Kasslerpaj
Kasslerpaj med purjolök och ost. Prisvärd med tärnad kassler.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- PAJDEG: Arbeta ihop vetemjöl, tärnat smör, salt och vatten hastigt till en deg i en bunke. Täck över och låt stå i kylen 30 minuter.
- Smörj en pajform på 28 cm diameter med en tsk smör. Kavla eller tryck ut degen. Stick hål över degbotten med en gaffel.
- Grädda pajskalet i 10 minuter mitt i ugnen.
- FYLLNING: Dela, skölj och strimla purjolöken. Stek den mjuk i olivolja ca 10 minuter på lite över medelvärme.
- Skär kassler i bitar/tärningar.
- Vispa ihop ägg, grädde och riven ost i en skål.
- Sprid ut purjolöken och kasslerna i ett jämnt lager i pajskalet.
- Häll på ägg- och ostblandningen.
- Grädda skinkpajen i 25-30 minuter i mitten av ugnen.
- Täck ev. över mot slutet med ett galler med bakplåtspapper eller en plåt om pajen börjar brännas i toppen.
- Ta ut och låt svalna något innan servering.
Serveringsförslag
- Passar till vardags som lätt lunch, middag, på buffé, matlåda eller utflykt.
- Kan serveras varm eller kall.
- Gott med valfri sallad till som förslagsvis grönsallad och Dijondressing.
- Jag hade lite babyspenat, små halverade tomater, oliver samt groddar med lite olivolja och balsamvinäger.
Varianter
- Kassler kan bytas mot annan skinka som rökt eller kokt skinka.
- Gott blir även pajen med stekt tärnat fläsk, varmrökt fläsk, bacon eller pancetta. Tar du tärnat sidfläsk får du en paj lik originalet Quiche från Lorraine i Frankrike.
- Hälften av grädden i äggstanningen kan bytas mot mjölk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 565 kcal