Chiliolja

Chiliolja är en olja smaksatt med chili är mycket användbart i matlagning - att ringla över mat, till marinader, att grilla med eller steka i.

Här har jag valt solrosolja men du kan ta annan olja ex. rapsolja eller majsolja. Dessa oljor stelnar ej i kylen så de tycker jag är bra för då kan man ha chilioljan några veckor i kylen. 

Du kan välja torkad eller färsk chili efter smak och tycke beroende på hur het du vill ha chilioljan. Blir den för stark kan du späda den med mer olja. Gillar du vitlök kan du ha i en grovhackad eller pressad klyfta.

Med färsk chili:

Några färska chilis som passar är 2-3 spansk peppar, 2 padrone, 4-5 piri-piri, 4-5 birds eye chilies (thai - starka) eller 2-3 habaneros (starka). Stora färska chilis kan man rosta svarta i skinnet om man vill över grill eller i ugn med grillelement eller i stekpanna. Skär bort blomfäste och dela på mitten och kärna ur om du vill (blir mindre starkt). Hacka blanda eller mixa med olja till lämplig styrka. Använd plasthandskar och pilla dig ej i ansiktet...

Med torkad chili:

I receptet nedan har jag valt chiliflakes då de finns att köpa nästan överallt och är enklast att laga chilioljan med. Santa Maria har också ett sortiment torkade goda chilis. Du kan ex. ta 1 torkad chili Poblano Anjo (Ancho) eller 3 torkade chili Guajillo eller 3 chili Chipotle Morita. Vidare finns torkade piri-piri som blir mycket god. Vill du ha riktigt stark chiliolja kan du beställa ex. en Carolina Reaper med 2 miljoner scoville från Chili Klaus.

2,5 dl chiliolja

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2,5 dl solrosolja
  • 3 tsk chiliflakes

Tillagning

  1. Koka upp en dl av oljan med chilin.
  2. Låt svalna.
  3. Blanda med resten av oljan i en flaska, glasburk eller annan behållare.
  4. Låt gärna chilioljan så några dagar och dra i kylen.
  5. Förvara chilioljan i kylen. Den håller några veckor minst.
E-mail
Medel: 4.7 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer