Köttfärslimpa med leverpastej

Köttfärslimpa fylld med leverpastej som ger extra smak och en saftig köttfärslimpa. Med förslag på sås och tillbehör.

8 portioner köttfärslimpa med leverpastej

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1,3 kg blandfärs
  • 150 gram leverpastej
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • GRÄDDSÅS: 25 gram smör
  • 2 dl sky från köttfärslimpan
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 4 msk ljus soja
  • TILLBEHÖR: 200 gram strimlad grönkål eller savoykål
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 4 port kokt potatis
  • 4 saltgurkor
  • 1 dl lingonsylt
  • 65 gram grönsallad
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Platt ut köttfärsen på bakplåtspappret i en ca 35 cm bred och 25 cm hög rektangel.
  3. Skär bitar av leverpastejen och fördela på köttfärsen.
  4. Salta och peppra på köttfärsen.
  5. Rulla ihop köttfärsen med hjälp av bakplåtspappret till en jämn rulle likt en rulltårta.
  6. Lägg köttfärslimpan på bakplåtspappret i en ugnsform.
  7. Baka köttfärslimpan i ca 50 minuter eller tills innertemperaturen är minst 62 grader (använd stektermometer).
  8. Förbered och koka potatis när det är ca 30 minuter kvar.
  9. Förbered tillbehör som sallad och ev. gräddkokt grönkål.
  10. Förbered såsen genom att fräsa mjölet i smör och sedan tillsätta grädde och mjölk under omrörning. Låt småkoka och rör då och då.
  11. Ta ut köttfärslimpan och häll av stekskyn. Rör ner stekskyn i gräddsåsen.
  12. Smaka av gräddsåsen med soja, salt och peppar.
  13. Skiva upp köttfärslimpan och servera förslagsvis med kokt potatis, lingonsylt, gräddsås, saltgurka, gräddkokt kål, grönsallad samt hackad persilja.
Till köttfärslimpan hade jag kokt potatis, grönsallad, lingon, saltgurka samt gräddkokt grönkål och gräddsås.
Köttfärslimpa fylld med leverpastej och lindad med bacon. Här på fat garnerad med persilja och med inlagd gurka runt.

Serveringsförslag

Varianter

  • Gillar du bacon kan du linda in köttfärslimpan i bacon, pancetta, kalkonbacon eller annat rökt fläsk.
  • Vidare kan man ha i någon dl skivad smörgåsgurka i köttfärslimpan.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-01

Tillbehör och liknande: