Tomat och auberginegratäng

Tomat och auberginegratäng är ett italienskt tillbehör som passar till det mesta. En gratäng med aubergine varvat med mozzarellaost täckt av tomatsås samt gratinerat med parmesan.
Ett gott alternativ till potatisgratäng men med lågt GI.
Förbered gärna tomatsåsen dagen innan. Dubbla gärna tomatsåsen så har du en god extra middag ex. spagetti med tomatsås (koka ev. med ex. räkor, bacon eller köttfärs).
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner tomat och auberginegratäng

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 500 gram aubergine
  • 1 msk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 mozzarellaost i lag
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano
  • TOMATSÅS: 2 burkar hela tomater utan skal
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 msk god vinäger
  • 3 krm torkad chili eller tabasco
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk rosmarin

Tillagning

  1. Skölj och skär aubergine i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg i en stor bunke.
  2. Salta aubergineskivorna runt om och arbeta in saltet. Ställ åt sidan medan du kokar tomatsåsen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. TOMATSÅS: Skala och hacka löken.
  5. Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter.
  6. Tillsätt sockret och stek på medelvärme i 4 minuter.
  7. Tillsätt tomater, chili, basilika och rosmarin och koka i 15 minuter, helst längre (1 timme).
  8. Smaka av såsen med vinäger, socker och salt samt rosmarin och chili om du önskar.
  9. Skiva mozzarellan i 0,5 cm tjocka skivor.
  10. Riv parmesan fint på en tallrik.
  11. Skölj av aubergineskivorna i vatten.
  12. Ta fram en gratängform och smörj den med olivolja.
  13. Värm en stekpanna och bryn aubergineskivorna några i taget i olivolja. Salt och peppra dem något.
  14. Lägg över dem i gratängformen så att de täcker botten på formen.
  15. Lägg över skivad eller riven mozzarella ost.
  16. Skeda över hälften av tomatsåsen.
  17. Lägg ett till lager aubergineskivor till, sedan mozzarellaost och ös över den sista tomatsåsen.
  18. Toppa gratängen med riven parmesan.
  19. Grädda tomat och auberginegratängen i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått fin färg och mozzarellaosten smält.
  20. Aubergine- och tomatgratängen är klar att njutas.
E-mail
Medel: 3.8 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer