Inkokt lax

Inkokt lax är en svensk klassiker. Laxfiléerna läggs i en sjudande lag och får svalna med morot, ättika, lök, kryddnejlikor, lagerblad, dill och salt.

Lätt att förbereda och laga till flera - förvara sedan i kylen till servering.

4 portioner inkokt lax

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 1 st medelstor morot
  • 1 st gul lök
  • 1 liter vatten
  • 1 dl ättika 12%
  • 1,5 tsk salt
  • 5 st vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 kryddnejlikor
  • 4 dillstjälkar

Tillagning

  1. Skala och skär moroten i slantar. Skala löken och skär den i klyftor. Blanda alla ingredienser till lagen. Låt koka i 10 minuter.
  2. Skär laxen i 4 portionsbitar. Du kan också skära laxfiléerna vidare i kuber som passar till buffé men då får du minska inkokningen till 10 minuter.
  3. Lägg ner laxen i ättikslagen.
  4. Låt lagen koka upp till några första bubblor sänk sedan värmen till lägsta och låt laxen sjuda under lock i 15 minuter.
  5. Sätt pannan eller kastrullen med laxen att svalna i ett vattenbad med kallt vatten ex. i vasken eller i en långpanna med höga kanter och rinnande vatten över vasken. Låt gärna laxen ligga några timmar i lagen i kylen ex. över natten men den går också att servera direkt.
  6. Ta upp laxen och servera laxen på fat eller tallrik. Garnera gärna med färsk dill och ev. en klyfta citron.
Inkokt lax serverad i kuber till buffé
Du kan även skära laxen i kuber och koka in så passar de att servera på en buffé.

Serveringsförslag

Kan förberedas

Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.

Portionsberäkning

Räkna 4 bitar laxfilé av mittbiten, ca 140 gram per person till huvudrätt.

Vintips

Till inkokt lax passar ett vitt fylligt vin ex. från Alsace som Riesling eller Gewurtztraminer.

En bit inkokt lax serverad med tillbehör på tallrik
En bit inkokt lax serverad med tillbehör - jag hade Skarpsås, kokt färskpotatis, inlagd gurka och kokta primörer av morot och salladslök till.

E-mail
Medel: 3.8 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-05

Tillbehör och liknande: