Inkokt lax
Introduktion och förberedelse
Inkokt lax är en svensk klassiker. Laxfiléerna läggs i en sjudande lag och får svalna med morot, ättika, lök, kryddnejlikor, lagerblad, dill och salt.
Lätt att förbereda och laga till flera - förvara sedan i kylen till servering.
Serveringsförslag
- Gott inkokt i portionsfiléer till huvudrätt eller i kuber till buffé.
- Servera förslagsvis med kokt potatis eller färskpotatis och inlagd gurka.
- Som sås passar skarpsås, majonnäs eller dillmajonäs.
- Här ett serveringsförslag till huvudrätt med färskpotatis, skarpsås och primörer till.
Kan förberedas
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Portionsberäkning
Räkna 4 bitar laxfilé av mittbiten, ca 140 gram per person till huvudrätt.
Vintips
Till inkokt lax passar ett vitt fylligt vin ex. från Alsace som Riesling eller Gewurtztraminer.

Tillagning
- Skala och skär moroten i slantar. Skala löken och skär den i klyftor. Blanda alla ingredienser till lagen. Låt koka i 10 minuter.
- Skär laxen i 4 portionsbitar. Du kan också skära laxfiléerna vidare i kuber som passar till buffé men då får du minska inkokningen till 10 minuter.
- Lägg ner laxen i ättikslagen.
- Låt lagen koka upp till några första bubblor sänk sedan värmen till lägsta och låt laxen sjuda under lock i 15 minuter.
- Sätt pannan eller kastrullen med laxen att svalna i ett vattenbad med kallt vatten ex. i vasken eller i en långpanna med höga kanter och rinnande vatten över vasken. Låt gärna laxen ligga några timmar i lagen i kylen ex. över natten men den går också att servera direkt.
- Ta upp laxen och servera laxen på fat eller tallrik. Garnera gärna med färsk dill och ev. en klyfta citron.
Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal