Kycklingcurry med kokosmjölk och röd curry

Introduktion och förberedelse

Kycklingcurry med kokosmjölk är en variant på en mild Massaman curry med röd curry, potatis, kyckling, kokosmjölk, lime, jordnötter med mera.

Tillbehör

Gott med klibbigt ris som jasminris till.

Val av kyckling

Här har jag valt hel färsk kyckling som ger grytan mycket god smak.

Istället för kyckling med ben så kan du ta fyra kycklingfiléer (en per portion) eller ca 700 gram urbenat kycklinglår.

Varianter

Annat gott i currygrytan är någon tumme färsk ingefära och/eller galangal; 1-3 piri-piri chili; någon msk tamarind; några msk fisksås; 10 blad thaibasilika; en halv kruka färsk koriander; grön currypasta istället för röd currypasta osv.

Överkurs hemgjord kycklingbuljong

Du kan slänga resten av skrovet som blir över när du styckat upp kycklingen men har du tid så blir det mycket gott att koka buljong på det som du sedan använder till thaigrytan.

  1. Täck skrovet med vatten i en gryta och tillsätt 1 hackad morot, 1 klyftad lök, 0,5 purjolök och 1/4 rotselleri, 1 lagerblad samt 5 vitpepparkorn.
  2. Koka på medelvärme i minst 30 minuter upp till några timmar och häll samt sila sedan upp kycklingbuljongen och använd till kycklingcurryn istället för vatten och kycklingbuljongtärning.

Överbliven kycklingbuljong kan du spara i kyl eller frysa in till annat. Gott till soppa och såser.

Med hemgjord currypasta

Överkurs är att laga egen röd currypasta till grytan. Då lagar du en omgång som du kan ha till flera tillfällen.

4 portioner kycklingcurry med kokosmjölk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 hel färsk kyckling, ca 1,2 kg eller motsvarande kycklingdelar som lår
  • 3 schalottenlökar eller 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk matolja, ex solrosolja
  • 2 msk röd currypasta
  • 4 limeblad
  • 1 kanelstång
  • 1 stjärnanis
  • 1 stång citrongräs
  • 1 msk socker, gärna palmsocker
  • 4 medelstora fasta potatisar
  • 400 g kokosmjölk, 1 burk
  • 6 dl vatten och en tärning kycklingbuljong
  • 0,5 lime
  • 200 gram broccoli
  • 1 paket sockerärtor eller gröna bönor
  • 1,5 dl jordnötter

Tillagning

  1. Stycka upp kycklingen i grova bitar. Förslagsvis dela låren i två delar var och sedan varje kycklingbröst i tre delar med ben kvar.
  2. Skala och klyfta löken.
  3. Skala och grovhacka vitlöken. Skär av någon mm längst ner på citrongräset samt den översta gröna decimetern. Strimla den vita tjockare delen grovt.
  4. Skala potatisen och skär i ca 2x2 cm bitar. Skölj dem i durkslag.
  5. Lägg kycklingdelarna och potatisen i en stor gryta.
  6. Tillsätt matolja och bryn kycklingbitarna med potatisen på hög värme.
  7. Sänk värmen och rör i lök, vitlök samt citrongräs samt socker. Fräs någon minut under omrörning.
  8. Tillsätt currypasta, limeblad, kanelstång och stjärnanis.
  9. Stek någon minut och tillsätt sedan kokosmjölk samt vatten och buljongtärning (eller kycklingbuljong).
  10. Koka currygrytan under lock i 25 minuter.
  11. Skölj och skär broccoli under tiden i buketter.
  12. Skölj och strimla sockerärtor.
  13. Tillsätt broccoli och sockerärtor och koka 5 minuter till.
  14. Innan servering så tillsätter du jordnötterna - gärna grovt krossade.
  15. Pressa i en halv lime. Vidare kan du smaka av grytan med mer röd curry, limesaft och salt.
  16. Gott till kycklingcurry är jasminris eller råris.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 329 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-24

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.