Kyckling i ugn med grädde

Sås och grönt i ett. Med smak av sambal oelek chili, spenat, vitlök, lök, basilika, parmesan och gratängost.
En god, enkel men festlig rätt med kycklingfiléer som passar med pressad potatis, ris, råris, rostade rotfrukter, klyftpotatis osv.
En sallad med tärnade tomater och avokado i olivolja och vinäger passar också till.

4 portioner kyckling i ugn med grädde

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer, 400-500 gram
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 liten gul lök
  • 1 tsk sambal oelek
  • 100 gram färsk babyspenat
  • 10 blad färsk basilika
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • 0,5 dl riven gratängost eller mozzarella

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Börja med önskade tillbehör ex. pressad potatis, ris, råris, rostade rotfrukter, klyftpotatis eller annat.
  2. Värm en stekpanna och bryn kycklingfiléerna i olivolja på båda sidor. Salta och peppra.
  3. Skala och finhacka vitlök och gul lök samt tillsätt den.
  4. Tillsätt sambal oelek och fräs någon minut.
  5. Skölj spenat och tillsätt den tillsammans med basilika.
  6. Tillsätt grädde och riven parmesan. Koka upp och vänd runt.
  7. Lägg över kycklingen i en ugnsform. Ös över spenat och sås.
  8. Strö över gratängost och grädda kycklingen tills den fått färg ca 15 minuter högt upp i ugnen.
  9. Ta ut och servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.3 (29 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer