Grön ärtsoppa med kokosmjölk
En vegan och vegetarisk ärtsoppa med thaismak. Enkel, god och nyttig att laga.
En ärtsoppa med smak av grön curry, lök, färsk koriander, limeblad, lime, socker, salt, grönsaksbuljong och kokosmjölk.
Tillagning
- Skala och hacka lök.
- Fräs löken i olja några minuter.
- Tillsätt grön curry och fräs en minut till.
- Tillsätt ärtor. De kan tillsättas frysta eller tinade.
- Fräs några minuter till.
- Tillsätt vatten, buljongtärning och salt.
- Koka på medelvärme i 15 minuter.
- Skär ut tre limeklyftor och spara till servering. Pressa i resten av limesaften i soppan.
- Grovhacka färsk koriander.
- Mixa ärtsoppan med en stavmixer eller i en matberedare.
- Koka upp och tillsätt kokosmjölk, limeblad och nästan all färsk koriander (spara lite till garnering).
- Smaka av ärt- och kokossoppan med salt samt så mycket socker du tycker är lagom. Vidare kan du ha i mer currypasta och chiliolja eller annan chili för hetare variant.
- Grön ärtsoppa med kokosmjölk är klar att serveras.
Serveringsförslag
- Kan serveras med gott bröd och utökas med kokt jasminris, råris, matvete eller äggfri pasta eller nudlar, kokta linser, kikärter eller vita bönor.
- Gillar du chili så kan du droppa över lite köpt chiliolja eller göra egen chiliolja.
- En klyfta lime vid sidan är också gott att pressa över soppan vid servering.
- På bilden hade jag rågsurdegsbröd och solrospesto till.
- Limebladen äter man inte - de är bara med för smakens skull.
Varianter
- Som socker kan du ta råsocker eller thaisocker. Samt variera hur söt du vill ha soppan.
- Smaksätt mer med en chili som en hackad röd spansk chilifrukt samt en pressad eller finhackad klyfta vitlök. Fräs med i början.
- Byt grön currypasta mot röd currypasta. Du kan använda köpt eller göra egen grön- eller röd currypasta.
- Istället för färsk koriander kan du ta ett halvt paket frysta hackad koriander och smaksätta med på slutet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 208 kcal