Ugnsstekt kyckling i bitar med hasselbackspotatis och sås

Introduktion och förberedelse

Ugnsstekt kyckling med Hasselbackspotatis och gräddsås på skyn. En av mina favoriträtter som barn och ännu en storfavorit. Godast blir det med färsk fin majskyckling som du köper i bitar eller styckar själv. Köp gärna en fin svensk kravmärkt kyckling.

När ugnen ändå är igång så tycker jag det är smidigt att laga potatis samtidigt. Du kan laga allt - kycklingdelar och potatis - i en långpanna med bakplåtspapper under eller dela upp i två ugnsformar. På stekskyn från kycklingen får man jättegod smak på såsen - inga buljongextrakt utan bara god smak. Kycklingbitarna penslas här med smör, soja, salt och peppar samt lite rosmarin - det räcker för riktigt god saftig kyckling. Kyckling i delar går snabbare att steka än hel kyckling och är lättare att få jämnare stekt.

Köper du fryst hel kyckling eller kycklingdelar (det funkar utmärkt med kycklingklubbor eller annan styckad kyckling med ben) så räkna en natt att tina i kylskåpet innan du kan laga den. Glöm inte att noga tvätta händer (med tvål och gärna handsprit) och diska redskap efter du hanterat den råa kycklingen. Ta inte i annat eller skär sallad på samma skärbräda. Detta är speciellt viktigt om du köpt importerad kyckling.

Några goda variationer av kycklingen:

  • Byt Hasselbackspotatisen mot annat tillbehör som kokt potatis, potatisgratäng - då får du god sås från gratängen på köpet, klyftpotatis, råris, rostade rotfrukter eller annat valfritt tillbehör. Gele är också gott till.
  • Byt eller lägg till mer sallad som tomat och avokadosallad samt kokta grönsaker som broccoli, salladsfat eller annat grönsakstillbehör.
  • Uppgradera skysåsen till en svampsås - exempelvis genom att tillsätta 200 gram svamp som ex. tärnade champinjoner eller kantareller du fräst i lite smör.
  • Andra klassiska smaker som passar med kycklingen är någon tsk citronsaft, andra torkade eller färska örter som timjan, persilja och hackad vitlök. Vidare kan du lägga med tärnade rotfrukter, grovt delad potatis, tomathalvor eller cocktailtomater, äppelklyftor, klyftad lök och klyftad vitkål.

4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 kg färsk eller tinad kyckling, hel eller i de
  • 2 msk smält smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 msk kinesisk soja eller valfri soja - jag gillar söt indonesisk soja Ketchap Manis. Man kan också blanda
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller 1 tsk färsk grovhackad rosmarin
  • Skysås: 2 dl vatten
  • 1 tärning kycklingbuljong
  • 2 dl grädde
  • ca 1 dl sky från kycklingen - ta all steksky som det blir
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • Hasselbackspotatis: 800 gram potatis av en fast sort
  • 3 msk smält smör
  • 2 krm salt
  • Tillbehör: 65 gram grönsallad som ex. Bistrosallad
  • 1 pkt cocktailtomater
  • Salladsdressing: 2 msk olivolja
  • 1 tsk fin vinäger
  • 1 dl gelé ex. vinbärsgelé (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg bakplåtspapper i en ugnsform i storlek som en halv långpanna. Du kan också laga kyckling och hasselbackspotatis bredvid varandra i en stor långpanna.
  3. Hasselbackspotatis: Skala potatisen. Smält smör både till potatis och kyckling i en kastrull. Häll över i två skålar.
  4. Skala potatis om de ej har mycket fint skal. Varje potatis ska sedan skäras i skåror men sitta ihop undertill. Lägg de nästan skivade potatisarna i en egen ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Eller så kan du laga dem jämte kycklingen i en stor långpanna med bakplåtspapper under. Pensla potatisarna med smält smör från en skål och salta dem.
  5. Stek potatisen i mitten av ugnen ca 50 minuter totalt. Ta ut dem och pensla med smör samt lägg över lite folie sista femton minuterna.
  6. Med hel kyckling: dela kycklingen i bitar. Stycka förslagsvis av låren och sedan dela bröstet som du sedan kan dela till totalt fyra delar. Låren kan också delas en gång till om du vill.
  7. Bryn kycklingdelarna på båda sidor i en stekpanna med lite smör. Lägg kycklingbitarna med lite mellanrum i en ugnsfast form med bakplåtspapper under. Eller lägg dem vid sidan om potatisen i en stor långpanna med bakplåtspapper under.
  8. Blanda resten av det smälta smöret i en skål med rosmarin, salt, peppar och soja. Pensla kycklingen med smörblandningen.
  9. Stek kycklingen i mitten av ugnen i 45 minuter eller tills kycklingen har fin färg, ej röd köttsaft samt termometern visar 70 grader. Ös gärna någon gång med skyn under stekningen.
  10. Innan du serverar potatisen så stick i den och kolla så den är mjuk först. Kan stå stå på eftervärme med folie över till servering. Valfritt: Strö eventuellt över en nypa riven ost på varje potatis och ge dem färg någon minut i ugnen på grill. Valfritt med ströbröd: pensla med smör. Strö över ströbröd. Grilla potatisarna och låt ströbrödet få färg.
  11. Skysås: Koka upp vatten med en buljongtärning. Rör så att den löser sig. Tillsätt grädde till såsen samt vispa ner maizenaredning. Koka upp under omrörning och håll varm.
  12. Sila av skyn från kycklingen och häll i skysåsen. Smaka av såsen med salt, peppar samt lite soja om du vill.
  13. Sallad: skölj sallad och tomater. Låt rinna av. Dela ev. tomaterna. Lägg upp på fat. Blanda olivolja samt vinäger och skeda över salladen eller servera i en liten skål bredvid.
  14. Förbered övriga valfria tillbehör om du önskar det till. Servera kycklingen med potatis, sås, grönsallad och valfria tillbehör - vinbärsgelé är ex. gott till.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.