Fläskfile i ugn

Fläskfilé i ugn. Ett grundrecept på hur man steker en saftig fläskfilé i ugnen. Stektemperatur och tid.

Val av kött

Räkna 100-120 gram putsad fläskfilé per portion. Har fläskfilén hinnan kvar så får du skära bort den och då kan du räkna 120-140 gram fläskfilé per portion. Här har jag valt en fläskfilé på ca 500 gram som räcker till 4 portioner. Köp helst svensk fläskfilé. Ett fint fläskkött säljs som rapsgris och är uppfödd på raps och får extra god smak.

Marinad

Fläskfilén behövs ej marineras men om du vill ha mer smak på den så kan du göra det. Ett förslag är att lägga fläskfilén i marinad över natten i en påse. En variant är att laga med Italiensk marinad.

Kryddningar

Du kan steka fläskfilén med enbart salt och peppar. Vidare kan man smaksätta fläskfilén efter man brynt den och innan du sätter in den i ugnen. Några förslag som passar med fläskfilé är att krydda med:

 • Något krm mald ingefära, chiliflakes och en pressad vitlök.
 • Honung, ljus soja och rosmarin.
 • Något krm paprikapulver, chilipulver och spiskummin.

Pensla med

Du kan också pensla fläskfilén innan ugnen med:

 • BBQ-sås
 • Ketjap manis söt indonesisk soja
 • Hoisin-sås

Stekgrader

 • 68 °C ger genomstekt men lätt rosa och saftigt kött. 70 °C ger mer genomstekt kött
 • Använd en stektermometer. Har du ingen termometer så går det bra ändå. Låt fläskfilen steka ca 15-20 minuter i ungen och skär sedan den på mitten för att kontrollera att den är genomstekt och inte blodig i mitten. Är den klar så kan du låta den vila några minuter innan du skär upp den i folie. Är den inte klar så sätt in i ugnen lite till.

4 portioner el valfritt antal

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 35 min
 • Klart på: 40 min

Ingredienser

 • 1 hel bit fläskfilé, förslagsvis 500-600 gram för 4 portioner
 • 1 msk smör
 • 2 krm salt
 • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 125-175 grader vanlig ugn. Ju lägre temperatur desto saftigare fläskfilé men då tar det också lite längre tid.
 2. Skär och putsa bort hinnan om fläskfilén har den kvar.
 3. Salta och peppra fläskfilén runt om.
 4. Värm en stekpanna. Tillsätt smör.
 5. Bryn fläskfilén runt om några minuter runt om.
 6. Har du en stekpanna som tål ugn så kan du sätta in den direkt i ugnen. Annars så lägger du över fläskfilén i en ugnsform. Sätt i en stektermometer i mitten av filén.
 7. Sätt in fläskfilén i mitten av ugnen och stek den i 15-25 minuter - beroende på ugnsvärme och storlek.
 8. Stek fläskfilén till en innertemperatur på 68 grader.
 9. Ta ut och täck över eller slå in köttet i folie. Låt fläskfilén vila ca 15 minuter innan du skär upp den till servering.
 10. Skär upp fläskfilén i förslagsvis 1 cm tjocka skivor och servera den på fat eller tallrik med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3.8 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept