Chiliolja

Chiliolja är en olja smaksatt med chili är mycket användbart i matlagning - att ringla över mat, till marinader, att grilla med eller steka i.

Här har jag valt solrosolja men du kan ta annan olja ex. rapsolja eller majsolja. Dessa oljor stelnar ej i kylen så de tycker jag är bra för då kan man ha chilioljan några veckor i kylen.

Du kan välja torkad eller färsk chili efter smak och tycke beroende på hur het du vill ha chilioljan. Blir den för stark kan du späda den med mer olja. Gillar du vitlök kan du ha i en grovhackad eller pressad klyfta.

Med färsk chili:

Några färska chilis som passar är 2-3 spansk peppar, 2 padrone, 4-5 piri-piri, 4-5 birds eye chilies (thai - starka) eller 2-3 habaneros (starka).

Stora färska chilis kan man rosta svarta i skinnet om man vill över grill eller i ugn med grillelement eller i stekpanna. Skär bort blomfäste och dela på mitten och kärna ur om du vill (blir mindre starkt). Hacka blanda eller mixa med olja till lämplig styrka. Använd plasthandskar och pilla dig ej i ansiktet...

Med torkad chili:

I receptet nedan har jag valt chiliflakes då de finns att köpa nästan överallt och är enklast att laga chilioljan med. Santa Maria har också ett sortiment torkade goda chilis.

Du kan förslagsvis ta 1 torkad chili Poblano Anjo (Ancho) eller 3 torkade chili Guajillo eller 3 chili Chipotle Morita. Vidare finns torkade piri-piri som blir mycket god. Vill du ha riktigt stark chiliolja kan du beställa ex. en Carolina Reaper med 2 miljoner scoville från Chili Klaus.

2,5 dl chiliolja

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2,5 dl solrosolja
  • 3 tsk chiliflakes

Tillagning

  1. Koka upp en dl av oljan med chilin.
  2. Låt svalna.
  3. Blanda med resten av oljan i en flaska, glasburk eller annan behållare.
  4. Låt gärna chilioljan så några dagar och dra i kylen.
  5. Förvara chilioljan i kylen. Den håller några veckor minst.
E-mail
Medel: 4.2 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer