Cannelloni med spenat

Introduktion och förberedelse

Cannelloni pastarör fyllda med spenat- och ostfyllning av ricotta som toppas med tomatsås, Bechamelsås, riven ost och gratineras.

Kan även toppas med kyckling.

En klassisk italiensk maffiarätt. God också på buffé.

Serveringsförslag

Gott med blandad grönsallad och/eller tomatsallad till samt ett gott bröd som surdegsbaguette eller bondbröd. Köp färdigt, bake-off eller baka eget.

Kan garneras med färsk basilika, hackad bladpersilja eller färsk eller torkad oregano.

Med torkad eller färsk pasta

  • Räkna med ca 24-26 cannellonirör - 6 per portion - det är ett paket.
  • Du kan också rulla cannelonisarna av färska pasta- eller lasagneplattor. Räkna 1,5-2 paket på 200 gram eller ca 4-5 pastaplattor per portion. Doppa gärna pastaplattorna några sekunder i kokande vatten innan om de är stela och svåra att rulla ihop.
  • Eller göra egen pasta - då blir tillagningstiden kortare - räkna ca 20 minuter i ugnen.

Varianter

  • I orginalreceptet på fyllning är det ricottaost men jag tycker det blir billigare och lika gott med svensk keso eller cottage cheese.
  • Som pastalåda utan pastarör: en enklare variant är att helt enkelt blanda fyllningen med pasta och gratinera i ugnen som en pastalåda.

Vegetarisk variant

Ska du servera som vegetarisk rätt så tänk på att parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället som Violife prosociano. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Cannelloni toppad med stekt kycklingfilé på tallrik med sallad och bröd till.
Cannelloni kan serveras som den är eller toppas med stekt kycklingfilé om man vill ha kött med. Gott med en grönsallad och bröd som surdegsbaugette eller bondbröd till.

Med kyckling eller kött

  • Vill du ha kött till så kan du toppa cannellonisarna med skivat stekt kycklingbröst. Räkna 3-4 kycklingfiléer. Låt vila fem minuter och skär upp snett mot fibrerna och lägg över cannellonisarna vid servering. Garnera med parmesan.
  • Eller lägg på några skivor fläskfilé du lagat i ugnen. Räkna ca 500 grams bit fläskfilé eller fläskytterfilé (benfri kotlettrad) till 4 portioner.

Att dricka till

Vintips till cannellonis är något lätt rött som Valpolicella eller vitt vin som Pinot Grigio från norra Italien.

4 portioner spenatfyllda cannelloni

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 250 gram cannellonirör, ca 24 stycken, 6 per portion
  • FYLLNING: 450 gram fryst hackad spenat
  • 500 gram keso, cottage cheese eller ricottaost
  • 0,5 dl riven parmesan eller grano padano
  • 1 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 krm riven muskot (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • BECHAMELSÅS: 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk, standard
  • 2 krm muskot
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • TOMATSÅS: 1 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 burk krossade tomater (400 gram) eller motsvarande färska, skalade och hackade
  • 2 krm torkad rosmarin
  • 1 tsk socker
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk vinäger
  • TOPPING: 100 gram mozzarella, riven eller i bitar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. BECHAMEL - GRATÄNGSÅS: smält smör i en stor kastrull.
  3. Rör ut mjölet.
  4. Tillsätt lite mjölk i taget och vispa ut alla klumpar. Koka upp under omrörning. Tillsätt salt, vitpeppar samt muskot.
  5. Koka bechamel- gratängsåsen i 5 minuter på medelvärme samt rör då och då så den inte bränns. Gör under tiden tomatsås.
  6. TOMATSÅS: skala och finhacka lök och vitlök.
  7. Fräs lök och vitlök i olivolja i en kastrull i någon minut. Tillsätt tomater och resten av ingredienserna och låt koka ihop i 5-10 minuter medan du gör spenatfyllning.
  8. FYLLNING: skala och hacka lök samt vitlök.
  9. Fräs i en stekpanna med lite olivolja några minuter.
  10. Tina spenaten i mikron eller i en kastrull och tina den.
  11. Blanda ner löken samt riv ner parmesanost eller grana padano i spenaten.
  12. Tillsätt och rör i keso, salt, peppar samt muskot.
  13. Förbered en eller två ugnsäkra formar som rymmer alla cannellonirören. Häll lite olivolja i botten och bred ut med ett cannellonirör.
  14. Fyll cannellonirören med spenat- och ostfyllningen. Tips är att fylla en spritspåse eller fryspåse som du klipper ett litet 1 cm stort hål i hörnet på och sedan spritsa ut fyllningen i rören. Annars går det såklart bra med en tsk också.
  15. Lägg de fyllda cannellonirören på ugnsfaten sida vid sida.
  16. Skeda och fördela över tomatsås.
  17. Skeda och fördela över bechamel- gratängsåsen.
  18. Strö över mozzarella - riven eller i bitar.
  19. Baka cannellonin i mitten av ugnen i 30 minuter.
  20. Ta ut och låt svalna någon minut samt servera de fyllda cannellonisarna med ex. blandad sallad av ruccola, maché, tomat med mera. Vidare kan man ha ett gott bröd till.
E-mail
Medel: 3.8 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 502 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-20

Tillbehör och liknande recept: