittbiten, ca 140 gram per person till huvudrätt.

Vintips:

Till inkokt lax passar ett vitt fylligt vin ex. från Alsace som Riesling eller Gewurtztraminer.

4 portioner inkokt lax

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 1 st medelstor morot
  • 1 st gul lök
  • 1 liter vatten
  • 1 dl ättika 12%
  • 1,5 tsk salt
  • 5 st vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 kryddnejlikor
  • 4 dillstjälkar

Tillagning

  1. Skala och skär moroten i slantar. Skala löken och skär den i klyftor. Blanda alla ingredienser till lagen. Låt koka i 10 minuter.
  2. Skär laxen i 4 portionsbitar. Du kan också skära dem i kuber men då får du minska inkokningen till 10 minuter.
  3. Lägg ner laxen i ättikslagen.
  4. Låt lagen koka upp till några första bubblor sänk sedan värmen till lägsta och låt laxen sjuda under lock i 15 minuter.
  5. Sätt pannan eller kastrullen med laxen att svalna i ett vattenbad med kallt vatten ex. i vasken eller i en långpanna med höga kanter och rinnande vatten över vasken. Låt gärna laxen ligga några timmar i lagen i kylen ex. över natten men den går också att servera direkt.
  6. Ta upp laxen och servera laxen på fat eller tallrik. Garnera gärna med färsk dill och ev. en klyfta citron.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept