Köttfärslimpa med leverpastej

Köttfärslimpa med leverpastej, gräddsås, kokt potatis, lingon, saltgurka, grönsallad och gräddkokt grönkål.

Köttfärslimpan får god smak av leverpastejen men kan också lindas i ett paket skivad bacon innan du ugnsbakar den. Vidare kan man fylla limpan med någon dl skivad smörgåsgurka också.

Gräddkokt grönkål är gott till men valfritt. Alternativ är andra kokt grönsaker som broccoli, blomkål, morot osv.

4 portioner köttfärslimpa med leverpastej

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 700 gram blandfärs
  • 100 gram leverpastej
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Gräddsås: 25 gram smör
  • 2 dl sky från köttfärslimpan i ugnen
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 4 msk ljus soja
  • Tillbehör: 200 gram strimlad grönkål
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 4 port kokt potatis
  • 4 saltgurkor
  • 1 dl lingon
  • 65 gram grönsallad
  • 0,5 dl hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Platt ut köttfärsen på bakplåtspappret i en ca 30 cm bred och 20 cm hög rektangel.
  3. Skär bitar av leverpastejen och fördela på köttfärsen.
  4. Salta och peppra på köttfärsen.
  5. Rulla ihop köttfärsen med hjälp av bakplåtspappret till en jämn rulle likt en rulltårta.
  6. Lägg köttfärslimpan på bakplåtspappret i en ugnsform.
  7. Baka köttfärslimpan i ca 45 minuter eller tills innertemperaturen är minst 62 grader (använd stektermometer).
  8. Förbered och koka potatis när det är ca 30 minuter kvar.
  9. Förbered tillbehör som sallad och ev. gräddkokt grönkål: skölj och strimla grönkål. Koka ihop den i en gryta med 0,5 dl vatten i ca 10 minuter. Rör i vetemjöl och sedan grädde och låt småputtra till servering. Smaka av med salt och peppar.
  10. Förbered såsen genom att fräsa mjölet i smör och sedan tillsätta grädde och mjölk under omrörning. Låt småkoka och rör då och då.
  11. Ta ut köttfärslimpan och häll av stekskyn. Rör ner stekskyn i gräddsåsen.
  12. Smaka av gräddsåsen med soja, salt och peppar.
  13. Skiva upp köttfärslimpan och servera förslagsvis med kokt potatis, lingon, gräddsås, saltgurka, gräddkokt kål, grönsallad samt hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.