Hemrökt fisk

Varmrök fisk själv i en ABU-rök. Feta fiskar som lax, öring, makrill, fet sill, abborrar men även gädda, gös, torsk, räkor eller flundror blir goda i röken. 8-15 minuter tar det att röka fisken i en ABU-rök.

Fiskarna ska helst vara med skinn annars blir röksmaken på fiskens yta väl genomslående. Dock en smaksak. Ål är jättegott hemrökt men de är tyvärr utrotningshotade så de får vara. Annars röks ål rensad med skinn samt huvud.
ABU-röken värms vanligtvis av t-sprit under men du kan också tillföra värme underifrån på annat vis ex. genom att lägga den i glöd från brasa eller grill. Gaskök eller gasspis funkar också (rök dock ej inomhus).

Du kan smaksätta fisken med andra kryddor också som Tillsätt ev. smaksättning förslagsvis som hackad dill, hackad vitlök eller riven muskot.

Välj en lax- eller öringsida med skinn (ca 1 kg); eller 6 lax- eller öringfiléer med skinn; eller 12 feta sillar (hela, rensade med skinn, med eller utan huvud); eller 4 makrillar (hela, rensade med skinn, med eller utan huvud); eller 1 bit gös eller torsk à ca 1 kg (filéad med skinnet kvar eller hel urtagen). Eller 12 abborrar (hela, rensade med skinn, med eller utan huvud) eller 1 bit gädda à ca 800 gram (filéad med skinnet kvar eller hel urtagen). Eller 4 flundror (röks hela med huvud ca 2 i taget för de får ej plats mer).

Du behöver också: en ABU-röklåda (eller motsvarande), rökspån, T-sprit, stekspade, grytlappar samt ex. ett litet grytlock att släcka i bränslebehållaren med.

4 portioner hemrökt fisk

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 30 min

Ingredienser

 • 800 gram fisk enligt tips ovan
 • 1 tsk salt
 • 1 krm svart- eller vitpeppar (gärna nymalen)
 • 1 citron i skivor eller klyftor till servering

Tillagning

 1. Förbered fisken: Rensa fisken. För laxsida och större filéer som makrill låt skinnet vara kvar (lägg nedåt i röken). För mindre fiskar så rensa bara ut inkråm och lämna skinn, fenor och huvud.
 2. Torka av fisken med lite papper och lägg i en bunke.
 3. Gnid in fisken med ca en tsk salt och förvara helst kallt tills det är dags att röka. Du kan ha fisken i salt över natten i kylen exempelvis. Saltar du fisken så blir den lite fastare i rökt skick.
 4. Skölj av det mesta saltet och torka fisken igen.
 5. Salta och peppra fisken. Tillsätt ev. smaksättning förslagsvis som hackad dill, hackad vitlök eller muskot.
 6. Förbered ABU-röken: Säkerhet först: Välj ett brandsäkert underlag till röklådan och dess bränslebehållare som ska stå under lådan ex. sten, keramik eller grus. Ha ett lock eller liknande till hands att lägga över och släcka t-spriten i bränslebehållaren.
 7. Strö ett 0,5 cm lager rökspån i botten på röklådan.
 8. Lägg upp fisken på rökgallret och placera över rökspånen i röklådan.
 9. Det finns två storlekar ABU-röklådor. Har du den mindre får du dela upp fisken i två omgångar rökning.
 10. Ställ bränslebehållaren på brandsäkert underlag där du ska ha röken och häll i t-sprit upp till hälften av behållaren och tänd på spriten.
 11. Ställ över röklådan med fisken.
 12. Skjut på locket och lämna en 0,5 cm glipa.
 13. Varmrök fisken i 8 - 10 minuter om det är små fiskar eller fisk i bitar; ca 15 minuter om det är större bit eller bitar fisk.
 14. Lyft bort röklådan. Lyft upp gallret med fisken.
 15. Fisken är nu klar att serveras. Rök ev. en omgång fisk till om du har den lilla ABU-röken.
 16. Efter rökningen så släck försiktigt bränslet genom att kväva det med ex. ett lock. OBS det är mycket brandfarligt så akta dig.
 17. Varmrökt fisk kan serveras varm, ljummen eller så kan du ha den i kylen till senare.
 18. Gott till rökt fisk är ex. kokt färskpotatis med smör och salt; sås av gräddfil förslagsvis blandad med tärnad gurka. Potatissallad är också gott. Knäckebröd med smör är en klassiker med rökt fisk ex. rökta abborrar till förrätt. Rosta gärna knäcket knaprigt innan i röken (utan rökspån då) samt låt svalna; bred på smör och ös på med rökt fiskkött och njut.
E-mail
Medel: 4.7 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer