Enkel jordgubbstårta

En slags jordgubbspaj eller enkel jordgubbstårta gjord av knaprigt pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska jordgubbar.

En tårta räcker till 6-8 portioner. Tårtan är även god med alla slags bär ex. hallon, blåbär, björnbär, vinbär etc.

Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.

Du kan ösa på med mycket jordgubbar om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären. Det går också att ösa över frysta jordgubbar - låt dem tina något innan.

Vintips:

Till jordgubbstårtan är ett sött dessertvin som ex Moulin Touchais eller liknande franskt dessertvin.

1 jordgubbstårta eller jordgubbspaj

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 liter jordgubbar
  • 2 paket vaniljvisp eller vaniljkräm
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 tsk socker
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 msk vatten

Tillagning

  1. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  2. Knåda ihop vetemjöl samt grahamsmjöl, socker, smör och vatten till en deg och låt vila i kylen en halvtimme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Stick några hål i degen med en gaffel eller täck mitten med folie och ärtor för att hindra den från att bubbla upp.
  5. Baka pajskalet i ca 15-20 minuter eller tills degen är fast och knaprig.
  6. Vispa vaniljvispen till en kräm. Bred ut vaniljkrämen i pajformen (se till att pajformen har svalnat).
  7. Rensa och skölj jordgubbar. Skär dem i delar eller skivor och fördela över fyllningen.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept