Jordgubbskaka

Bjud på en lättbakad och god mjuk jordgubbskaka med färska jordgubbar nedstuckna i en slags sockerkakssmet.

Det blir en slags jordgubbskladdkaka med lite kladdig mitt med maränglik yta och knapriga kanter.

    12 bitar jordgubbskaka

    • Förberedelse: 15 min
    • Tillagning: 30 min
    • Klart på: 45 min

    Ingredienser

    • 2 ägg, L
    • 3 dl strösocker
    • 3 dl vetemjöl
    • 1 tsk bakpulver
    • 200 gram, ca 10 jordgubbar
    • 50 gram kallt smör
    • 2 msk skorpmjöl

    Tillagning

    1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
    2. Mät upp ägg och socker i en skål. Vispa fluffigt med elvisp i två minuter.
    3. Mät upp och blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke. Vänd försiktigt ner i äggblandningen.
    4. Lägg bakplåtspapper i botten på en rund springform ca 24 cm diameter och spänn fast kanten. Smörj med en tsk mjukt smör och bröa med två msk skorpmjöl.
    5. Fördela och smeta ut smeten i botten.
    6. Skölj, snoppa och dela jordgubbar i vardera två eller fyra bitar. Torka dem lätt med lite hushållspapper.
    7. Sprid ut och fördela jordgubbarna jämnt över smeten samt tryck ner dem lite.
    8. Hyvla över smör med en osthyvel och fördela det på toppen.
    9. Grädda kakan i 30 minuter i mitten av ugnen. Täck eventuellt över eller sänk den mot slutet om den börjar bli bränd på toppen.
    10. Låt sedan stå och svalna i 10 minuter.
    11. Skär loss runt kanterna och ta loss kanten. Skär upp kakan i förslagsvis 12 bitar.
    12. Servera kakan som den är eller med vispad grädde blandad med något krm vaniljsocker. Eller med vaniljglass eller som du vill.
    Till jordgubbskakan behöver du bakpulver, ägg, socker, jordgubbar, vetemjöl samt springform smord med smör och ströbröd.
    Till jordgubbskakan behöver du bakpulver, ägg, socker, jordgubbar, vetemjöl samt springform smord med smör och ströbröd. Vidare behöver du kallt smör.
    Skölj och rensa jordgubbar. Dela i halvor eller fjärdedelar. Smörj en springform 24 cm diameter med smör och ströa med ströbröd.
    Skölj och rensa jordgubbar. Dela i halvor eller fjärdedelar. Smörj en springform 24 cm diameter med smör och ströa med ströbröd.
    Mät upp socker och ägg i en stor bunke.
    Mät upp socker och ägg i en stor bunke.
    Vispa ägg och socker 2 minuter med elvisp i två minuter.
    Vispa ägg och socker 2 minuter med elvisp i två minuter.
    Tillsätt vetemjöl och bakpulver.
    Tillsätt vetemjöl och bakpulver.
    Mixa ihop till en jämn smet.
    Mixa ihop till en jämn smet.
    Bred ut smeten i formen.
    Bred ut smeten i formen.
    Fördela över jordgubbarna.
    Fördela över jordgubbarna.
    Hyvla över kallt smör.
    Hyvla över kallt smör.
    Grädda kakan i 30 minuter på 200 grader vanlig ugn.
    Grädda kakan i 30 minuter på 200 grader vanlig ugn.
    Låt svalna och ta loss kanten.
    Låt svalna och ta loss kanten.
    Skär upp i bitar och servera. När kakan svalnar sjunker den ihop något. Den är kladdig i mitten och lite knaprig på toppen.
    Skär upp i bitar och servera. När kakan svalnar sjunker den ihop något. Den är kladdig i mitten och lite knaprig på toppen.
    Gott med vispad grädde och färska jordgubbar till.
    Gott med vispad grädde och färska jordgubbar till. Eller som den är.

    Serveringsförslag

    Servera jordgubbskakan i bitar som den är eller med vispad grädde blandad med något krm vaniljsocker till festfika. Vaniljglass passar också till.

    Val av form

    • Bakas i en rund form eller till jordgubbsrutor i en fyrkantig form. Förslagsvis en rund springform 24-26 cm diameter med löstagbar kant.
    • Eller baka kakan i en fyrkantig form - förslagsvis en liten långpanna på 36x24 cm och skära sedan till jordgubbsrutor.
    • Receptet kan dubbleras till två springformar eller till en hel långpanna.

    Tips

    Kan förberedas innan och frysas in.

    Jordgubbskakan uppskuren i bitar
    Baka jordgubbskakan i en rund springform med avtagbara kanter. Skär i bitar till servering. Kakan blir lite kladdig i mitten och knaprig på kanter och ytan.

    Varianter:

    • Ta hälften andra bär som hallon, vinbär, bjärnbär, krusbär eller blåbär. Eller häflten syrlig rabarber, äppelklyftor eller plommonbitar.
    • Toppa och strö över med riven vit choklad; kokosflingor, pärlsocker eller hackad mandel innan bakning.
    • Ringla över sockerglasyr när kakan kallnat och låta den stelna en halvtimme till servering.
    • Tillsätt några krm mald kardemumma eller en halv tsk rivet citron-, lime- eller apelsinskal till smeten.
    E-mail
    Medel: 3.5 (99 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 216 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2024-06-26