Jordgubbskaka
Introduktion och förberedelse
Bjud på en lättbakad och god mjuk jordgubbskaka med färska jordgubbar nedstuckna i en slags sockerkakssmet.
Det blir en slags jordgubbskladdkaka med lite kladdig mitt med maränglik yta och knapriga kanter.
Serveringsförslag
Servera jordgubbskakan i bitar som den är eller med vispad grädde blandad med något krm vaniljsocker till festfika. Vaniljglass passar också till.
Val av form
- Bakas i en rund form eller till jordgubbsrutor i en fyrkantig form. Du behöver en rund springform 24 cm diameter med löstagbar botten.
- Eller baka kakan i en fyrkantig form - förslagsvis en liten långpanna på 36x24 cm och skära sedan till jordgubbsrutor.
- Receptet kan dubbleras till två springformar eller till en hel långpanna.
Tips
Kan förberedas innan och frysas in.

Varianter:
- Ta hälften andra bär som hallon, vinbär, bjärnbär, krusbär eller blåbär. Eller häflten syrlig rabarber, äppelklyftor eller plommonbitar.
- Toppa och strö över med riven vit choklad; kokosflingor eller hackad mandel innan bakning.
- Ringla över sockerglasyr när kakan kallnat och låta den stelna en halvtimme till servering.
- Tillsätt några krm mald kardemumma eller en halv tsk rivet citron-, lime- eller apelsinskal till smeten.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
- Mät upp ägg och socker i en skål. Vispa med fluffigt elvisp två minuter.
- Skölj, snoppa och dela jordgubbar i vardera fyra bitar.
- Mät upp och blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke. Vänd försiktigt ner i äggblandningen.
- Lägg bakplåtspapper i botten på en rund springform ca 24 cm diameter och spänn fast kanten. Smörj med en tsk mjukt smör och bröa med två msk skorpmjöl.
- Fördela och smeta ut smeten i botten.
- Sprid ut och fördela jordgubbarna jämnt över smeten samt tryck ner dem lite.
- Hyvla över smör med en osthyvel och fördela det på toppen.
- Sätt gärna formen på ett galler med ett extra bakplåtspapper under om springformen skulle läcka.
- Grädda jordgubbskakan i 20-25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna något. Låt sedan stå och svalna i 10 minuter.
- Ta loss kanten och skär upp den i förslagsvis 12 bitar.
- Servera jordgubbskakan som den är eller med vispad grädde blandad med något krm vaniljsocker. Eller med vaniljglass eller som du vill.
Uppskattat näringsvärde per portion: 216 kcal