Kycklingfilé i ugn med grädde och parmesan

Introduktion och förberedelse

Kycklingfilé eller kycklingbröst som först brynts och sedan lagas färdigt i ugnen med gräddig krämig sås med smak av sambal oelek chili, spenat, vitlök, lök, basilika, riven parmesan och gratängost.

En god, enkel men festlig rätt med kycklingfiléer som passar med pressad potatis, ris, råris, rostade rotfrukter, klyftpotatis osv.

En sallad med tärnade tomater och avokado i olivolja och vinäger passar också till.

4 portioner kyckling i ugn med grädde

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer, 400-500 gram
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 liten gul lök
  • 1 tsk sambal oelek
  • 100 gram färsk babyspenat
  • 10 blad färsk basilika
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • 0,5 dl riven gratängost eller mozzarella

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Börja med önskade tillbehör ex. pressad potatis, ris, råris, rostade rotfrukter, klyftpotatis eller annat.
  2. Värm en stekpanna och bryn kycklingfiléerna i olivolja på båda sidor. Salta och peppra.
  3. Skala och finhacka vitlök och gul lök samt tillsätt den.
  4. Tillsätt sambal oelek och fräs någon minut.
  5. Skölj spenat och tillsätt den tillsammans med basilika.
  6. Tillsätt grädde och riven parmesan. Koka upp och vänd runt.
  7. Lägg över kycklingen i en ugnsform. Ös över spenat och sås.
  8. Strö över gratängost och grädda kycklingen tills den fått färg ca 15 minuter högt upp i ugnen.
  9. Ta ut och servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.2 (143 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.