Bräserade köttfärsbiffar i porteröl

Introduktion och förberedelse

Bräserade köttfärsbiffar i porteröl med rotfrukter som morot och potatis samt lite lök - allt i en gryta.

En variant på sjömansbiff med köttfärs istället för lövbiff.

Serveringsförslag

Servera gärna med ett syrligt grovt bröd som yoghurtbröd och ost.

Toppa gärna vid servering med en klick crème fraiche eller smetana.

Kan även garneras med hackad persilja och någon kvist färsk timjan.

Varianter

  • Du kan laga biffarna med blandfärs eller nötfärs.
  • Lammfärs, viltfärs och kycklingfärs är andra alternativ.
  • Vegetariskt blir det med formbar sojafärs.
  • Du kan även ha i andra rotfrukter som palsternacka, kålrot och rotselleri.

4 portioner bräserade köttfärsbiffar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram blandfärs eller nötfärs
  • 0,5 dl olivolja till stekning
  • 8 medelstora fasta potatisar
  • 3 morötter
  • 2 gula lökar
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 flaska Porter-öl 33 cl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk torkad timjan

Tillagning

  1. Forma små biffar cirka 7 centimeter breda av färsen och stek i olja tills de fått lagom färg - de behöver inte vara genomstekta. Lägg biffarna i botten av en gryta.
  2. Skala och strimla löken. Bryn den lätt i olja och lägg den sedan över biffarna i grytan.
  3. Skala potatis och morötter, skär dem i centimetertjocka skivor och lägg dem över biffarna och löken i grytan. Strö timjan, salt och vitpeppar över.
  4. Lägg i buljongtärningen, häll i Porter-ölen och fyll upp med så mycket vatten att det kommer upp till samma höjd som rotfrukterna.
  5. Koka under lock tills rotfrukterna kokat färdigt ca 20 minuter.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 650 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-25