Jordgubbskaka

Introduktion och förberedelse

Bjud på en lättbakad och god mjuk jordgubbskaka med färska jordgubbar nedstuckna i en slags sockerkakssmet.

Den blir lite seg och kladdig i mitten men knaprig på toppen och kanter - lite marängaktig yta av ägg och smör - nästan som en kladdkaka - toppad med jordgubbar.

Bakas i en rund form eller till jordgubbsrutor i en fyrkantig form. Du behöver en rund springform 24 cm diameter med löstagbar botten.

Eller baka kakan i en fyrkantig form - förslagsvis en liten långpanna på 36x24 cm och skära sedan till jordgubbsrutor.

Receptet kan dubbleras till två springformar eller till en hel långpanna. Kan förberedas innan och frysas in.

Serveringsförslag

Servera jordgubbskakan i bitar som den är eller med vispad grädde blandad med något krm vaniljsocker till festfika. Vaniljglass passar också till. Matyoghurt med någon tsk florsocker är ytterligare en variant.

Jordgubbskakan uppskuren i bitar
Baka jordgubbskakan i en rund springform med avtagbara kanter. Skär i bitar till servering. Kakan blir lite kladdig i mitten och knaprig på kanter och ytan.

Varianter:

  • Ta hälften andra bär som hallon, vinbär, bjärnbär, krusbär eller blåbär. Eller häflten syrlig rabarber, äppelklyftor eller plommonbitar.
  • Toppa och strö över med riven vit choklad; kokosflingor eller hackad mandel innan bakning.
  • Ringla över sockerglasyr när kakan kallnat och låta den stelna en halvtimme till servering.
  • Tillsätt några krm mald kardemumma eller en halv tsk rivet citron-, lime- eller apelsinskal till smeten.

12 bitar jordgubbskaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 ekologiska ägg eller 2 stora frukostägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 20-25 jordgubbar
  • 75 gram kallt smör
  • 2 msk strösocker, råsocker, muscovadosocker, florsocker eller farinsocker till jordgubbarna

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Mät upp ägg och socker i en skål. Vispa med fluffigt elvisp två minuter.
  3. Skölj, snoppa och dela jordgubbar i bitar. Lägg i en skål och blanda med 2 msk socker - valfri sort.
  4. Mät upp och blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ner i äggblandningen.
  5. Lägg bakplåtspapper i botten på en rund springform ca 24 cm diameter och spänn fast kanten.
  6. Fördela och smeta ut smeten i botten.
  7. Sprid ut och fördela jordgubbarna jämnt över smeten samt tryck ner dem lite.
  8. Hyvla över smör med en osthyvel och fördela det på toppen.
  9. Grädda jordgubbskakan i 20 minuter i nedre delen av ugnen.
  10. Ta ut och låt svalna något. Ta loss kanten och skär upp den i förslagsvis 12 bitar.
  11. Servera jordgubbskakan som den är eller med vispad grädde blandad med något krm vaniljsocker. Eller med vaniljglass eller som du vill.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 216 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.