Kasslerpaj

Kasslerpaj med purjolök och ost. Prisvärd med tärnad kassler.

1 kasslerpaj, 6 stora eller 8 mindre portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 4 msk vatten
  • 1/2 tsk salt
  • FYLLNING: 250 gram kassler
  • 200 gram purjolök
  • 1 msk olivolja
  • 200 gram riven ost, valfri sort
  • 4 ägg
  • 2,5 dl grädde
  • 1 tsk smör till pajformen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. PAJDEG: Arbeta ihop vetemjöl, tärnat smör, salt och vatten hastigt till en deg i en bunke. Täck över och låt stå i kylen 30 minuter.
  3. Smörj en pajform på 28 cm diameter med en tsk smör. Kavla eller tryck ut degen. Stick hål över degbotten med en gaffel.
  4. Grädda pajskalet i 10 minuter mitt i ugnen.
  5. FYLLNING: Dela, skölj och strimla purjolöken. Stek den mjuk i olivolja ca 10 minuter på lite över medelvärme.
  6. Skär kassler i bitar/tärningar.
  7. Vispa ihop ägg, grädde och riven ost i en skål.
  8. Sprid ut purjolöken och kasslerna i ett jämnt lager i pajskalet.
  9. Häll på ägg- och ostblandningen.
  10. Grädda skinkpajen i 25-30 minuter i mitten av ugnen.
  11. Täck ev. över mot slutet med ett galler med bakplåtspapper eller en plåt om pajen börjar brännas i toppen.
  12. Ta ut och låt svalna något innan servering.
Ingredienser till pajen: stekt purjolök, ägg, grädde, riven ost, tärnad kassler, smör, vatten och vetemjöl.
Ingredienser till pajen: stekt purjolök, ägg, grädde, riven ost, tärnad kassler, smör, vatten och vetemjöl.
Låt pajdegen ligga i 30 minuter i kylen.
Låt pajdegen ligga i 30 minuter i kylen.
Äggstanningen blandar du av ägg, grädde och riven ost.
Äggstanningen blandar du av ägg, grädde och riven ost.
Tryck ut pajdegen i en rund pajform på ca 28 cm diameter och nagga några hål med en gaffel.
Tryck ut pajdegen i en rund pajform på ca 28 cm diameter och nagga några hål med en gaffel.
Förgrädda pajskalet ca 10 minuter i ugnen.
Förgrädda pajskalet ca 10 minuter i ugnen.
Fördela stekt purjolök och tärnad kassler i pajskalet.
Fördela stekt purjolök och tärnad kassler i pajskalet. Sprid ut i ett jämnt lager.
Grädda pajen tills den har fin färg. Låt pajen svalna en stund innan servering.
Grädda pajen tills den har fin färg. Låt pajen svalna en stund innan servering.

Serveringsförslag

  • Passar till vardags som lätt lunch, middag, på buffé, matlåda eller utflykt.
  • Kan serveras varm eller kall.
  • Gott med valfri sallad till som förslagsvis grönsallad och Dijondressing.
  • Jag hade lite babyspenat, små halverade tomater, oliver samt groddar med lite olivolja och balsamvinäger.

Varianter

  • Kassler kan bytas mot annan skinka som rökt eller kokt skinka.
  • Gott blir även pajen med stekt tärnat fläsk, varmrökt fläsk, bacon eller pancetta. Tar du tärnat sidfläsk får du en paj lik originalet Quiche från Lorraine i Frankrike.
  • Hälften av grädden i äggstanningen kan bytas mot mjölk.

Till pajen är det gott med sallad - jag tog babyspenat, groddar, små tomater och oliver samt ringlade lite olivolja samt balsamvinäger över.
Till pajen är det gott med sallad - jag tog babyspenat, groddar, små tomater och oliver samt ringlade lite olivolja samt balsamvinäger över.

E-mail
Medel: 3.2 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 565 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-08

Tillbehör och liknande: