Inkokt lax
Inkokt lax är en svensk klassiker. Laxfiléerna läggs i en sjudande lag och får svalna med morot, ättika, lök, kryddnejlikor, lagerblad, dill och salt.
Lätt att förbereda och laga till flera - förvara sedan i kylen till servering.
Tillagning
- Skala och skär moroten i slantar. Skala löken och skär den i klyftor. Blanda alla ingredienser till lagen. Låt koka i 10 minuter.
- Skär laxen i 4 portionsbitar. Du kan också skära laxfiléerna vidare i kuber som passar till buffé men då får du minska inkokningen till 10 minuter.
- Lägg ner laxen i ättikslagen.
- Låt lagen koka upp till några första bubblor sänk sedan värmen till lägsta och låt laxen sjuda under lock i 15 minuter.
- Sätt pannan eller kastrullen med laxen att svalna i ett vattenbad med kallt vatten ex. i vasken eller i en långpanna med höga kanter och rinnande vatten över vasken. Låt gärna laxen ligga några timmar i lagen i kylen ex. över natten men den går också att servera direkt.
- Ta upp laxen och servera laxen på fat eller tallrik. Garnera gärna med färsk dill och ev. en klyfta citron.
Serveringsförslag
- Gott inkokt i portionsfiléer till huvudrätt eller i kuber till buffé.
- Servera förslagsvis med kokt potatis eller färskpotatis och inlagd gurka.
- Som sås passar skarpsås, majonnäs eller dillmajonäs.
- Här ett serveringsförslag till huvudrätt med färskpotatis, skarpsås och primörer till.
Kan förberedas
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Portionsberäkning
Räkna 4 bitar laxfilé av mittbiten, ca 140 gram per person till huvudrätt.
Vintips
Till inkokt lax passar ett vitt fylligt vin ex. från Alsace som Riesling eller Gewurtztraminer.
Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal