Jordgubbskaka

Introduktion och förberedelse

Bjud på en lättbakad och god mjuk jordgubbskaka med färska jordgubbar nedstuckna i en slags sockerkakssmet.

Det blir en slags jordgubbskladdkaka med lite kladdig mitt med maränglik yta och knapriga kanter.

    Serveringsförslag

    Servera jordgubbskakan i bitar som den är eller med vispad grädde blandad med något krm vaniljsocker till festfika. Vaniljglass passar också till.

    Val av form

    • Bakas i en rund form eller till jordgubbsrutor i en fyrkantig form. Du behöver en rund springform 24 cm diameter med löstagbar botten.
    • Eller baka kakan i en fyrkantig form - förslagsvis en liten långpanna på 36x24 cm och skära sedan till jordgubbsrutor.
    • Receptet kan dubbleras till två springformar eller till en hel långpanna.

    Tips

    Kan förberedas innan och frysas in.

    Jordgubbskakan uppskuren i bitar
    Baka jordgubbskakan i en rund springform med avtagbara kanter. Skär i bitar till servering. Kakan blir lite kladdig i mitten och knaprig på kanter och ytan.

    Varianter:

    • Ta hälften andra bär som hallon, vinbär, bjärnbär, krusbär eller blåbär. Eller häflten syrlig rabarber, äppelklyftor eller plommonbitar.
    • Toppa och strö över med riven vit choklad; kokosflingor eller hackad mandel innan bakning.
    • Ringla över sockerglasyr när kakan kallnat och låta den stelna en halvtimme till servering.
    • Tillsätt några krm mald kardemumma eller en halv tsk rivet citron-, lime- eller apelsinskal till smeten.

    12 bitar jordgubbskaka

    • Förberedelse: 15 min
    • Tillagning: 20 min
    • Klart på: 35 min

    Ingredienser

    • 2 ekologiska ägg
    • 3 dl strösocker
    • 3 dl vetemjöl
    • 1 tsk bakpulver
    • 10 jordgubbar, små och fasta
    • 40 gram kallt smör

    Tillagning

    1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
    2. Mät upp ägg och socker i en skål. Vispa med fluffigt elvisp två minuter.
    3. Skölj, snoppa och dela jordgubbar i vardera fyra bitar.
    4. Mät upp och blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke. Vänd försiktigt ner i äggblandningen.
    5. Lägg bakplåtspapper i botten på en rund springform ca 24 cm diameter och spänn fast kanten. Smörj med en tsk mjukt smör och bröa med två msk skorpmjöl.
    6. Fördela och smeta ut smeten i botten.
    7. Sprid ut och fördela jordgubbarna jämnt över smeten samt tryck ner dem lite.
    8. Hyvla över smör med en osthyvel och fördela det på toppen.
    9. Sätt gärna formen på ett galler med ett extra bakplåtspapper under om springformen skulle läcka.
    10. Grädda jordgubbskakan i 20-25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna något. Låt sedan stå och svalna i 10 minuter.
    11. Ta loss kanten och skär upp den i förslagsvis 12 bitar.
    12. Servera jordgubbskakan som den är eller med vispad grädde blandad med något krm vaniljsocker. Eller med vaniljglass eller som du vill.
    E-mail
    Medel: 3.5 (97 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 216 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-02