Kycklingcurry på indiskt vis

Introduktion och förberedelse

Kycklingcurry med basmatiris. En kycklinggryta med curry med garam masala, zucchini och paprika.

Om du vill kan du ha en halv burk crème fraiche eller 1,5 dl grädde på slutet och koka upp för en krämigare currysås.

Serveringsförslag

Med ris som basmatiris, råris, Indiskt ris eller rispilaff. Kokt quinoa, blomkålsris eller helt matvete funkar också.

Naanbröd är såklart gott till.

Garnering

Jordnötter, cashewnötter, färsk koriander samt russin är gott att toppa med.

Såser

En kall sås med naturell yoghurt blandat med färsk hackad eller torkad mynta. Raita, korianderchutney och/eller indisk tomatsås.

Heta tillbehör

Rabarberchutney, het picklad mango samt chilisås kan du ha till om du gillar het mat.

Dricka till

Lassi eller cashewsmoothie kan man dricka till. Eller en ljus lageröl.

4 portioner kycklingcurry

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 g kycklinglårfilé, kycklingfilé eller 750 gram styckade kycklingbitar med ben ex. kycklinglår
  • 3 msk olja eller ghee
  • 1 gul lök
  • 1 msk hackad ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk curry
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 2 msk tikka masala currypasta (valfritt)
  • 1 tsk garam masala
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 6 dl vatten
  • 1 lime
  • 1 lagerblad
  • salt och peppar
  • 0,5 zucchini
  • 1 paprika, röd eller gul

Tillagning

  1. Skala och hacka lök, ingefära, pressa vitlök samt hacka chili.
  2. Skär kyckling, paprika och zucchini i grova bitar.
  3. Fräs allt i olja i en panna med höga kanter eller en kastrull.
  4. Tillsätt tikka masala pasta, garam masala och vetemjöl.
  5. Rör och häll på vatten samt tillsätt buljongtärning och lagerblad.
  6. Puttra i 25 minuter.
  7. Smaka av med salt, vitpeppar och limesaft. Klart att servera med basmatiris, råris, quinoa eller helt matvete. Jordnötter och russin är gott till. Yoghurt naturell blandat med färsk hackad eller torkad mynta samt Naanbröd passar också till currygrytan.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 378 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.