Fläskfile i ugn

Fläskfilé i ugn. Ett grundrecept på hur man steker en saftig fläskfilé i ugnen. Stektemperatur och tid.
Räkna 100-120 gram putsad fläskfilé per portion. Har fläskfilén hinnan kvar så får du skära bort den och då kan du räkna 120-140 gram fläskfilé per portion.
Här har jag valt en fläskfilé på ca 500 gram som räcker till 4 portioner.
Välj helst svensk fläskfilé som är både godare och trevligare uppfödd.
Du kan steka fläskfilén med enbart salt och peppar. Vidare kan man smaksätta fläskfilén efter man brynt den och innan du sätter in den i ugnen. Några förslag som passar med fläskfilé är att krydda med:
- något krm mald ingefära, chiliflakes och en pressad vitlök.
- honung, ljus soja och rosmarin.
- något krm paprikapulver, chilipulver och spiskummin.
Du kan också pensla fläskfilén innan ugnen med:
- BBQ-sås
- Ostronsås
- Hoisin-sås
Fläskfilén behövs ej marineras men om du vill ha mer smak på den så kan du göra det. Ett förslag är att lägga fläskfilén i ovan förslag på krydda eller sås att marinera över natten i en påse.
Har du ingen termometer så går det bra ändå. Låt fläskfilen steka ca 15-20 minuter i ungen och skär sedan den på mitten för att kontrollera att den är genomstekt. Låt sedan vila i folie eller stek några minuter till.

4 portioner el valfritt antal

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 hel bit fläskfile, förslagsvis 500 gram för 4 portioner
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125-175 grader. Ju lägre temperatur desto saftigare fläskfilé men då tar det också lite längre tid.
  2. Skär och putsa bort hinnan om fläskfilén har den kvar.
  3. Salta och peppra fläskfilén runt om.
  4. Värm en stekpanna. Tillsätt smör.
  5. Bryn fläskfilén runt om några minuter runt om.
  6. Har du en stekpanna som tål ugn så kan du sätta in den direkt i ugnen. Annars så lägger du över fläskfilén i en ugnsform. Sätt i en stektermometer i mitten av filén.
  7. Sätt in fläskfilén i mitten av ugnen och stek den i 15-25 minuter - beroende på ugnsvärme och storlek.
  8. Stek fläskfilén till en innertemperatur på 67 grader.
  9. Ta ut och täck över eller slå in köttet i folie. Låt fläskfilén vila ca 15 minuter innan du skär upp den till servering.
  10. Skär upp fläskfilén i förslagsvis 1 cm tjocka skivor och servera den på fat eller tallrik med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer