Grön ärtsoppa med kokosmjölk

En vegan och vegetarisk ärtsoppa med thaismak. Enkel, god och nyttig att laga. En ärtsoppa med smak av grön curry, lök, färsk koriander, limeblad, lime, socker, salt, grönsaksbuljong och kokosmjölk.

Kan serveras med gott bröd och utökas med kokt jasminris. Limebladen äter man inte - de är bara med för smakens skull.

4 portioner grön ärtsoppa med kokosmjölk

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 800 gram gröna ärtor
  • 1 gul lök
  • 4 msk solrosolja eller valfri olja
  • 3 tsk grön curry
  • 8 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 msk socker
  • 2 krm salt
  • 1 burk kokosmjölk
  • 5 limeblad
  • 1 lime
  • 0,5 kruka färsk koriander

Tillagning

  1. Skala och hacka lök.
  2. Fräs löken i olja några minuter.
  3. Tillsätt grön curry och fräs en minut till.
  4. Tillsätt ärtor. De kan tillsättas frysta eller tinade.
  5. Fräs några minuter till.
  6. Tillsätt vatten, buljongtärning, socker och salt.
  7. Koka på medelvärme i 15 minuter.
  8. Skär ut tre limeklyftor och spara till servering. Pressa i resten av limesaften i soppan.
  9. Grovhacka färsk koriander.
  10. Mixa ärtsoppan med en stavmixer eller i en matberedare.
  11. Koka upp och tillsätt kokosmjölk, limeblad och nästan all färsk koriander (spara lite till garnering).
  12. Smaka av ärt- och kokossoppan med salt.
  13. Grön ärtsoppa med kokosmjölk är klar att serveras.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer