Kyckling i ugn med tomater
Kycklingfiléer - brynta och ugnsbakade på en bädd av ugnsrostade cocktailtomater, olivolja, rosmarin och basilika.
Tillagning
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Skölj och dela tomater.
- Lägg tomaterna i en ugnsform och blanda med 3 msk olivolja, rosmarin, basilika samt salt och peppar.
- Sätt in tomaterna i en timme.
- Bryn kycklingbrösten i en msk olivolja. Salta och peppra dem.
- Lägg dem på tomaterna när de varit inne i 40 minuter och låt dem steka färdigt på låg värme i de resterande 20 minuterna.
- Ta ut och skär upp kycklingfiléerna i skivor mot köttfibrerna. Lägg tillbaka dem på tomaterna och servera dem i ugnsformen. Garnera ev. med mer grovt hackade blad basilika.
Serveringsförslag
Gott att servera som jag gjorde - här är receptet - med en kall Bea- och crème fraichesås samt sötpotatis, potatis och sallad. En kall enkel sås till på 2 dl crème fraiche smaksatt med 2 tsk torkad dragon och lite vinäger, salt och peppar.
- Annat som passar till kycklingen är klyftpotatis, hasselbackspotatis, ris, risotto eller pasta som tagliatelle.
- Vidare passar granatäpplesallad, grönsallad eller annat valfritt tillbehör.
Varianter
- Gillar du vitlök kan du pressa över en klyfta när du rostar tomaterna.
- Vidare kan du ringla över fin balsamvinäger innan servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 376 kcal