Bräserade köttfärsbiffar i porteröl

Introduktion och förberedelse

Bräserade köttfärsbiffar i porteröl med rotfrukter som morot och potatis samt lite lök - allt i en gryta. Du kan laga biffarna med blandfärs eller nötfärs.

Lammfärs och kycklingfärs är andra alternativ. Vegetariskt blir det med formbar sojafärs.

Du kan även ha i andra rotfrukter som palsternacka, kålrot och rotselleri.

Servera med ett syrligt grovt bröd som yoghurtbröd och ost.

Toppa gärna vid servering med en klick crème fraiche eller smetana. Kan även garneras med hackad persilja och någon kvist färsk timjan.

4 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 g blandfärs eller nötfärs
  • 0,5 dl olivolja till stekning
  • 8 medelstora fasta potatisar
  • 3 morötter
  • 2 gula lökar
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 flaska Porter-öl 33 cl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 tsk torkad timjan

Tillagning

  1. Forma små biffar cirka 7 centimeter breda av färsen och stek i olja tills de fått lagom färg - de behöver inte vara genomstekta. Lägg biffarna i botten av en gryta.
  2. Skala och strimla löken. Bryn den lätt i olja och lägg den sedan över biffarna i grytan.
  3. Skala potatis och morötter, skär dem i centimetertjocka skivor och lägg dem över biffarna och löken i grytan.
  4. Lägg i buljongtärningen, häll i Porter-ölen och fyll upp med så mycket vatten att det kommer upp till samma höjd som rotfrukterna. Strö timjan, salt och vitpeppar över och koka under lock tills rotfrukterna kokat färdigt ca 15 minuter.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.