Kikärtsoppa

Introduktion och förberedelse

Lättlagad kikärtssoppa smaksatt med lite vitlök, lök, grönsaksbuljong, citron, timjan samt grädde.

Du kan använda kikärter på burk eller koka egna kikärter vilket jag tycker blir godast.

Med hemkokta kikärter får du ha lite framförhållning då de ska ligga i blöt 10 timmar först.

Blir ännu godare dagen efter när smakerna fått sätta sig.

Serveringsförslag

  • Billig och nyttig soppa som passar till lunch, lätt middag eller förrätt. Även gott till soppbuffé.
  • Goda hembakta bullar eller rågbullar. Du kan köpa surdegslimpa eller värma bake-off surdegsbaguette eller baka eget surdegsbröd.
  • Gott på brödet är färskost eller en burk köpt eller hemgjord tapenade passar också till.
  • Extra festligt är ostgratinerad breadsticks till soppan.

Varianter

  • Gillar du parmesan kan du röra i och strö över lite riven parmesan vid servering.
  • Smaksätt med inspiration från mellanöstern och uteslut timjan samt ta i 2 krm mald spiskummin, 1 krm chilipulver; 2 msk tahini sesampasta samt någon tsk sesamolja i början. Garnera med mald spiskummin, finrivet citronskal och/eller rostade sesamfrön.
  • Blanda och mixa med kokta rödbetor som denna kikärts- och rödbetssoppa.

Garnering

  • Kan garneras med ätliga ringblomsblad som på bilden, riven parmesan, färsk timjan, hackad gräslök, bladpersilja, salladslök, rivet citronskal och/eller ringla över några droppar olivolja.
  • Vidare kan man ha lite hela kokta eller rostade kikärter i soppan vid servering för lite extra tuggmotstånd och matighet.

Vegan kikärtssoppa

Byt ut grädden mot vegant alternativ som Oalty Imat eller sojagrädde.

Soppa med mixade kikärter serverad i skål
Koka soppa på kikärter, vitlök, lök, grönsaksbuljong och mixa samt smaka av med lite grädde och timjan. Jag rörde även i lite riven parmesan på slutet. De gula bladen är ätliga blad av ringblommor som dekoration.

2 portioner kikärtssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 dl kokta kikärter eller två burkar på vardera 410 gram kokta kikärter
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 7 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk torkad timjan eller en msk färsk timjan
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 tsk citronsaft (valfritt)
  • 2 msk riven parmesanost (valfritt)

Tillagning

  1. Kokar du egna kikärter får du ha lite framförhållning. Ta förslagsvis ett halvt paket kikärter och lägg dem i blöt 10 timmar. Byt vatten och fyll på med dubbelt så mycket vatten som kikärter och koka dem sedan mjuka under lock i 30 minuter. Kikärter som blir över kan du frysa in till en annan gång.
  2. Använder du kikärter på burk så skölj dem noga i durkslag innan.
  3. Skala och hacka lök samt vitlök fint.
  4. Fräs löken under omrörning i oljan i några minuter utan att ta färg.
  5. Tillsätt vitlöken och fräs 30 sekunder till samt rör om.
  6. Tillsätt kikärter, vatten, buljongtärning, salt och peppar.
  7. Koka i 10 minuter.
  8. Mixa soppan slät med en stavmixer.
  9. Rör i grädde och timjan. Koka upp.
  10. Smaka av med salt och peppar. Vidare kan du smaka av med citronsaft och riven parmesan.
  11. Kan garneras med färsk timjan och riven parmesan. Jag hade även på ätliga ringblommor - de gula blombladen på bilden.
E-mail
Medel: 4.1 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 284 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-03