Enkel jordgubbstårta eller jordgubbspaj med vaniljkräm

Enkel jordgubbstårta med vaniljvisp i pajskal. En slags jordgubbspaj eller jordgubbstårta gjord av knaprigt pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska jordgubbar.

En tårta räcker till 6-8 portioner. Tårtan är även god med alla slags bär ex. hallon, blåbär, jordgubbar, björnbär, vinbär etc. Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering. Du kan ösa på med mycket vinbär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären. Det går också att ösa över frysta bär om de är små som vinbär. 

Vintips till tårtan är ett sött dessertvin som ex Moulin Touchais eller liknande franskt dessertvin. 

1 jordgubbstårta eller jordgubbspaj

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 liter jordgubbar
  • 2 paket vaniljvisp eller vaniljkräm
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 tsk socker
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 msk vatten

Tillagning

  1. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  2. Knåda ihop vetemjöl samt grahamsmjöl, farinsocker, smör och vatten till en deg och låt vila i kylen en halvtimme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Stick några hål i degen med en gaffel eller täck mitten med folie och ärtor för att hindra den från att bubbla upp.
  5. Baka pajskalet i ca 15-20 minuter eller tills degen är fast och knaprig.
  6. Vispa vaniljvispen till en kräm. Bred ut vaniljkrämen i pajformen (se till att pajformen har svalnat).
  7. Rensa och skölj jordgubbar. Skär dem i delar eller skivor och fördela över fyllningen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer