Kycklingcurry med kokosmjölk och röd curry

Kycklingcurry med kokosmjölk är en variant på en mild Massaman curry med röd curry, potatis, kyckling, kokosmjölk, lime, jordnötter med mera.

Här har jag valt hel färsk kyckling som får mycket god smak. Istället för kyckling med ben så kan du ta fyra kycklingfiléer (en per portion) eller ca 700 gram urbenat kycklinglår.

Med hemgjord kycklingbuljong

Du kan slänga resten av skrovet men har du tid kan du koka buljong på det. Täck skrovet med vatten i en gryta och tillsätt 1 hackad morot, 1 klyftad lök, 0,5 purjolök och 1/4 rotselleri, 1 lagerblad samt 5 vitpepparkorn. Koka på medelvärme i ca 30 minuter och häll sila sedan upp kycklingbuljongen och använd till kycklingcurryn istället för vatten. Överbliven kycklingbuljong kan du spara i kyl eller frysa in till annat. Gott till soppa och såser.

Varianter

Annat gott i currygrytan är någon tumme färsk ingefära och/eller galangal; 1-3 piri-piri chili; någon msk tamarind; några msk fisksås; 10 blad thaibasilika; en halv kruka färsk koriander; grön currypasta istället för röd currypasta osv.

Tillbehör

Gott med klibbigt ris som jasminris till.

Med hemgjord currypasta

Överkurs är att laga egen röd currypasta till grytan. Då lagar du en omgång som du kan ha till flera tillfällen.

4 portioner kycklingcurry med kokosmjölk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 hel färsk kyckling, ca 1,2 kg eller motsvarande kycklingdelar som lår
  • 3 schalottenlökar eller 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk matolja, ex solrosolja
  • 2 msk röd currypasta
  • 4 limeblad
  • 1 kanelstång
  • 1 stjärnanis
  • 1 stång citrongräs
  • 1 msk socker, gärna palmsocker
  • 4 medelstora fasta potatisar
  • 400 g kokosmjölk, 1 burk
  • 6 dl vatten en tärning kycklingbuljong
  • 0,5 lime
  • 200 gram broccoli
  • 1 paket sockerärtor eller gröna bönor
  • 1,5 dl jordnötter

Tillagning

  1. Stycka upp kycklingen i grova bitar. Förslagsvis dela låren i två delar var och sedan varje kycklingbröst i tre delar med ben kvar.
  2. Skala och klyfta löken.
  3. Skala och grovhacka vitlöken. Skär av någon mm längst ner på citrongräset samt den översta gröna decimetern. Strimla den vita tjockare delen grovt.
  4. Skala potatisen och skär i ca 2x2 cm bitar. Skölj dem i durkslag.
  5. Lägg kycklingdelarna och potatisen i en stor gryta.
  6. Tillsätt matolja och bryn kycklingbitarna med potatisen på hög värme.
  7. Sänk värmen och rör i lök, vitlök samt citrongräs samt socker. Fräs någon minut under omrörning.
  8. Tillsätt currypasta, limeblad, kanelstång och stjärnanis.
  9. Stek någon minut och tillsätt sedan kokosmjölk samt vatten och buljongtärning (eller kycklingbuljong).
  10. Koka currygrytan under lock i 25 minuter.
  11. Skölj och skär broccoli under tiden i buketter.
  12. Skölj och strimla sockerärtor.
  13. Tillsätt broccoli och sockerärtor och koka 5 minuter till.
  14. Innan servering så tillsätter du jordnötterna - gärna grovt krossade.
  15. Pressa i en halv lime. Vidare kan du smaka av grytan med mer röd curry, limesaft och salt.
  16. Gott till kycklingcurry är jasminris eller råris.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept