Kasslerpaj

Introduktion och förberedelse

Kasslerpaj med purjolök och ost. Prisvärd med tärnad kassler.

Serveringsförslag

  • Passar till vardags som lätt lunch, middag, på buffé, matlåda eller utflykt.
  • Kan serveras varm eller kall.
  • Gott med valfri sallad till som förslagsvis grönsallad och Dijondressing.
  • Jag hade lite babyspenat, små halverade tomater, oliver samt groddar med lite olivolja och balsamvinäger.

Varianter

  • Kassler kan bytas mot annan skinka som rökt eller kokt skinka.
  • Gott blir även pajen med stekt tärnat fläsk, varmrökt fläsk, bacon eller pancetta. Tar du tärnat sidfläsk får du en paj lik originalet Quiche från Lorraine i Frankrike.
  • Hälften av grädden i äggstanningen kan bytas mot mjölk.

Till pajen är det gott med sallad - jag tog babyspenat, groddar, små tomater och oliver samt ringlade lite olivolja samt balsamvinäger över.
Till pajen är det gott med sallad - jag tog babyspenat, groddar, små tomater och oliver samt ringlade lite olivolja samt balsamvinäger över.

1 kasslerpaj, 6 stora eller 8 mindre portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 4 msk vatten
  • 1/2 tsk salt
  • FYLLNING: 250 gram kassler
  • 200 gram purjolök
  • 1 msk olivolja
  • 200 gram riven ost, valfri sort
  • 4 ägg
  • 2,5 dl grädde
  • 1 tsk smör till pajformen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. PAJDEG: Arbeta ihop vetemjöl, tärnat smör, salt och vatten hastigt till en deg i en bunke. Täck över och låt stå i kylen 30 minuter.
  3. Smörj en pajform på 28 cm diameter med en tsk smör. Kavla eller tryck ut degen. Stick hål över degbotten med en gaffel.
  4. Grädda pajskalet i 10 minuter mitt i ugnen.
  5. FYLLNING: Dela, skölj och strimla purjolöken. Stek den mjuk i olivolja ca 10 minuter på lite över medelvärme.
  6. Skär kassler i bitar/tärningar.
  7. Vispa ihop ägg, grädde och riven ost i en skål.
  8. Sprid ut purjolöken och kasslerna i ett jämnt lager i pajskalet.
  9. Häll på ägg- och ostblandningen.
  10. Grädda skinkpajen i 25-30 minuter i mitten av ugnen.
  11. Täck ev. över mot slutet med ett galler med bakplåtspapper eller en plåt om pajen börjar brännas i toppen.
  12. Ta ut och låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 3.1 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 565 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-08

Tillbehör och liknande recept: