Surdegsbröd och surdeg

Bröd bakat med surdeg blir gott, nyttigt, har lågt gi, håller längre och smakar mer. Går bra att frysa.
Köp gärna ekologiskt mjöl från ex. Saltå Kvarn eller annan lokal producent
Tidsangivelsen stämmer ej men räkna med att det tar 4 dagar att få igång surdegen och 2 dagar att använda den till bröd. När du väl har surdeg igång så går det snabbare att baka surdegsbröd.

4 Surdegsbröd bröd med surdeg

  • Förberedelse: 4 dagar 3 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 30 min

Ingredienser

  • SURDEG: 4 dl vetemjöl
  • 3 dl fingervarmt vatten
  • 1 dl rivet äpple
  • SURDEGSBRÖD DAG 1 (på kvällen): 1 dl surdeg
  • 3 dl ljummet vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • SURDEGSBRÖD DAG 2 (på morgonen): 2 dl ljummet vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • SURDEGSBRÖD DAG 2 (på kvällen) efter 5-10 timmar: 3 dl ljummet vatten
  • 1 msk salt
  • 1 liter vetemjöl

Tillagning

  1. SURDEG: Dag 1: Skölj och riv äpple. Blanda rivet äpple, 2 dl vetemjöl och 1 dl fingervarmt vatten i en glas- eller plastburk med lock ex. 2 liters plastburk. Det ska vara en tjockflytande gröt. Ställ den varmt mellan 22-28 grader. Ovanpå kylen eller i en avstängd ugn brukar vara bra ställen. Låt surdegen stå i 2 dagar och rör om i den varje dag.
  2. Dag 3: Rör i ytterligare 2 dl vetemjöl samt 2 dl fingervarmt vatten.
  3. Dag 4: Surdegen är klar att användas. Den ska vara bubblig. Surdegen förvaras i kylen med lock tills den ska användas.
  4. BAKA SURDEGSBRÖD: Surdegsbröd dag 1 (på kvällen): Blanda ut surdeg i fingervarmt vatten och rör ned mjöl. Täck med lock eller plast. Låt denna sk fördeg stå i rumstemperatur och jäsa.
  5. Surdegsbröd dag 2 (på morgonen): Blanda fingervarmt vatten och vetemjöl med fördegen. Låt stå övertäckt 5-10 timmar och jäsa.
  6. Surdegsbröd dag 2 (på kvällen): Snart dags att baka. Blanda i fingervarmt vatten och vetemjöl till en fast men ännu klibbig deg. Spara lite mjöl till utbakningen.
  7. Knåda degen för hand på bakbord i 13 minuter. Tillsätt saltet och knåda i 7 minuter till. Ett tips är att använda en köksmaskin att knåda åt dig.
  8. Låt degen stå och vila övertäckt i 10 minuter.
  9. Dela degen på fyra delar och forma limpor.
  10. Lägg dem på bakplåtspapper. Mjöla ovanpå.
  11. Jäs bröden övertäckta i ca 40 minuter.
  12. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt i två plåtar så att de blir varma.
  13. För över bröden på plåtarna och sätt in bröden i ugnen. Sänk värmen efter 10 minuter till 200 grader. Efter totalt 40 minuter sänk igen till 180 grader och grädda i ytterligare 10-20 minuter. Bröden ska ha fin yta och låta ihåliga när du knackar på botten.
  14. Ta ut bröden och låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer