Köttfärslimpa med leverpastej

Köttfärslimpa med leverpastej, gräddsås, kokt potatis, lingon, saltgurka, grönsallad och gräddkokt grönkål.
Köttfärslimpan får god smak av leverpastejen men kan också lindas i ett paket skivad bacon innan du ugnsbakar den. Vidare kan man fylla limpan med någon dl skivad smörgåsgurka också.
Gräddkokt grönkål är gott till men valfritt. Alternativ är andra kokt grönsaker som broccoli, blomkål, morot osv.

4 portioner köttfärslimpa med leverpastej

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 700 gram blandfärs
  • 100 gram leverpastej
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Gräddsås: 25 gram smör
  • 2 dl sky från köttfärslimpan i ugnen
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 4 msk ljus soja
  • Tillbehör: 200 gram strimlad grönkål
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 4 port kokt potatis
  • 4 saltgurkor
  • 1 dl lingon
  • 65 gram grönsallad
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Platt ut köttfärsen på bakplåtspappret i en ca 30 cm bred och 20 cm hög rektangel.
  3. Skär bitar av leverpastejen och fördela på köttfärsen.
  4. Salta och peppra på köttfärsen.
  5. Rulla ihop köttfärsen med hjälp av bakplåtspappret till en jämn rulle likt en rulltårta.
  6. Lägg köttfärslimpan på bakplåtspappret i en ugnsform.
  7. Baka köttfärslimpan i ca 45 minuter eller tills innertemperaturen är minst 62 grader (använd stektermometer).
  8. Förbered och koka potatis när det är ca 30 minuter kvar.
  9. Förbered tillbehör som sallad och ev. gräddkokt grönkål: skölj och strimla grönkål. Koka ihop den i en gryta med 0,5 dl vatten i ca 10 minuter. Rör i vetemjöl och sedan grädde och låt småputtra till servering. Smaka av med salt och peppar.
  10. Förbered såsen genom att fräsa mjölet i smör och sedan tillsätta grädde och mjölk under omrörning. Låt småkoka och rör då och då.
  11. Ta ut köttfärslimpan och häll av stekskyn. Rör ner stekskyn i gräddsåsen.
  12. Smaka av gräddsåsen med soja, salt och peppar.
  13. Skiva upp köttfärslimpan och servera förslagsvis med kokt potatis, lingon, gräddsås, saltgurka, gräddkokt kål, grönsallad samt hackad persilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer