Grön ärtsoppa med kokosmjölk

En vegan och vegetarisk ärtsoppa med thaismak. Enkel, god och nyttig att laga.

En ärtsoppa med smak av grön curry, lök, färsk koriander, limeblad, lime, socker, salt, grönsaksbuljong och kokosmjölk.

Kan serveras med gott bröd och utökas med kokt jasminris. Limebladen äter man inte - de är bara med för smakens skull.

4 portioner grön ärtsoppa med kokosmjölk

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 800 gram gröna ärtor
  • 1 gul lök
  • 4 msk solrosolja eller valfri olja
  • 3 tsk grön curry
  • 8 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 msk socker
  • 2 krm salt
  • 1 burk kokosmjölk
  • 5 limeblad
  • 1 lime
  • 0,5 kruka färsk koriander

Tillagning

  1. Skala och hacka lök.
  2. Fräs löken i olja några minuter.
  3. Tillsätt grön curry och fräs en minut till.
  4. Tillsätt ärtor. De kan tillsättas frysta eller tinade.
  5. Fräs några minuter till.
  6. Tillsätt vatten, buljongtärning, socker och salt.
  7. Koka på medelvärme i 15 minuter.
  8. Skär ut tre limeklyftor och spara till servering. Pressa i resten av limesaften i soppan.
  9. Grovhacka färsk koriander.
  10. Mixa ärtsoppan med en stavmixer eller i en matberedare.
  11. Koka upp och tillsätt kokosmjölk, limeblad och nästan all färsk koriander (spara lite till garnering).
  12. Smaka av ärt- och kokossoppan med salt.
  13. Grön ärtsoppa med kokosmjölk är klar att serveras.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.