Jordgubbssylt med vattenmelon
Jordgubbssylt med vattenmelon och lime. En god och lite annorlunda variant på jordgubbssylt med aromatisk vattenmelon och syrlig smakrik lime.
Tillagning
- Rensa och skölj jordgubbar. Ta bort blomfästen. Skär i grova bitar. Lägg i en kastrull med tjock botten.
- Skölj och riv skalet på limen. Dela och pressa ur saften ur limefrukten. Tillsätt till jordgubbarna.
- Skär vattenmelonen i små tärningar. Pilla bort stora kärnor. Små kärnor kan vara kvar. Det gör inget om det är kvar någon kärna.
- Tillsätt syltsockret.
- Koka upp under omrörning och koka 10 minuter på medelvärme.
- Mosa ihop med en potatisstöt eller mixa lätt med en stavmixer till en chunky sylt med så stora bitar du vill ha.
- Fördela sylten i väl rena burkar. Sätt på lock och vänd burkarna upp och ner. Låt svalna.
- Förvara sylten mörkt och svalt. Håller även i rumstemperatur.
- Förvara öppnad burk sylt i kylen.
Serveringsförslag
- Jordgubbssylten passar till frukost med gröt; eller fil, kvarg, yoghurt, mjölk med flingor eller müsli.
- Vidare till desserter som pannkakor, plättar, citrontårta, pannacotta, crème caramel eller cheesecake.
Varianter
- Tillsätt och koka med en 1/4 bit vaniljstång och/eller 1 kanelstång.
- Istället för syltsocker kan du ta vanligt strösocker (och eventuellt extra fruktpektin) speciellt om man ska äta sylten inom någon till några dagar samt förvarar den i kylen.
Hållbarhet
Med syltsocker får du en hållbar sylt som du kan spara länge. Då behöver den ej stå i kyl men gärna mörkt och svalt ex. i matkällare eller skåp.
Tips
Blanda gärna jordgubbar med socker och lime i en skål kvällen innan och ställ i kylen övertäckt över natten.
Val av jordgubbar
- Du kan göra sylten på färska eller frysta jordgubbar.
- Det gör inget om jordgubbarna inte är så mogna - då blir sylten fastare då det är mer pektin i omogna bär.
- Det går även bra att göra på lite övermogna bär eller bär som är lite fula - skär då bort fula delar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 34 kcal