Kikärtssoppa med rödbetor

Introduktion och förberedelse

Kikärtssoppa med rödbetor garnerad med svarta sesamfrön. Enkel att laga av kikärtor och koka rödbetor.

Smaksatt med olivolja, sesamolja, citronsaft, sriracha chilisås och vitlök. En vegan och vegetarisk soppa. Servera gärna med ett gott bröd till. Jag gillar rostade bagels med färskost (eller vegan tofuost), skivad gurka, flingsalt och nymalen svartpeppar.

Här garnerad med svarta sesamfrön som har mycket järn vilket är bra. Hackad persilja, riven parmesan (obs ej vegetariskt), pumpafrön, solrosfrön samt olja som avokadoolja, chiliolja, örtolja eller nötolja funkar också att garnera med.

Vill du ha en krämig soppa kan du tillsätta någon dl grädde, sojagrädde eller oatly imat. Kan även toppas med en klick smetana, creme fraiche, oatly fraiche eller matyoghurt.

Rödbetor finns numer färdigkokta och vakumförpackade - de är smidiga att använda. Köper du dem så kan du hacka resten av paketet (säljs i 500 gram och du använder 250 gram i soppan) i tärningar och lägga i soppan samt koka upp med soppan vid servering om du vill.

Annars blir det jättegott om du kokar egna rödbetor med skal utan blast i 45-50 minuter eller tills de är mjuka. Skölj i kallt vatten och dra av skalet samt putsa och skär bort skal samt bort fula delar med en skalkniv.

Kikärter kan du koka själv eller använda färdigkokta på burk eller paket. Godast och billigast är hemkokta kikärtor.

4 port hummus med rödbetor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 250 gram kokta rödbetor (ett halvt paket färdigkokta i vacuumförpackning) eller färska kokta skalade rödbetor (EJ inlagda rödbetor)
  • 1 burk kokta kikärtor i koklag eller ca 225 gram kokta kikärter utan lag
  • 4 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 tsk sesamolja eller 1 msk sesampasta tahini
  • 1 msk citronsaft
  • 1/2 tsk sriracha chilisås eller efter tycke (valfritt)
  • 4 msk svarta eller vita sesamfrön till garnering (valfritt)
  • 1,2 liter vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Häll av kikärtor. Lägg kokta kikärtor i en stor kastrull. Tillsätt olivolja.
  2. Hacka kokta rödbetor grovt och tillsätt dem.
  3. Pressa i vitlök, tillsätt sesamolja, olivolja, sriracha och citronsaft. Fräs i grytan någon minut.
  4. Tillsätt vatten och grönsaksbuljong samt svartpeppar. Koka i fem minuter.
  5. Mixa till en slät soppa. Smaka av med ev. mer salt, peppar, citronsaft och sriracha chili.
  6. Servera med gott bröd eller valfria tillbehör.
  7. Kan garneras om man vill med svarta sesamfrön, hackad persilja, chiliolja eller se ovan för mer förslag.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer