Inkokt lax i kuber

Inkokt lax i kuber är lätt att förbereda och laga till flera ex. till buffé eller fest. Laxkuberna sjuds och får svalna i en lag med morot, ättika, lök, kryddnejlikor, lagerblad, dill och salt. Förvara sedan i kylen till servering.

Servera och lägg upp på fat och garnera förslagsvis med morötterna och löken från lagen samt dillkvistar och gurkskivor eller inlagd gurka samt en skål med majonnäs, majonässås eller skarpsås till. Citronklyftor, grönsallad, tomater, en skål med inlagd gurka och kokt potatis kan man också servera till så har du grunden på en sommarbuffé, midsommarfest, bjudning eller annat festligt tillfälle.

Dubblerar du receptet så kan du fylla på med mer laxbitar i lagen och enbart se till så att lagen täcker laxen - du behöver ej dubbla lagen igen endast ev. öka på den något.

Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.

Vintips:

Till inkokt lax passar ett vitt fylligt vin ex. från Alsace som Riesling eller Gewurtztraminer.

4 portioner inkokt lax i kuber

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 1 st medelstor morot
  • 1 st gul lök
  • 1 liter vatten
  • 1 dl ättika 12%
  • 1,5 tsk salt
  • 5 st vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 kryddnejlikor
  • 4 dillstjälkar
  • Skarpsås: 3 msk majonnäs
  • 1 st hackat hårdkokt ägg
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk finhackad dill
  • 2 msk vispad grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Inlagd gurka: 0,5 tunt skivad gurka
  • 0.5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 krm salt (valfritt)
  • 0,5 krm vitpeppar (valfritt)
  • Tillbehör: 4 port kokt färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 65 gram grönsallad, babyspenat
  • 8 rädisor
  • 8 cocktailtomater
  • 4 klyftor citron

Tillagning

  1. Skala och skär moroten i slantar. Skala löken och skär den i klyftor. Blanda alla ingredienser till lagen. Låt koka i 10 minuter.
  2. Skär laxen i 3 bitar om det ej redan är gjort. Skär varje laxbit i 4 kuber.
  3. Lägg ner laxen i ättikslagen.
  4. Låt lagen koka upp till några första bubblor sänk sedan värmen till lägsta och låt laxen sjuda under lock i 8 minuter.
  5. Sätt pannan eller kastrullen med laxen att svalna i ett vattenbad med kallt vatten ex. i vasken eller i en långpanna med höga kanter och rinnande vatten över vasken. Låt gärna laxen ligga några timmar i lagen i kylen ex. över natten men den går också att servera direkt.
  6. Ta upp laxen och servera laxen på fat.
  7. Garnera gärna med färsk dill, inlagd gurka och klyftad citron.
  8. Förslag att servera till är kokt potatis, inlagd gurka, skarpsås samt en grönsallad efter säsong ex. med bladspenat, skivade rädisor och cocktailtomater.
  9. Inlagd gurka passar till att garnera varje laxkub med eller servera i en skål bredvid.
  10. Gott till är en majännässås ex. skarpsås: koka ägg och skölj det kallt. Vispa grädden löst. Tillsätt majonnäs med hackat ägg. Smaka av med lite vinäger, salt, peppar och rör ned hackad dill. Förvara kallt till servering.
  11. Inlagd gurka: skiva gurka tunt och blanda med en ättikslag av 1-2-3-lag: del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer