Kyckling i ugn med ädelost
Kyckling i ugn med ädelost, grädde, bacon och salladslök. Riktigt smaskigt och enkelt med kycklingfilé och sås i ett i ugnen. En variant på krämig kycklinggratäng.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Bryn bacon i en stekpanna.
- Förbered önskade tillbehör som ex. koka upp vatten till pasta.
- Lägg över bacon på en tallrik. Diska ur stekpannan.
- Tillsätt olivolja och värm upp stekpannan.
- Lägg i kycklingfiléerna samt salta och peppra dem. Bryn dem några minuter på båda sidorna.
- Ta upp dem och lägg dem på en tallrik att svalna något.
- Skölj och strimla salladslöken.
- Skär kycklingen i grova skivor tvärs emot köttfibrerna. Lägg tillbaka kycklingen i en ugnsform (i storlek som en halv ugnsplåt) eller panna med höga kanter.
- Tillsätt grädden samt mjölken och strö över lök samt bacon.
- Smula över ädelosten.
- Sätt in kycklingen i ugnen i ca 15 minuter tills grädden kokar och ädelosten har fått färg.
- Servera kycklingen med önskade tillbehör.
Serveringsförslag
- Gott till är pressad potatis, pasta som tagliatelle, kokt gnocchi, råris eller ris.
- En grönsallad eller tomatsallad passar också till.
Varianter
- Som ädelost kan du ta valfri mögelost som grönmögelost, blåmögelost, Gorgonzola, Saint Aigur, Roquefort, Stilton och Kvibille med flera.
- Salladslöken kan ersättas med 1/3 purjolök eller två knipplökar.
- Bacon är valfritt. Du kan även ta enbart bacon och skippa ädelost.
- Bacon kan bytas mot pancetta eller kalkonbacon.
- Vegetarisk variant kan du laga med quornfilé och skippa bacon. Eller hacka med soltorkad tomat istället för bacon.
Uppskattat näringsvärde per portion: 426 kcal