Fläskfile i ugn

Fläskfilé i ugn - ett grundrecept på hur man steker en saftig fläskfilé i ugnen - med stektemperatur och tillagningstid samt förslag på smaksättning.

4 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 hel bit fläskfilé, förslagsvis 500-600 gram för 4 portioner
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125-175 grader vanlig ugn. Ju lägre temperatur desto saftigare fläskfilé men då tar det också lite längre tid.
  2. Skär och putsa bort hinnan om fläskfilén har den kvar.
  3. Salta och peppra fläskfilén runt om.
  4. Värm en stekpanna. Tillsätt smör.
  5. Bryn fläskfilén runt om några minuter runt om.
  6. Har du en stekpanna som tål ugn så kan du sätta in den direkt i ugnen. Annars så lägger du över fläskfilén i en ugnsform. Sätt i en stektermometer i mitten av filén.
  7. Sätt in fläskfilén i mitten av ugnen och stek den i 15-25 minuter - beroende på ugnsvärme och storlek.
  8. Stek fläskfilén till en innertemperatur på 68 grader.
  9. Ta ut och täck över eller slå in köttet i folie. Låt fläskfilén vila ca 15 minuter.
  10. Ta bort folien och skär upp fläskfilén i förslagsvis 1 cm tjocka skivor och servera den på fat eller tallrik med önskade tillbehör.

Val av kött

Räkna 100-120 gram putsad fläskfilé per portion. Har fläskfilén hinnan kvar så får du skära bort den och då kan du räkna 120-140 gram fläskfilé per portion. Här har jag valt en fläskfilé på ca 500 gram som räcker till 4 portioner. Köp helst svensk fläskfilé. Ett fint fläskkött säljs som rapsgris och är uppfödd på raps och får extra god smak.

Marinad

Fläskfilén behövs ej marineras men om du vill ha mer smak på den så kan du göra det. Ett förslag är att lägga fläskfilén i marinad över natten i en påse. En variant är att laga med Italiensk marinad.

Kryddningar

Du kan steka fläskfilén med enbart salt och peppar. Vidare kan man smaksätta fläskfilén efter man brynt den och innan du sätter in den i ugnen. Några förslag som passar med fläskfilé är att krydda med:

  • Något krm mald ingefära, chiliflakes och en pressad vitlök.
  • Honung, ljus soja och rosmarin.
  • Något krm paprikapulver, chilipulver och spiskummin.

Pensla med

Du kan också pensla fläskfilén innan ugnen med:

  • BBQ-sås
  • Ketjap manis söt indonesisk soja
  • Hoisin-sås

Stekgrader

  • 68 °C ger genomstekt men lätt rosa och saftigt kött. 70 °C ger mer genomstekt kött
  • Använd en stektermometer. Har du ingen termometer så går det bra ändå. Låt fläskfilen steka ca 15-20 minuter i ugnen och skär sedan den på mitten för att kontrollera att den är genomstekt och inte blodig i mitten.
  • Är den klar så kan du låta den vila några minuter i folie innan du tar bort folien och skär upp den.
  • Är den inte klar så sätt in i ugnen lite till.
E-mail
Medel: 3.6 (150 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 160 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-05