Inkokt lax med skarpsås och inlagd gurka

En svensk klassiker med kokt potatis och inlagd gurka.
Räkna ca 140 gram laxfilé per person till huvudrätt.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Såsen och gurkan kan också göras innan och då är det bara att koka lite potatis, morötter och lök när det är dags.

4 portioner inkokt lax med skarpsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé av mittbiten
  • 1 st medelstor morot
  • 1 st gul lök
  • 1 liter vatten
  • 1 dl ättika 12%
  • 1,5 tsk salt
  • 5 st vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 kryddnejlikor
  • 5 dillstjälkar (ta stjälkarna när du hackar dill till skarpsåsen)
  • Skarpsås: 3 msk majonnäs
  • 1 st hackat hårdkokt ägg
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk finhackad dill
  • 2 msk vispad grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Inlagd gurka: 0,5 tunt skivad gurka
  • 0.5 dl ättika, 1 dl socker och 3 dl vatten
  • 1 msk hackad persilja
  • 1 krm salt (valfritt)
  • 0,5 krm vitpeppar (valfritt)
  • Att ha till: 12 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 8 kokta späda morötter
  • 4 salladslökar eller knipplökar
  • 0,5 dl färsk dill till garnering
  • 4 citronklyftor till garnering

Tillagning

  1. Skala och skär moroten i slantar. Skala löken och skär den i klyftor. Blanda alla ingredienser till lagen. Låt koka i 10 minuter.
  2. Skär laxen i 4 portionsbitar.
  3. Lägg ner den i ättikslagen.
  4. Låt lagen koka upp till några första bubblor sänk sedan värmen till lägsta och låt laxen sjuda under lock i 15 minuter.
  5. Sätt pannan eller kastrullen med laxen att svalna i lagen i ett vattenbad med kallt vatten ex. i vasken eller i en långpanna med höga kanter och rinnande vatten (över vasken). Låt gärna laxen ligga några timmar i lagen i kylen ex. över natten men den går också att servera direkt.
  6. Skarpsås: koka ägget och skölj det kallt. Vispa grädden löst. Tillsätt majonnäs med hackat ägg. Smaka av med lite vinäger, salt, peppar och rör ned hackad dill. Förvara kallt till servering.
  7. Inlagd gurka: skiva gurka tunt och blanda med en ättikslag av 1-2-3-lag: del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten.
  8. Skrubba och rensa samt koka potatis.
  9. Rensa och skala morötter samt dela och skölj löken i grova bitar. Koka morötter och lök tillsammans med potatis i fem minuter mot slutet (eller koka i en egen kastrull med lite vatten).
  10. Ta upp laxen och lägg på fat eller tallrik.
  11. Servera den inkokta laxen med kokta morotsbitar, potatis och kokt lök samt skarpsås och inlagd gurka. Garnera ev. med dill och citronklyfta.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer