Jordgubbssylt med vattenmelon

Introduktion och förberedelse

Jordgubbssylt med vattenmelon och lime. En god och lite annorlunda variant på jordgubbssylt med aromatisk vattenmelon och syrlig smakrik lime.

Serveringsförslag

Varianter

  • Tillsätt och koka med en 1/4 bit vaniljstång och/eller 1 kanelstång.
  • Istället för syltsocker kan du ta vanligt strösocker (och eventuellt extra fruktpektin) speciellt om man ska äta sylten inom någon till några dagar samt förvarar den i kylen.

Hållbarhet

Med syltsocker får du en hållbar sylt som du kan spara länge. Då behöver den ej stå i kyl men gärna mörkt och svalt ex. i matkällare eller skåp.

Tips

Blanda gärna jordgubbar med socker och lime i en skål kvällen innan och ställ i kylen övertäckt över natten.

Val av jordgubbar

  • Du kan göra sylten på färska eller frysta jordgubbar.
  • Det gör inget om jordgubbarna inte är så mogna - då blir sylten fastare då det är mer pektin i omogna bär.
  • Det går även bra att göra på lite övermogna bär eller bär som är lite fula - skär då bort fula delar.

1 liter jordgubbssylt med vattenmelon

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 gram jordgubbar
  • 300 gram vattenmelon, tärnad
  • 1 lime
  • 325 gram syltsocker

Tillagning

  1. Rensa och skölj jordgubbar. Ta bort blomfästen. Skär i grova bitar. Lägg i en kastrull med tjock botten.
  2. Skölj och riv skalet på limen. Dela och pressa ur saften ur limefrukten. Tillsätt till jordgubbarna.
  3. Skär vattenmelonen i små tärningar. Pilla bort stora kärnor. Små kärnor kan vara kvar. Det gör inget om det är kvar någon kärna.
  4. Tillsätt syltsockret.
  5. Koka upp under omrörning och koka 10 minuter på medelvärme.
  6. Mosa ihop med en potatisstöt eller mixa lätt med en stavmixer till en chunky sylt med så stora bitar du vill ha.
  7. Fördela sylten i väl rena burkar. Sätt på lock och vänd burkarna upp och ner. Låt svalna.
  8. Förvara sylten mörkt och svalt. Håller även i rumstemperatur.
  9. Förvara öppnad burk sylt i kylen.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 34 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-07-01