Kyckling i ugn med ädelost

Kyckling i ugn med ädelost, grädde, bacon och salladslök. Riktigt smaskigt och enkelt med kycklingfilé och sås i ett i ugnen. En variant på krämig kycklinggratäng.

5 portioner kyckling i ugn med ädelost

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 5 kycklingfiléer ca 750 gram
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 140 gram ädelost, 1 paket som Kvibille Klassisk ädel eller annan grönmögelost
  • 1 knippe salladslök
  • 1 pkt tärnad bacon 150 gram

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Bryn bacon i en stekpanna.
  3. Förbered önskade tillbehör som ex. koka upp vatten till pasta.
  4. Lägg över bacon på en tallrik. Diska ur stekpannan.
  5. Tillsätt olivolja och värm upp stekpannan.
  6. Lägg i kycklingfiléerna samt salta och peppra dem. Bryn dem några minuter på båda sidorna.
  7. Ta upp dem och lägg dem på en tallrik att svalna något.
  8. Skölj och strimla salladslöken.
  9. Skär kycklingen i grova skivor tvärs emot köttfibrerna. Lägg tillbaka kycklingen i en ugnsform (i storlek som en halv ugnsplåt) eller panna med höga kanter.
  10. Tillsätt grädden samt mjölken och strö över lök samt bacon.
  11. Smula över ädelosten.
  12. Sätt in kycklingen i ugnen i ca 15 minuter tills grädden kokar och ädelosten har fått färg.
  13. Servera kycklingen med önskade tillbehör.

Serveringsförslag

Varianter

  • Som ädelost kan du ta valfri mögelost som grönmögelost, blåmögelost, Gorgonzola, Saint Aigur, Roquefort, Stilton och Kvibille med flera.
  • Salladslöken kan ersättas med 1/3 purjolök eller två knipplökar.
  • Bacon är valfritt. Du kan även ta enbart bacon och skippa ädelost.
  • Bacon kan bytas mot pancetta eller kalkonbacon.
  • Vegetarisk variant kan du laga med quornfilé och skippa bacon. Eller hacka med soltorkad tomat istället för bacon.
E-mail
Medel: 3.4 (86 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 426 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-16