Surdegsbröd och surdeg

Introduktion och förberedelse

Bröd bakat med surdeg blir gott, nyttigt, har lågt gi, håller längre och smakar mer. Går bra att frysa.

Köp gärna ekologiskt mjöl från ex. Saltå Kvarn eller annan lokal producent.

Funkar även med vanligt vetemjöl special eller Finax Manitoba cream - med hög glutenhalt.

Räkna med att det tar 4 dagar att få igång surdegen och 2 dagar att baka den till bröd.

När du väl har surdeg igång så går det snabbare att baka surdegsbröd med den färdiga surdegen.

Du kan baka med hela surdegen och ta undan en del när degen jäst innan du formar bröden.

Eller använd en del av surdegen - förslagsvis hälften till brödet och hälften kan du spara undan.

Mata och håll sedan liv i surdegen som nedan med vetemjöl och så vidare så den växer till sig igen. Här är lite mer tips på att lyckas med surdegsbaket.

4 surdegsbröd

  • Förberedelse: 4 dagar 3 tim
  • Tillagning: 2 dagar 30 min
  • Klart på: 6 dagar 3 tim 30 min

Ingredienser

  • SURDEG: 4 dl vetemjöl
  • 3 dl fingervarmt vatten
  • 1 dl rivet äpple
  • BAKA MED SURDEGEN - DAG 1 (på kvällen): 1 dl surdeg
  • 3 dl ljummet vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • BAKA MED SURDEGEN - DAG 2 (på morgonen): 2 dl ljummet vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • BAKA MED SURDEGEN - DAG (på kvällen) efter 5-10 timmar: 3 dl ljummet vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 liter vetemjöl

Tillagning

  1. SURDEG DAG 1: Skölj och riv äpple. Blanda rivet äpple, 2 dl vetemjöl och 1 dl fingervarmt vatten i en glas- eller plastburk med lock ex. 2 liters plastburk. Det ska vara en tjockflytande gröt. Ställ den varmt mellan 22-28 grader. Ovanpå kylen eller i en avstängd ugn brukar vara bra ställen. Låt surdegen stå i 2 dagar och rör om i den varje dag.
  2. SURDEG DAG 3: Rör i ytterligare 2 dl vetemjöl samt 2 dl fingervarmt vatten.
  3. SURDEG DAG 4: Surdegen är klar att användas. Den ska vara bubblig. Surdegen förvaras i kylen med lock tills den ska användas.
  4. BAKA MED SURDEGEN DAG 1 - på kvällen: Blanda ut surdeg i fingervarmt vatten och rör ned mjöl. Täck med lock eller plast. Låt denna sk fördeg stå i rumstemperatur och jäsa.
  5. BAKA MED SURDEGEN - DAG 2 - på morgonen: Blanda fingervarmt vatten och vetemjöl med fördegen. Låt stå övertäckt 5-10 timmar och jäsa.
  6. BAKA MED SURDEGEN - DAG 2 - på kvällen: Snart dags att baka. Blanda i fingervarmt vatten och vetemjöl till en fast men ännu klibbig deg. Spara lite mjöl till utbakningen.
  7. Knåda degen för hand på bakbord i 13 minuter. Tillsätt saltet och knåda i 7 minuter till. Ett tips är att använda en köksmaskin att knåda åt dig.
  8. Låt degen stå och vila övertäckt i 10 minuter.
  9. Dela degen på fyra delar och forma limpor.
  10. Lägg dem på bakplåtspapper. Mjöla ovanpå.
  11. Jäs bröden övertäckta i ca 40 minuter.
  12. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn. Sätt i två plåtar så att de blir varma.
  13. För över bröden på plåtarna och sätt in bröden i ugnen. Sänk värmen efter 10 minuter till 200 grader. Efter totalt 40 minuter sänk igen till 180 grader och grädda i ytterligare 10-20 minuter. Bröden ska ha fin yta och låta ihåliga när du knackar på botten.
  14. Ta ut bröden och låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 4.1 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 108 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.