Enkel jordgubbstårta

Introduktion och förberedelse för tillagning

En slags jordgubbspaj eller enkel jordgubbstårta gjord av knaprigt pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska jordgubbar.

En tårta räcker till 6-8 portioner. Tårtan är även god med alla slags bär ex. hallon, blåbär, björnbär, vinbär etc.

Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.

Du kan ösa på med mycket jordgubbar om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären. Det går också att ösa över frysta jordgubbar - låt dem tina något innan.

Vintips:

Till jordgubbstårtan är ett sött dessertvin som ex Moulin Touchais eller liknande franskt dessertvin.

1 jordgubbstårta eller jordgubbspaj

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 liter jordgubbar
  • 2 paket vaniljvisp eller vaniljkräm
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 tsk socker
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 msk vatten

Tillagning

  1. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  2. Knåda ihop vetemjöl samt grahamsmjöl, socker, smör och vatten till en deg och låt vila i kylen en halvtimme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Stick några hål i degen med en gaffel eller täck mitten med folie och ärtor för att hindra den från att bubbla upp.
  5. Baka pajskalet i ca 15-20 minuter eller tills degen är fast och knaprig.
  6. Vispa vaniljvispen till en kräm. Bred ut vaniljkrämen i pajformen (se till att pajformen har svalnat).
  7. Rensa och skölj jordgubbar. Skär dem i delar eller skivor och fördela över fyllningen.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.