Inkokt lax med skarpsås och inlagd gurka

Introduktion och förberedelse

Inkokt lax med skarpsås och inlagd gurka. En svensk klassiker med kokt potatis. Skarpsås är en majonnässås med kokt hackat ägg, dill och vispad grädde. Här med kokt färskpotatis, kokta fina knippmorötter och salladslökar till. Istället för dessa kan du ta andra primörer eller valfria tillbehör.

Laxfiléerna läggs i en sjudande lag och får svalna med morot, ättika, lök, kryddnejlikor, lagerblad, dill och salt. Förvara sedan i kylen till servering. Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt. Såsen och gurkan kan också göras innan och då är det bara att koka lite potatis, fina morötter och salladslök när det är dags för servering.

Räkna 4 bitar laxfilé av mittbiten, ca 140 gram per person till huvudrätt. Köp MSC-märkt lax.

Vintips:

Till inkokt lax passar ett vitt fylligt vin ex. från Alsace som Riesling eller Gewurtztraminer.

4 portioner inkokt lax med skarpsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé av mittbiten
  • 1 st medelstor morot
  • 1 st gul lök
  • 1 liter vatten
  • 1 dl ättika 12%
  • 1,5 tsk salt
  • 5 st vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 kryddnejlikor
  • 5 dillstjälkar (ta stjälkarna när du hackar dill till skarpsåsen)
  • Skarpsås: 3 msk majonnäs
  • 1 st hackat hårdkokt ägg
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk finhackad dill
  • 2 msk vispad grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Inlagd gurka: 0,5 tunt skivad gurka
  • 0.5 dl ättika, 1 dl socker och 3 dl vatten
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 krm salt (valfritt)
  • 0,5 krm vitpeppar (valfritt)
  • Att ha till: 12 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 8 kokta späda morötter
  • 4 salladslökar eller knipplökar
  • 0,5 dl färsk dill till garnering
  • 4 citronklyftor till garnering

Tillagning

  1. Skala och skär moroten i slantar. Skala löken och skär den i klyftor. Blanda alla ingredienser till lagen. Låt koka i 10 minuter.
  2. Skär laxen i 4 portionsbitar.
  3. Lägg ner den i ättikslagen.
  4. Låt lagen koka upp till några första bubblor sänk sedan värmen till lägsta och låt laxen sjuda under lock i 15 minuter.
  5. Sätt pannan eller kastrullen med laxen att svalna i lagen i ett vattenbad med kallt vatten ex. i vasken eller i en långpanna med höga kanter och rinnande vatten (över vasken). Låt gärna laxen ligga några timmar i lagen i kylen ex. över natten men den går också att servera direkt.
  6. Skarpsås: koka ägget och skölj det kallt. Vispa grädden löst. Tillsätt majonnäs med hackat ägg. Smaka av med lite vinäger, salt, peppar och rör ned hackad dill. Förvara kallt till servering.
  7. Inlagd gurka: skiva gurka tunt och blanda med en ättikslag av 1-2-3-lag: del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten.
  8. Skrubba och rensa samt koka potatis.
  9. Rensa och skala morötter samt dela och skölj löken i grova bitar. Koka morötter och lök tillsammans med potatis i fem minuter mot slutet (eller koka i en egen kastrull med lite vatten).
  10. Ta upp laxen och lägg på fat eller tallrik.
  11. Servera den inkokta laxen med kokta morotsbitar, potatis och kokt lök samt skarpsås och inlagd gurka. Garnera ev. med dill och citronklyfta.
E-mail
Medel: 3.8 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept