Tomat och auberginegratäng

Introduktion och förberedelse

Tomat och auberginegratäng är ett italienskt tillbehör som passar till det mesta. En gratäng med aubergine varvat med mozzarellaost täckt av tomatsås samt gratinerat med parmesan.

Ett gott alternativ till potatisgratäng men med lågt GI.

Förbered gärna tomatsåsen dagen innan. Dubbla gärna tomatsåsen så har du en god extra middag ex. spagetti med tomatsås (koka ev. med ex. räkor, bacon eller köttfärs).

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner tomat och auberginegratäng

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 500 gram aubergine
  • 1 msk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 mozzarellaost i lag
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano
  • TOMATSÅS: 2 burkar hela tomater utan skal
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk socker
  • 2 msk god vinäger
  • 3 krm torkad chili eller tabasco
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk rosmarin

Tillagning

  1. Skölj och skär aubergine i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg i en stor bunke.
  2. Salta aubergineskivorna runt om och arbeta in saltet. Ställ åt sidan medan du kokar tomatsåsen.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. TOMATSÅS: Skala och hacka löken.
  5. Fräs löken i olivoljan i en gryta eller stekpanna med höga kanter.
  6. Tillsätt sockret och stek på medelvärme i 4 minuter.
  7. Tillsätt tomater, chili, basilika och rosmarin och koka i 15 minuter, helst längre (1 timme).
  8. Smaka av såsen med vinäger, socker och salt samt rosmarin och chili om du önskar.
  9. Skiva mozzarellan i 0,5 cm tjocka skivor.
  10. Riv parmesan fint på en tallrik.
  11. Skölj av aubergineskivorna i vatten.
  12. Ta fram en gratängform och smörj den med olivolja.
  13. Värm en stekpanna och bryn aubergineskivorna några i taget i olivolja. Salt och peppra dem något.
  14. Lägg över dem i gratängformen så att de täcker botten på formen.
  15. Lägg över skivad eller riven mozzarella ost.
  16. Skeda över hälften av tomatsåsen.
  17. Lägg ett till lager aubergineskivor till, sedan mozzarellaost och ös över den sista tomatsåsen.
  18. Toppa gratängen med riven parmesan.
  19. Grädda tomat och auberginegratängen i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått fin färg och mozzarellaosten smält.
  20. Aubergine- och tomatgratängen är klar att njutas.
E-mail
Medel: 3.9 (14 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.