Tomat och auberginegratäng
Tomat och auberginegratäng är ett italienskt tillbehör som passar till det mesta.
En gratäng med aubergine varvat med mozzarellaost täckt av tomatsås samt gratinerat med parmesan.
Tillagning
- Skölj och skär aubergine i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg i en stor bunke.
- Salta aubergineskivorna runt om och arbeta in saltet. Ställ åt sidan medan du kokar tomatsåsen.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- TOMATSÅS: Skala och hacka löken.
- Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter.
- Tillsätt sockret och stek på medelvärme i 4 minuter.
- Tillsätt tomater, chili, basilika och rosmarin och koka i 15 minuter, helst längre (1 timme).
- Smaka av såsen med vinäger, socker och salt samt rosmarin och chili om du önskar.
- Skiva mozzarellan i 0,5 cm tjocka skivor.
- Riv parmesan fint på en tallrik.
- Skölj av aubergineskivorna i vatten.
- Ta fram en gratängform och smörj den med olivolja.
- Värm en stekpanna och bryn aubergineskivorna några i taget i olivolja. Salt och peppra dem något.
- Lägg över dem i gratängformen så att de täcker botten på formen.
- Lägg över skivad eller riven mozzarella ost.
- Skeda över hälften av tomatsåsen.
- Lägg ett till lager aubergineskivor till, sedan mozzarellaost och ös över den sista tomatsåsen.
- Toppa gratängen med riven parmesan.
- Grädda tomat och auberginegratängen i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått fin färg och mozzarellaosten smält.
- Aubergine- och tomatgratängen är klar att njutas.
Serveringsförslag
Passar som gratäng och grönsakstillbehör till det mesta.
- Några förslag är fylld kycklingfilé (se bild), lammkotletter, kycklingschnitzel eller lammrostbiff.
- Ett gott alternativ till potatisgratäng men med lågt GI.
Kan förberedas
Förbered gärna tomatsåsen dagen innan. Dubbla gärna tomatsåsen så har du en god extra middag ex. spagetti med tomatsås.
Parmesan är ej vego
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Uppskattat näringsvärde per portion: 379 kcal